1.068.031

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb pikáns étel

Szerkesztő
Kistarcsa
Kiadó: STB Könyvek Kiadó Kft.
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 57
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9266-58-2
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mitől lesz egy étel pikáns? A „pikáns" szó jelentése - csípős, érdekes, szokatlan - elárulja, hogy mostani válogatásunk csupa olyan ételt kínál kipróbálásra, ami a megszokottól eltérő... Tovább

Előszó

Mitől lesz egy étel pikáns? A „pikáns" szó jelentése - csípős, érdekes, szokatlan - elárulja, hogy mostani válogatásunk csupa olyan ételt kínál kipróbálásra, ami a megszokottól eltérő alapanyagokból, a megszokottól eltérő fűszerekkel, adalékokkal, vagy eltérő módon készül.
A megszokottól eltérő ízek, anyagok, adalékok meghatározása már korántsem ilyen egyszerű. Ugyanis, például az édes-savanyú mártás, az ugye nekünk, közép-európaiaknak szokatlan, de mindennapos, mondjuk a kínaiak számára. Nekik viszont a mi ételeink lehetnek „pikánsak". Ugyanígy lehet pikáns nekünk a rendkívül csípős fűszerezésű mexikói ételek sokasága, náluk viszont mindennaposak, megszokottak az ilyen ételek. Ez utóbbi összehasonlítás talán nem a legszerencsésebb, hiszen a magyar konyha is kedveli a csípős paprikát, ám a mi „lángoló" csirkepaprikásunk legfeljebb csak elismerő mosolyt csal a chili paprikához szokott mexikói ajkára. (A legerősebb chili-fajták akár tízszer is erősebbek a mi cseresznyepaprikánknál.) Maradjunk tehát annyiban, hogy a nálunk szokatlan alapanyagú, fűszerezésű vagy elkészítési módú ételek azok, amiket mi pikánsnak nevezünk.
Egy fontos dolgot azonban meg kell jegyeznünk: a pikánsságnak, a másságnak valamiféle összhangban kell lennie az adott étellel (még ha ez az összhang számunkra eleddig ismeretlen is volt). Mert ugye, nem nagy művészet megborsozni és megsózni az édes cseresznyét, olvasztott sertészsírral meglocsolni, de ugyan ki enné meg azt?
Jelen kötetünkben olyan recepteket válogattunk össze, amelyek számunkra különleges ízeket vonultatnak fel - akár alapanyaguk, akár ízesítőik, akár elkészítési módjuk miatt. Kísérletezzünk bátran, ismerkedjünk meg a számunkra még idegen ízekkel, és ha valamelyiket megkedveljük, az új tapasztalatok birtokában magunk is kreálhatunk pikáns ételeket. Ehhez kíván izgalmas kísérletezést és jó étvágyat a szerkesztő! Vissza

Tartalom

Előszó5
Az ízlelés fiziológiája6
Az ízek és a viselkedés, avagy miért édes a cukor?7
Előételek, saláták
Citromos sült bárányvelő12
Hallal töltött palacsinta32
Joghurt-burgonya raita57
Keralai tejberizs58
Kukoricával töltött paprika43
Mogyorós golyócskák ketchupmártással37
Olasz sajtos galuska44
Paradicsomos sajtolyók44
Pikáns szilva19
Rokfortos körtetorta12
Sajttal töltött alma49
Sajttal töltött sonka kaprimártással46
Strasbourgi tojás14
Szardellás májpástétom15
Szardíniás ribizli18
Szicíliai hússaláta34
Téli torta14
Zelleres ananászsaláta50
Zelleres rizssaláta42
Levesek
Argentin almaleves19
Citromos bableves gyorsan8
Erős-savanyú leves62
Grúz dióleves55
Hagymás-kapros uborkaleves16
Keleti lencsés birkaleves17
Kínai dinnyeleves60
Kolbászos rizskrémleves20
Részeges eperleves18
Rokfortleves borral8
Rongyos leves borral9
Sárgadinnye-krémleves sonkával21
Savanyú halleves20
Yayla Corbasi (Fennsík leves952
Egytálételek
Aludttejben főtt töltött tök48
Bárány aszalt szilvával51
Francia lecsó41
Húsos zöldbab damaszkuszi módra50
Isztambuli piláf52
Juhtúrós kenyérfelfújt38
Keleti mogyorós bárányhús51
Mexikói bab38
Mézes töltött káposzta40
Töltött paprika vadasan40
Töltött szőlőlevél42
Húsételek
Almás-boros borjúmáj22
Argentin marhabecsinált26
Barackos csirkemell25
Bélszínszeletek vörösboros gombával28
Borjúmáuj pikánsan16
Citromos báránypecsenye13
Citromos csirke58
Csirke Chop Suey63
Füstölt csirke kínai módra59
Gyümölccsel töltött karaj23
Gyümölcsös sertésszeletek22
Jávai fűszeres csirke56
Marhanyelv mandulamártással26
Normann csirke30
Nyúl görögösen10
Pácolt csirke diómártással11
Parajjal töltött pulykamell30
Pikáns marhaszelet9
Részeges csirke sajtmártással24
Rokfortos májjal töltött csirke45
Rumos marhasült33
Sertésdió almával, tökkel és tormával34
Sertéssült birsalmával10
Sörben sült fasírt29
Sült csirkecomb talján módra27
Sült fácán rántott ananásszal24
Halételek
Hallal töltött palacsinta32
Hek currymártásban32
Káposztás harcsa31
Keleti zöldséges hal61
Részeges ponty35
Tonhal pikáns mártásban36
Vörösbörös sült tonhal gombamártással36
Zöldségételek
Jávai pirított zöldség59
Nápolyi zöldbab39
Zöldbab dióval (grúz étel)56
Mártások
Édes-savanyú mártás60
Gyömbérmártás61
Kapros almamártás49
Keleti narancsmártás43
Kínai mártás47
Mogyorómártás48
Pikáns gyümölcsmártás46
Szilvaszósz62
Desszertek, sütemények
Áfonyával töltött rumos-mézes diótorta64
Almás kenyér66
Baklava54
Birewege (körtekenyér)66
Dalauzi64
Fügerúd (görög csemege)65
Gyümölcs payasam (indiai édesség)53
Rasomalai (indiai édesség)54
Rebarbaratorta65
Sárgadinnyés csemege53
Szépajkú (török édesség)57
Túrós őszibarack-saláta47
Kis fűszertár68
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A 100 legjobb pikáns étel
Állapot:
950 Ft
470 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel

A lapélek és néhány lap foltos.

Állapot:
950 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba