1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A baromfitartás gyakorlata

Tyúk, pulyka, liba, kacsa, gyöngytyúk

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím: Mestergazda könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-356-267-8
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mindig baromfitartó nép voltunk, magyar gazdasági udvar aligha képzelhető el ma is baromfi nélkül.
Van, ahol a ház körül hagyományosan tartott csirke, tyúk, pulyka, liba, kacsa, gyöngytyúk csupán "hangulati" része a gazdaságnak, van, ahol termékeivel a család ellátását szolgálja, van, ahol kiegészítő jövedelemként ma már piacra is termel és van, ahol speciális árutermelőként a mezőgazdasági vállalkozás alapja.
Könyvünk a hagyományos termelés és az intenzív termék-előállítás gyakorlati kérdéseit egyaránt tartalmazza.
A kor követelményeinek megfelelően külön hangsúlyt fektettünk a minőség, a hatékonyság, állat- és környezetvédelem ismeretanyagára, de az is információkhoz juthat, aki biohúst vagy biotojást akar termelni.
A könyvet nemcsak azok forgathatják haszonnal, akik a baromfitermékek előállításának "mesterei" kívánnak lenni!
Az egyes témakörök kialakításánál a szerző - aki gyakorló állatorvos - messzemenően figyelembe vette azokat a kérdéseket is, melyek évtizedes írásos és... Tovább

Fülszöveg

Mindig baromfitartó nép voltunk, magyar gazdasági udvar aligha képzelhető el ma is baromfi nélkül.
Van, ahol a ház körül hagyományosan tartott csirke, tyúk, pulyka, liba, kacsa, gyöngytyúk csupán "hangulati" része a gazdaságnak, van, ahol termékeivel a család ellátását szolgálja, van, ahol kiegészítő jövedelemként ma már piacra is termel és van, ahol speciális árutermelőként a mezőgazdasági vállalkozás alapja.
Könyvünk a hagyományos termelés és az intenzív termék-előállítás gyakorlati kérdéseit egyaránt tartalmazza.
A kor követelményeinek megfelelően külön hangsúlyt fektettünk a minőség, a hatékonyság, állat- és környezetvédelem ismeretanyagára, de az is információkhoz juthat, aki biohúst vagy biotojást akar termelni.
A könyvet nemcsak azok forgathatják haszonnal, akik a baromfitermékek előállításának "mesterei" kívánnak lenni!
Az egyes témakörök kialakításánál a szerző - aki gyakorló állatorvos - messzemenően figyelembe vette azokat a kérdéseket is, melyek évtizedes írásos és televíziós ismeretterjesztői munkája kapcsán Önöktől érkeztek hozzá. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezetés7
Múlt, jelen, jövő8
Miért éppen baromfi?11
A minőség, mint legfontosabb piaci követelmény11
A hatékonyság, mint a termelés legfontosabb követelménye21
Az állatvédelem, mint piaci kategória22
Ökológiai állattartás, biotermék-előállítás25
Néhány etológiai (viselkedésbeli) jellemző30
Tyúk
Pecsenyecsirke (broiler vagy brojler)35
A naposcsibe36
Néhány állat-egészségügyi járványvédelmi tanács49
Ha elkészült az állomány49
A pecsenyecsirke-előállításban részt vevő fajta, ill. hibridek hazánkban50
Pecsenyecsirke családi szükségletre51
Néhány gondolat a bio-állattartásról, ezen belül a biobaromfihús-termelésről55
Tojótyúkok. Árutojás (étkezésitojás-) termelés59
A tojásképződés60
A tojástermelő képesség60
A tojástermelést befolyásoló környezeti tényezők63
A jó árutojás (étkezési tojás)68
Zárt hatású, intenzív árutojás-termelés71
Hagyományos tojástermelés86
Tojásgyűjtés95
Biotojás-termelés96
Bioárutojás-termelés97
A járványvédelem néhány gyakorlati kérdése100
A fertőző betegségek jellemzői101
Vírus eredetű fertőző megbetegedések103
Pulyka
Származás, általános jellemzők112
Hagyományos tartás112
Intenzív tartás112
Hústermelő-képesség112
Takarmányértékesítő képesség113
Életerő, egészségi állapot114
Vérmérséklet, rossz szokások114
A pulykatelep114
Fertőző betegségek elleni védekezés123
Liba
Fajtakérdés127
Az árutermelés technológiája129
Betelepítés előtti teendők129
Betelepítés, előnevelés132
Utónevelés145
Hús- és toll-liba154
Tolltépés156
Májtermelés163
Májalapanyag-nevelés163
Májliba (libatömés)164
Kacsa
Fajtakérdések175
Mulardkacsa176
Kor és ivar szerinti elnevezések177
Árutermelés178
Pecsenyekacsa-nevelés178
A barbarie-kacsa tartása, nevelése, májtermelése183
A pézsmaréce húshasznosítása185
Kacsa családi szükségletre, hagyományosan183
Gyöngytyúk
A gyöngytyúk változatai. Fajta191
Kor és ivar szerinti elnevezések192
A gyöngytyúk termelési tulajdonságai192
A pecsenyegyöngyös nevelése193

Dr. Böő István

Dr. Böő István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Böő István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem