Előszó
Örvendetes módon egyre növekszik a salátakedvelők tábora. Azoké, akik nem elégednek meg az elmúlt évtizedekben nálunk szinte egyeduralkodóvá vált, cukrosecetes vízben úszkáló fejessaláta-levelekkel és a szintén ecetes vízben ázó uborkaszeletekkel. Nem mintha bármi rosszat tartanánk a szép zöld fejes salátáról vagy az uborkáról. Csak hát, kevés ez így nekünk. Kevés, mert hiszen olyan nagy a választék a salátához valókból, hogy felsorolni is nehéz: az említettek mellett egész évben vásárolhatunk paprikát, paradicsomot, karalábét, retket, spárgát, sárga- és fehérrépát, zellert, gyömbért, céklát, tormát, padlizsánt, cukkinit, brokkolit, karfiolt, káposztát, kínai kelt, póréhagymát, metélőhagymát, gombát - hogy csak a friss zöldségeket említsük. De számos alapanyag rendelkezésünkre áll mélyhűtve - sóska, paraj, csemege kukorica például -, valamint konzerv készítményként gomba, csemege kukorica, bébi kukorica, vörös bab, fehér bab, kidneybab, zöldbab, zöldborsó, cékla, torma, szójabab, szójacsíra, bambuszrügy stb. Cserépben vásárolhatunk friss, zsenge zöldfűszereket a saláták ízesítéséhez: metélőhagymát, bazsalikomot, rozmaringot, zsályát, mentát, tárkonyt, kakukkfüvet - és persze mindezeket szárítva is beszerezhetjük. Salátákhoz való finom eceteket is készen vehetünk: almaecetet, borecetet és különféle fűszeres eceteket - s ilyeneket magunk is készíthetünk. Széles választékot találunk üzleteinkben salátákhoz való olajokból is: többféle minőségben olívaolajat, kukoricaolajat, mogyoróolajat, szójaolajat és sokféle csíraolajat.
Vissza