kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szerzői magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Gödöllő |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 300 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 12 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Nyomtatott a Hungária Nyomdájában, Gödöllő. |
Bevezető rész | |
Hazai baromfitenyésztésünk ismertetése és jelentősége | 7 |
A külföld baromfitenyésztésének rövid ismertetése | 12 |
Hazai baromfitenyésztésünk fejlesztésének főbb teendői | 14 |
Kik foglalkozzanak baromfitenyésztéssel és milyen mértékben | 15 |
A különböző helyi viszonyok mellett, milyen termelési célokat tűzzünk magunk elé | 16 |
A baromfifajták ismertetése | |
A haszon tyúkfajták csoportosítása és rövid ismertetése | 19 |
Pulykák, kacsák, ludak és gyöngytyúkok ismertetése | 30 |
Melyik baromfifajtákat tartsuk? | 34 |
Terület megválasztás és beosztás | |
A baromfitartásra alkalmas területek megválasztása | 37 |
A baromfiudvarok, kifutók beosztása és berendezése | 38 |
Építkezés | |
A baromfiudvar kerítése | 43 |
A baromfiak okszerű elhelyezése. Ólak | 45 |
Az ól elhelyezése | 46 |
Az ól méretei | 47 |
Az ól anyaga | 50 |
Az ól berendezése | 52 |
A keltető helyiség | 55 |
A tojáskezelő helyiség | 55 |
A csirkenevelő helyiségek | 56 |
A magtár és tengeri-góré | 58 |
A raktár helyiség | 59 |
Miképen alakíthatunk át és használhatunk föl meglévő helyiségeket, épületeket a baromfiak részére | 59 |
Felszerelés és berendezés | |
Az okszerű baromfitenyésztés kézi és felszerelési tárgyai | 63 |
Takarmányozástan | |
Általános rész | 69 |
A különféle takarmányok csoportosítása és ismertetése | 72 |
A szemetes takarmányok, magvak | 73 |
Az állati eredetü (rovarpótló) takarmányok | 74 |
A növényi eredetü, ipari takarmányok | 77 |
A zöld takarmányok (nyersen és szárítottan) | 78 |
A gyök és gumós takarmányok | 79 |
Ásványi anyagok | 80 |
A kavics, faszén és víz rendeltetése | 81 |
A takarmányok tápláló értéke | 83 |
A baromfiak takarmányszükséglete mennyiségilet és minőségileg | 85 |
A csirkék és növendék állatok takarmányozása | 89 |
Tojóállatoknak nevelendő csirkék takarmányozása | 91 |
Húsra értékesítendő csirkék takarmányozása | 94 |
A tojótyúkok takarmányozása | 94 |
Zárt udvaru baromfitelepen | 94 |
Szabadbani, népies tartás mellett | 97 |
A pulykák takarmányozása | 98 |
A kacsák takarmányozása | 100 |
A ludak takarmányozása | 102 |
A húsra értékesítendő és hízó állatok takarmányozása | 103 |
Tenyésztési eljárások | |
Általános fogalmak | 107 |
A keltetésről általában | 107 |
A természetes keltetés | 110 |
A mesterséges (gép-) keltetés | 113 |
A keltetőgép részei és tartozékai | 113 |
A keltetőgép vásárlásának tudnivalói | 118 |
A keltetőgépek csoportosítása. Asztali és szekrényes gépek | 119 |
A gépkeltetés helyiségei és a gépek fölállítása | 120 |
A gépkeltetés munkálatai tyúktojások keltetésénél | 121 |
Pulyka, kacsa, lúd, gyöngytyúk és fácántojások gépkeltetése | 128 |
A gépkeltetés eredményei. Hibák | 130 |
Gépkeltetés több emeletes asztali géppel | 131 |
Gépkeltetés szekrényes (álló-) géppel | 131 |
Törzscsirkék keltetése rekeszes tálcákon | 134 |
A gépkeltetés költségei | 135 |
A csirkenevelés | 136 |
Természetes nevelés kotlókkal | 136 |
A mesterséges csirkenevelés műanyákkal | 138 |
A kis pulkák-, kacsák-, libák és gyöngycsirkék mesterséges nevelése | 143 |
Az emeletes, ketreces nevelőkkel történő nevelés | 144 |
Okszerü eljárások tojótyúkokkal | 144 |
A tojás és annak termelése | 149 |
Hogyan és mikor selejtezzük tyúkjainkat és egyéb baromfiainkat | 154 |
Hogyan gondozuk helyesen baromfiainkat | 156 |
A pulyka tenyésztése | 159 |
A lúd tenyésztése | 163 |
A kacsa tenyésztése | 168 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 172 |
A tenyészállatok beszerzése | 175 |
A baromfiak nemesítése és kiválogatása | |
Az öröklődés hasznor tudnivalói a baromfiaknál. Nemesítés. Keresztezés. Új fajték előállítása | 177 |
Törzskönyvezés. rokontenyésztés. Vérvonaltenyésztés. Vérfelfrissítés. Tenyészállatok kiválogatása | 179 |
Bonc- és élettani rész | |
A baromfi testrészei | 185 |
A baromfi belső szervei | 189 |
A baromfiak élete | 192 |
Betegségek | |
Általános tudnivalók | 195 |
Fertőző betegségek | 197 |
A baromficholera | 197 |
A csirkék fertőző fehér hasmenése. Tyúktyphus | 198 |
A baromfigümőkór. Tuberculosis | 200 |
Baromfihimlő, baromfidíphtheria | 201 |
A baromfiak fertőző (ragadós) náthája | 204 |
A baromfipestis | 205 |
Az álomkór. Spirohaetosis | 206 |
A tyúkok fehérvérüsége | 206 |
Coccidiosis | 207 |
Élősködő férgek okozta betegségek | 208 |
Belső élősködők. Bélférgek | 209 |
Külső elősdiek. Tetvek | 212 |
Nem fertőző megbetegedések | 215 |
A baromfiak ellenségei | 223 |
Hasznosítás. Kereskedelem | |
A tojás kezelése és értékesítése | 225 |
A baromfiak húsra történő értékesítése. Hizlalások. Kappanozás. | 230 |
A baromfiak vágása, előkészitése és csomagolása | 236 |
A baromfiak melléktermékeinek értékesítése | 239 |
Tenyésztojások és tenyészállatok értékesítése | 240 |
A kereskedelem. Szövetkezetek | 242 |
Jövedelmi számítások. Könyvelések | 245 |
A baromfitenyésztést támogató állami intézmények és rendelkezések | |
A gödöllői m. kir. baromfitenyésztő szakiskola | 251 |
Államilag ellenőrzött baromfitelepek | 255 |
Állami baromfikiosztási akció | 256 |
M. Kir. országos állategészségügyi intészet | 256 |
Egyesületek és kiállítások | 259 |
A haszongalambok (húsgalambok) tenyésztése | 261 |
A haszonházinyulak tenyésztése | 271 |
Baromfi-, galamb- és házinyúltenyésztéssel kapcsolatosan felhasználható címek jegyzéke | 289 |
Betüsoros tárgymutató | 293 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.