kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Pátria Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 436 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 17 cm x 13 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 91 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. Negyedik, javított és bővített kiadás. "Pátria"-nyomda R.-T. nyomása, Budapest. |
Bevezető rész | |
Hazai baromfitenyésztésünk ismertetése és jelentősége | 7 |
Hazai baromfitenyésztésünk fejlesztésének főbb teendői | 12 |
Kik foglalkozzanak baromfitenyésztéssel és milyen mértékben? | 14 |
Neveljük állat- és növénykedvelőkké gyermekeinket és tanítványainkat | 15 |
Különböző helyi viszonyok mellett milyen baromfitermelési célokat tűzzünk magunk elé? | 17 |
A baromfifajták ismertetése | |
A haszonfajták csoportosítása és ismertetése | 19 |
A magyar tyúkfajták és azok nemesítése | 21 |
Az idegen tyúkfajták | 30 |
Pulykák, kacsák, ludak és gyöngytyúkok ismertetése | 38 |
Melyik baromfifajtákat tartsuk? | 45 |
Területmegválasztás és beosztás | |
A baromfitartásra alkalmas területek megválasztása | 48 |
Baromfitenyésztés a gyümölcsösben | 50 |
A baromfiudvarok és kifutók beosztása és berendezése | 51 |
Építkezés | |
A baromfiudvar kerítése | 57 |
A baromfiak okszerű elhelyezése. Ólak | 61 |
Az ól helyének megválasztása | 62 |
Az ól méretei | 64 |
Az ól anyaga | 68 |
Az ól berendezése | 71 |
A vándorólak | 75 |
A keltető helyiség | 78 |
A tojáskezelő helyiség | 79 |
A csirkenevelő helyiségek | 80 |
A magtár és tengerigóré | 83 |
A raktárhelyiség | 84 |
Miként alakíthatunk át és használhatunk fel meglévő helyiségeket és épületeket a baromfiak számára | 84 |
Felszerelés és berendezés | |
Az okszerű baromfitenyésztés kézi és felszerelési tárgyai | 88 |
Takarmányozástan | |
Általános rész | 99 |
A különféle takarmányok csoportosítása és ismertetése | 104 |
A szemes takarmányok, magvak | 104 |
Az állati eredetű (rovarpótló) takarmányok | 106 |
Növényi eredetű ipari takarmányok | 110 |
A zöldtakarmányok (nyersen és szárítottan) | 111 |
A gyök- és gumóstakarmányok | 113 |
Ásványi anyagok | 114 |
A kavics, a faszén és a víz rendeltetése | 116 |
A takarmányok táplálóértéke | 118 |
A baromfiak mennyiségi és minőségi takarmányszükséglete | 120 |
A csirkék és növendékállatok takarmányozása | 126 |
Tojástermelésre nevelt csirkék takarmányozása | 129 |
Pecsenyére nevelt csirkék takarmányozása | 132 |
A tojótyúkok takarmányozása | 133 |
Zártudvarú baromfitelepen | 133 |
Szabadbani, népies tartás mellett | 137 |
A pulykák takarmányozása | 140 |
A gyöngytyúkok takarmányozása | 143 |
A kacsák takarmányozása | 143 |
A ludak takarmányozása | 146 |
A húsra értékesítendő és hízóállatok takarmányozása | 148 |
Tenyésztési tudnivalók | |
Általános fogalmak | 152 |
A keltetésről általában | 152 |
A természetes keltetés | 157 |
A mesterséges (gép-) keltetés | 161 |
A keltetőgép részei és tartozékai | 162 |
A keltetőgép vásárlásának tudnivalói | 168 |
A keltetőgépek csoportosítása. Asztali és szekrényes gépek | 170 |
A gépkeltetés helyiségei és a gépek felállítása | 173 |
A gépkeltetés munkálatai tyúktojások keltetésénél | 176 |
Pulyka-, kacsa-, lúd-, gyöngytyúk- és fácántojások gépkeltetése | 185 |
A gépkeltetés eredményei. Hibák | 187 |
Gépkeltetés többemeletes asztali géppel | 190 |
Gépkeltetés szekrényes (álló- ) géppel | 191 |
Törzscsirkék keltetése rekeszes tálcákon | 194 |
A keltetés költségei | 196 |
A kotló és gépkeltetés együttes alkalmazása | 196 |
A csirkenevelés | 197 |
Természetes nevelés kotlókkal | 197 |
A mesterséges csirkenevelés teendői | 201 |
A kis pulykák, kacsák, libák és gyöngycsirkék mesterséges nevelése | 210 |
A ketreces nevelőkben történő nevelés | 211 |
A tyúkfélék tenyésztése | 212 |
A tojás és annak termelése | 219 |
A pulyka tenyésztése | 225 |
A lúd tenyésztése | 230 |
A kacsa tenyésztése | 236 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 241 |
A baromfiak selejtezése | 245 |
A tenyészállatok beszerzése | 248 |
A baromfiak helyes gondozása | 250 |
A baromfiak nemesítése és kiválogatása | |
Az öröklődés hasznos tudnivalói a baromfiaknál. Nemesítés. Keresztezés. Új fajták előállítása | 255 |
Törzskönyvezés. Rokontenyésztés. Vérvonaltenyésztés. Vérfelfrissítés. Tenyészállatok kiválogatása | 258 |
Bonc- és élettani rész | |
A baromfi testrészei | 263 |
A baromfi belső szervei | 268 |
A baromfiak élete | 273 |
Betegségek | |
Általános tudnivalók | 275 |
Fertőző betegségek | 277 |
A baromfikolera | 278 |
A baromfipestis | 280 |
A tyúkbénulás | 281 |
A csirkék fertőző fehérhasmenése. Tyúktífusz | 281 |
Paratífusz | 284 |
Csirkevérhas (Kokcidiosis) | 284 |
A baromfi gümőkór. Tuberculosis | 286 |
Baromfihimlő-baromfidifteria | 287 |
A baromfiak fertőző (ragadós) náthája | 290 |
Az álomkór (Spirochaetosis) | 292 |
A tyúkok fehérvérűsége | 293 |
Nem fertőző betegések. (Csontlágyulás, avitaminosis, köszvény, emésztő- és légzőszervi megbetegedések, stb.) | 293 |
Élősködő férgek okozta betegségek | 302 |
Belső élősködők. Bélférgek | 303 |
Külső élősködők. Tetvek, kullancsok és rühatkák | 307 |
A baromfiak ellenségei | |
Hasznosítás. Kereskedelem | |
A tojás kezelése és értékesítése | 313 |
A baromfiak húsértékesítése. Hízlalások. Kappanozás | 321 |
A baromfiak vágása, előkészítése és csomagolása | 328 |
A baromfi melléktermékek értékesítése | 330 |
A tenyésztojások és tenyészállatok értékesítése | 333 |
Kereskedelem. Szövetkezeti értékesítés | 336 |
Jövedelmi számítások. Könyvelések | 340 |
A baromfitenyésztést támogató intézmények és rendelkezések | |
A gödöllői M. Kir. Baromfitenyésztő Kísérleti Tangazdaság | 348 |
A baromfitenyésztési vándorfolyamatok, vándortanácsadók. Oktatófüzetek díjtalan kiosztása | 351 |
A baromfikeltető központok | 352 |
Az államilag ellenőrzött baromfitelepek | 354 |
A kedvezményes állami baromfikiosztási akció | 355 |
A mezőgazdasági kamarák tevékenysége | 355 |
A M. Kir. Országos Állategészségügyi Intézet | 356 |
A M. Kir. Külkereskedelmi Hivatal | 357 |
A baromfitenyésztő egyesületek és kiállítások | 359 |
A haszongalambok tenyésztése | 361 |
A haszon házinyulak tenyésztése | 373 |
Házinyúltenyésztésünk jelentősége | 373 |
Kik foglalkozzanak házinyúltenyésztéssel? | 376 |
Hasznosabb házinyúlfajták | 377 |
A házinyulak elhelyezése | 384 |
Tenyésztési eljárások a házinyulakkal | 390 |
A háznyulak takarmányozása | 395 |
A házinyulak gondozása | 400 |
Betegségek | 403 |
A házinyúl vágása és nyúzása | 408 |
A házinyúl húsának feldolgozása | 409 |
A házinyúl gerenájának kezelése | 411 |
Az angóra, gyapjasnyúl tenyésztése | 413 |
Állami támogatás a házinyúltenyésztés fejlesztésére | 427 |
Házinyúltenyésztésünk és a szövetkezetek | 429 |
Végszó a negyedik kiadáshoz | 431 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.