kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 203 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-356-197-3 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
Múlt, jelen, jövő | 9 |
Miért éppen baromfi? | 12 |
Néhány etológiai (viselkedésbeli) jellemző | 15 |
Pecsenyecsirke (broiler vagy brojler) | 19 |
A naposcsibe | 21 |
A naposcsibe fogadása, elindítása (betelepítése) | 22 |
Hústermelés brojleristállóban | 22 |
Istálló előkészítése | 23 |
Alomanyag | 26 |
Hőmérséklet | 26 |
Szállítás, kirakodás | 28 |
Telepítési sűrűség | 29 |
Az istálló levegőjének páratartalma | 31 |
Szellőztetés | 31 |
Világítás | 33 |
Takarmányozás | 34 |
Javasolt etető férőhelyek | 34 |
Ivóvíz | 35 |
Néhány állat-egészségügyi, járványvédelmi tanács | 38 |
Ha elkészült az állomány | 38 |
Fajták a hazai termelésben: húshibridek | 39 |
Kettős hasznosításúak | 39 |
Pecsenyecsirke családi szükségletre | 39 |
Bioállattartás, biobaromfi hústermelés | 45 |
Tojótyúk | 49 |
Árutojás (étkezési tojás)-termelés | 49 |
Tojásképződés | 50 |
Tojástermelő-képesség | 51 |
Genetikai háttér | 51 |
Tojástermelési periódus hossza (biológiai év) | 51 |
A tojástermelés intenzitása | 52 |
A hosszú szünetek hiánya | 52 |
Kotlás | 53 |
Az ivarérés ideje | 53 |
Környezeti tényezők | 54 |
A fény szerepe | 54 |
A takarmány szerepe | 55 |
Az istállóklíma szerepe | 57 |
Egészségi állapot, kondíció | 58 |
A jó árutojás (étkezési tojás) | 58 |
A tojás tömege (súlya) | 58 |
Sárgája-fehérje | 59 |
A tojás színe | 60 |
A tojás héjszilárdsága | 60 |
A tojás alakja | 61 |
Vér- és húsfoltosság | 61 |
Tisztaság | 62 |
Beltartalmi hibák | 62 |
Zárt tartású, intenzív árutojástermelés | 63 |
Javasolt fajták (tojóhibridek) | 63 |
A mai tojóhibridektől elvárt teljesítmény | 63 |
A tyúktartó épülettel szembeni főbb követelmények | 64 |
A tyúktartás technológiai alaptípusai | 65 |
Mélyalmos-trágyaaknás tartás | 66 |
Ketreces tartás | 72 |
Tojóhibridek takarmányozása a tojóházakban | 75 |
Mesterséges vedletés | 76 |
Viselkedési rendellenességek az intenzív tartástechnológiákban | 79 |
Pánik, hisztéria | 79 |
Tollcsipkedés | 79 |
Kannibalizmus | 80 |
Lábujjcsipkedés | 80 |
Tojásevés | 80 |
Ketrecfáradtság | 81 |
Kóros viselkedésformák általános megelőzése | 81 |
"Természetszerűbb" iparszerűség | 81 |
Tojófészek mélyalmos tartásban | 81 |
Hagyományos tojástermelés | 84 |
Fajtakérdések | 84 |
Mikor vegyük a csibét vagy az előnevelt jércét? | 86 |
Tartásmódok | 88 |
Zárt tartás | 88 |
Világítási program | 88 |
Néhány konkrét példa a jó megvilágításhoz | 88 |
Kifutós tartás | 91 |
Takarmányozás | 93 |
Tojásgyűjtés | 95 |
Biotojás-termelés | 96 |
Pulyka | 97 |
Származás, általános jellemzők | 97 |
Hagyományos tartás | 98 |
Intenzív tartás | 101 |
Hústermelő-képesség | 101 |
Növekedési erély | 103 |
Húsformák | 103 |
Takarmányértékesítő-képesség | 104 |
Életerő, egészségi állapot | 105 |
Vérmérséklet, rossz szokások | 106 |
Pulykatelep | 107 |
Istállók, ólak, nevelőházak | 108 |
Istállók, ólak előkészítése | 108 |
Betelepítés | 112 |
Hőmérséklet | 112 |
Világítás | 114 |
Szellőztetés | 115 |
Telepítési sűrűség | 116 |
Takarmányozás | 117 |
Fertőző betegségek elleni védekezés | 124 |
Liba | 133 |
Amit a libáról illik tudni | 133 |
Elnevezések | 134 |
Fajtakérdések | 136 |
A liba termelési tulajdonságai általánosságban | 137 |
Szaporaság | 137 |
Hústermelő-képesség | 138 |
Májtermelő-képesség | 139 |
Árutermelés | 143 |
Előnevelés | 144 |
Takarmányozás | 146 |
Etető- és itatótér-szükséglet | 147 |
Utónevelés | 147 |
A pecsenyelibák háromfázisú intenzív takarmányozása | 147 |
Félintenzív utónevelés | 149 |
Extenzív (külterjes) utónevelés | 151 |
Hús- és toll-liba | 152 |
Húslibák takarmányozása és takarmányszükséglete | 153 |
Libahizlalás (májliba) | 156 |
Libatömés | 157 |
A libatömés "fortélyai" | 160 |
Takarmány a tömés alatt | 161 |
A tömés technikája | 162 |
Régi, hagyományos lúdtartás, lúdhízlalás | 164 |
Biotermék-előállítás | 164 |
Hizlalás | 166 |
Kacsa | 167 |
Mulardkacsa | 168 |
Kor és ivar szerinti elnevezések | 169 |
Árutermelés pecsenyekacsa-nevelés | 171 |
Hibridek | 171 |
Nevelés technológiai változatai | 171 |
A naposkacsa fogadása | 171 |
Utónevelés | 172 |
Beton úsztatócsatornás utónevelés | 175 |
Természetes vízi kifutós utónevelés | 175 |
Halastavi utónevelés | 176 |
Szárazföldi utónevelés | 176 |
Etetőtér-szükséglet az utónevelés alatt | 177 |
Pekingi pecsenyekacsa teljesítménye | 177 |
A barbarie-kacsa tartása, nevelése, májtermelése | 178 |
Termelési mutatói | 178 |
A pézsmaréce húshasznosítása | 181 |
Kacsa családi szükségletre, hagyományosan | 184 |
Gyöngytyúk | 184 |
Kor és ivar szerinti elnevezések | 187 |
Fajta | 188 |
A gyöngyös termelési tulajdonságai | 189 |
Hústermelés | 189 |
Szaporaság, tojástermelés | 189 |
Pecsenyegyöngyös nevelése | 190 |
Zárt, intenzív nevelés | 191 |
Nevelőház előkészítése | 191 |
Napospipék fogadása | 191 |
Hőmérséklet | 192 |
Telepítési sűrűség | 193 |
Utónevelés | 194 |
Átvétel, rakodás, szállítás | 196 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.