kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 378 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Előszó | 3 |
BEVEZETÉS | |
Baromfitenyésztésünk népgazdasági jelentősége | 5 |
Baromfitenyésztésünk történetének áttekintése | 8 |
Baromfitenyésztésünk felszabadulás utáni helyzete napjainkig | 10 |
Baromfitenyésztésünk termelési irányelvei | 12 |
BAROMFITENYÉSZTÉSTANI ALAPISMERETEK | |
A baromfi fontosabb anatómiai és élettani sajátságai | 15 |
Csontvázrendszer | 15 |
Izomrendszer | 18 |
Köztakaró | 19 |
Tollazat | 21 |
Vedlés | 24 |
Az emésztőszervek rendszere és az emésztés | 25 |
A baromfi emésztése | 29 |
A légzőszervek rendszere | 31 |
A húgy- és nemiszervek rendszere | 33 |
A tojás képződése | 34 |
A tojás alkotórészei | 37 |
A tojásrakás időszaki megoszlása | 39 |
A belső elválasztású mirigyek és működésük | 41 |
Érrendszer | 43 |
Idegrendszer | 44 |
Kotlás | 45 |
Érzékszervek | 46 |
A baromfi külső testalakulása | 46 |
Az életkor és az ivar meghatározása | 49 |
A TYÚK TENYÉSZTÉSE | |
A házityúk származása és háziasítása | 53 |
A fajták csoportosítása | 57 |
Parlagi magyar tyúk | 57 |
A magyar tyúk nemesített változatai | 58 |
Leghorn tyúk | 65 |
Rhode Island Red tyúk | 66 |
Plymouth tyúk | 67 |
Egyéb fajták | 68 |
A BAROMFI ELHELYEZÉSE | |
A baromfitelepek elhelyezése és berendezése | 74 |
Baromfiólak | 76 |
Vándorólak | 80 |
Meglevő helyiségek átalakítása baromfifélék részére | 83 |
Baromfi színszerű tartása | 83 |
Baromfiólak felszerelése és berendezése | 84 |
Baromfikifutók | 88 |
A baromfiólak tisztítása és fertőtlenítése | 90 |
A baromfitelepen levő egyéb helyiségek | 90 |
A BAROMFI TAKARMÁNYOZÁSA | |
A baromfi takarmányai | 103 |
Növényi eredetű takarmányok | 103 |
Malomipari takarmányok | 105 |
Olajipari takarmányok | 106 |
Egyéb ipari takarmányok | 106 |
Állati eredetű takarmányok | 106 |
Kiegészítő takarmányok | 108 |
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása | 108 |
A TENYÉSZTŐI MUNKA (KIVÁLASZTÁS, PÁROSÍTÁS) | |
A kiválasztás szempontjai | 111 |
Termékenység és kelési képesség | 111 |
Ellenállóképesség és az igénytelenség | 112 |
Egészségi állapot | 112 |
Testnagyság | 113 |
Kotlás | 113 |
Tojástermelőképesség | 114 |
Hústermelőképesség | 118 |
Vérmérséklet és rossz szokások | 119 |
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában | 119 |
Párosítás és kiválasztás | 123 |
Fajtatiszta tenyésztés | 123 |
Keresztezések | 125 |
A tenyészkiválasztás módszerei | 127 |
Az ivadékvizsgálat | 128 |
Törzskönyvezés | 130 |
A pároztatás módjai | 132 |
A baromfi minősítése és selejtezése | 133 |
A nagyüzemi tenyésztői munka megszervezése | 138 |
Törzsállomány kialakulása | 139 |
A KELTETÉS | |
A tenyésztojások kiválogatása | 142 |
A tenyésztojások minőségét befolyásoló tényezők | 144 |
A tojás gyűjtése és tárolása | 146 |
A tenyésztojások csomagolása és szállítása | 147 |
A költés élettana | 148 |
Az embrió fejlődése | 148 |
A fejlődés élettana és szakaszai | 151 |
A természetes keltés | 156 |
A mesterséges keltetés | 158 |
A keltetőgép szerkezete és működési elve | 159 |
A keltetés fizikai és mechanikai tényezői | 168 |
A keltetőtojások lámpázása | 173 |
A keltetés biológiai ellenőrzése | 177 |
A keltetőgépek tisztítása, fertőtlenítése és karbantartása | 180 |
A keltetés feljegyzései | 181 |
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése | 181 |
Tyúktojás keltetése asztali és szekrényes gépekben | 181 |
Kacsatojások keltetése asztali és szekrényes keltetőgépekben | 185 |
Lúdtojások keltetése asztali gépeken | 187 |
Pulykatojások keltetése asztali és szekrényes keltetőgépekben | 192 |
Gyöngytyúktojások gépi keltetése | 192 |
A FELNEVELÉS | |
A természetes felnevelés | 193 |
A mesterséges felnevelés | 194 |
Nevelőház | 194 |
Az infravörös lámpák alkalmazása | 196 |
A csibék takarmányozása és gondozása | 199 |
A nevelőketreces csibenevelés | 202 |
Növendékek felnevelése | 205 |
Vándorólazás | 207 |
TOJÁS- ÉS HÚSTERMELÉS | |
A tyúk tojástermelése | 129 |
Étkezési tojásminősége | 213 |
A tojás átvétele, lámpázása, osztályozása és csomagolása | 214 |
A tojás konzerválása | 215 |
A tyúk hústermelése | 218 |
Hízó baromfifélék táplálása | 220 |
Baromfi szállítása, levágása és feldolgozása | 225 |
A vágott baromfi minősítése | 227 |
A tyúkok tolltermelése | 227 |
A GYÖNGYTYÚK TENYÉSZTÉSE | |
Tenyésztési alapismeretek | 229 |
A gyöngytyúk fajtái | 232 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 232 |
Felnevelés | 233 |
A gyöngytyúk elhelyezése, takarmányozása | 234 |
A gyöngytyúk hasznosítása | 234 |
PULYKATENYÉSZTÉS | |
Tenyésztési alapismeretek | 237 |
A pulyka fajtái | 239 |
Tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 240 |
Felnevelés | 242 |
A pulyka elhelyezése, takarmányozása | 243 |
A pulyka hasznosítása | 245 |
KACSATENYÉSZTÉS | |
Tenyésztési alapismeretek | 247 |
A kacsa fajtái | 248 |
Tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 251 |
Felnevelés | 253 |
A tenyészkacsák elhelyezése és takarmányozása | 247 |
A pulyka hasznosítása | 258 |
LÚDTENYÉSZTÉS | |
Tenyésztési alapismeretek | 263 |
A lúd fajtái | 264 |
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása | 266 |
Felnevelés | 269 |
A ludak elhelyezése és takarmányozása | 271 |
A lúd hasznosítása | 272 |
GALAMBTENYÉSZTÉS | |
A fajták csoportosítása | 281 |
A galambok elhelyezése | 287 |
Nagyüzemi galambtenyésztés | 290 |
A galamb takarmányozása | 290 |
Kiválasztás, pároztatás | 291 |
Hasznosítás | 294 |
A SZÁRNYAS HASZONVAD TENYÉSZTÉSE | |
Fácántenyésztés | 297 |
A fácán fajtái | 297 |
Elhelyezés | 299 |
A fácánok takarmányozása | 301 |
A fácán tenyésztése és telepítése | 302 |
A fácán hasznosítása | 304 |
Fogolytenyésztés | 304 |
BAROMFIBETEGSÉGEK | |
Általános rész | 307 |
A betegség fogalma | 307 |
A fertőződés forrásai | 308 |
A fertőződés útjai | 309 |
Hogyan válik a fertőzés betegséggé? | 310 |
A védettség | 312 |
Baktériumok okozta baromfibetegségek | 314 |
A baromfikolera | 314 |
A baromfitífusz | 317 |
A baromfi paratívusza | 320 |
A baromfigümőkór | 321 |
Az álgümőkór | 323 |
Alacsonyrendű gombák okozta baromfibetegségek | 324 |
A tüdőpenész | 324 |
A kosz | 325 |
Vírusok okozta baromfibetegségek | 325 |
A baromfipestis | 325 |
A baromfihimlő | 329 |
A ragadós nátha | 332 |
A fehérvérűség | 334 |
Vérvéglény okozta baromfibetegség | 335 |
A baromfi álomkórja | 335 |
Élősködők okozta baromfibetegségek | 337 |
A pulykák fertőző vakbél- és májgyulladása | 337 |
A csibék vakbélkokcidiózisa | 338 |
A libák vesekokcidiózisa | 341 |
A petevezető mételyek okozta gyulladása | 341 |
A galandférgesség | 343 |
A fonálférgesség | 344 |
A baromfi külső élősködői | 347 |
Egyéb betegségek | 349 |
Az angolkór | 349 |
A köszvény | 351 |
A kavicshiány | 351 |
A tollevés | 352 |
Szervi megbetegedések | 353 |
A petevezető előesése | 354 |
Tályogok | 354 |
Sebek | 354 |
Fagyás | 355 |
A fertőtlenítés | 355 |
Az állategészségügyi rendészet alapfogalmai | 357 |
Függelék | 361 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.