1.067.056

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A baromfitenyésztés kézikönyve

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 378 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
BEVEZETÉS
Baromfitenyésztésünk népgazdasági jelentősége5
Baromfitenyésztésünk történetének áttekintése8
Baromfitenyésztésünk felszabadulás utáni helyzete napjainkig10
Baromfitenyésztésünk termelési irányelvei12
BAROMFITENYÉSZTÉSTANI ALAPISMERETEK
A baromfi fontosabb anatómiai és élettani sajátságai15
Csontvázrendszer15
Izomrendszer18
Köztakaró19
Tollazat21
Vedlés24
Az emésztőszervek rendszere és az emésztés25
A baromfi emésztése29
A légzőszervek rendszere31
A húgy- és nemiszervek rendszere33
A tojás képződése34
A tojás alkotórészei37
A tojásrakás időszaki megoszlása39
A belső elválasztású mirigyek és működésük 41
Érrendszer43
Idegrendszer44
Kotlás45
Érzékszervek46
A baromfi külső testalakulása46
Az életkor és az ivar meghatározása49
A TYÚK TENYÉSZTÉSE
A házityúk származása és háziasítása53
A fajták csoportosítása57
Parlagi magyar tyúk57
A magyar tyúk nemesített változatai58
Leghorn tyúk65
Rhode Island Red tyúk66
Plymouth tyúk67
Egyéb fajták68
A BAROMFI ELHELYEZÉSE
A baromfitelepek elhelyezése és berendezése74
Baromfiólak76
Vándorólak80
Meglevő helyiségek átalakítása baromfifélék részére83
Baromfi színszerű tartása83
Baromfiólak felszerelése és berendezése84
Baromfikifutók88
A baromfiólak tisztítása és fertőtlenítése90
A baromfitelepen levő egyéb helyiségek90
A BAROMFI TAKARMÁNYOZÁSA
A baromfi takarmányai103
Növényi eredetű takarmányok103
Malomipari takarmányok105
Olajipari takarmányok106
Egyéb ipari takarmányok106
Állati eredetű takarmányok106
Kiegészítő takarmányok108
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása108
A TENYÉSZTŐI MUNKA (KIVÁLASZTÁS, PÁROSÍTÁS)
A kiválasztás szempontjai111
Termékenység és kelési képesség111
Ellenállóképesség és az igénytelenség112
Egészségi állapot 112
Testnagyság113
Kotlás113
Tojástermelőképesség114
Hústermelőképesség118
Vérmérséklet és rossz szokások119
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában119
Párosítás és kiválasztás123
Fajtatiszta tenyésztés123
Keresztezések125
A tenyészkiválasztás módszerei127
Az ivadékvizsgálat 128
Törzskönyvezés130
A pároztatás módjai132
A baromfi minősítése és selejtezése133
A nagyüzemi tenyésztői munka megszervezése138
Törzsállomány kialakulása139
A KELTETÉS
A tenyésztojások kiválogatása142
A tenyésztojások minőségét befolyásoló tényezők144
A tojás gyűjtése és tárolása146
A tenyésztojások csomagolása és szállítása147
A költés élettana148
Az embrió fejlődése148
A fejlődés élettana és szakaszai151
A természetes keltés156
A mesterséges keltetés158
A keltetőgép szerkezete és működési elve159
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői168
A keltetőtojások lámpázása173
A keltetés biológiai ellenőrzése177
A keltetőgépek tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása180
A keltetés feljegyzései181
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése181
Tyúktojás keltetése asztali és szekrényes gépekben181
Kacsatojások keltetése asztali és szekrényes keltetőgépekben185
Lúdtojások keltetése asztali gépeken187
Pulykatojások keltetése asztali és szekrényes keltetőgépekben192
Gyöngytyúktojások gépi keltetése192
A FELNEVELÉS
A természetes felnevelés193
A mesterséges felnevelés194
Nevelőház194
Az infravörös lámpák alkalmazása196
A csibék takarmányozása és gondozása199
A nevelőketreces csibenevelés202
Növendékek felnevelése205
Vándorólazás207
TOJÁS- ÉS HÚSTERMELÉS
A tyúk tojástermelése129
Étkezési tojásminősége213
A tojás átvétele, lámpázása, osztályozása és csomagolása214
A tojás konzerválása215
A tyúk hústermelése218
Hízó baromfifélék táplálása220
Baromfi szállítása, levágása és feldolgozása225
A vágott baromfi minősítése227
A tyúkok tolltermelése227
A GYÖNGYTYÚK TENYÉSZTÉSE
Tenyésztési alapismeretek229
A gyöngytyúk fajtái232
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása232
Felnevelés233
A gyöngytyúk elhelyezése, takarmányozása234
A gyöngytyúk hasznosítása234
PULYKATENYÉSZTÉS
Tenyésztési alapismeretek237
A pulyka fajtái239
Tenyészállatok kiválasztása és párosítása240
Felnevelés242
A pulyka elhelyezése, takarmányozása243
A pulyka hasznosítása245
KACSATENYÉSZTÉS
Tenyésztési alapismeretek247
A kacsa fajtái248
Tenyészállatok kiválasztása és párosítása251
Felnevelés253
A tenyészkacsák elhelyezése és takarmányozása247
A pulyka hasznosítása258
LÚDTENYÉSZTÉS
Tenyésztési alapismeretek263
A lúd fajtái264
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása266
Felnevelés269
A ludak elhelyezése és takarmányozása271
A lúd hasznosítása272
GALAMBTENYÉSZTÉS
A fajták csoportosítása281
A galambok elhelyezése287
Nagyüzemi galambtenyésztés290
A galamb takarmányozása290
Kiválasztás, pároztatás291
Hasznosítás294
A SZÁRNYAS HASZONVAD TENYÉSZTÉSE
Fácántenyésztés297
A fácán fajtái297
Elhelyezés299
A fácánok takarmányozása301
A fácán tenyésztése és telepítése302
A fácán hasznosítása304
Fogolytenyésztés304
BAROMFIBETEGSÉGEK
Általános rész307
A betegség fogalma307
A fertőződés forrásai308
A fertőződés útjai309
Hogyan válik a fertőzés betegséggé?310
A védettség312
Baktériumok okozta baromfibetegségek314
A baromfikolera314
A baromfitífusz317
A baromfi paratívusza320
A baromfigümőkór321
Az álgümőkór323
Alacsonyrendű gombák okozta baromfibetegségek324
A tüdőpenész324
A kosz325
Vírusok okozta baromfibetegségek325
A baromfipestis325
A baromfihimlő329
A ragadós nátha332
A fehérvérűség334
Vérvéglény okozta baromfibetegség335
A baromfi álomkórja335
Élősködők okozta baromfibetegségek337
A pulykák fertőző vakbél- és májgyulladása337
A csibék vakbélkokcidiózisa338
A libák vesekokcidiózisa341
A petevezető mételyek okozta gyulladása341
A galandférgesség343
A fonálférgesség344
A baromfi külső élősködői347
Egyéb betegségek349
Az angolkór349
A köszvény351
A kavicshiány351
A tollevés352
Szervi megbetegedések353
A petevezető előesése354
Tályogok354
Sebek354
Fagyás355
A fertőtlenítés355
Az állategészségügyi rendészet alapfogalmai357
Függelék361

Tóth Pál

Tóth Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tóth Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem