Előszó
Mitől lesz egy étel pikáns? A „pikáns" szó jelentése - csípős, érdekes, szokatlan - elárulja, hogy mostani válogatásunk csupa olyan ételt kínál kipróbálásra, ami a megszokottól eltérő...
Tovább
Előszó
Mitől lesz egy étel pikáns? A „pikáns" szó jelentése - csípős, érdekes, szokatlan - elárulja, hogy mostani válogatásunk csupa olyan ételt kínál kipróbálásra, ami a megszokottól eltérő alapanyagokból, a megszokottól eltérő fűszerekkel, adalékokkal, vagy eltérő módon készül.
A megszokottól eltérő ízek, anyagok, adalékok meghatározása már korántsem ilyen egyszerű. Ugyanis, például az édes-savanyú mártás, az ugye nekünk, közép-európaiaknak szokatlan, de mindennapos, mondjuk a kínaiak számára. Nekik viszont a mi ételeink lehetnek „pikánsak". Ugyanígy lehet pikáns nekünk a rendkívül csípős fűszerezésű mexikói ételek sokasága, náluk viszont mindennaposak, megszokottak az ilyen ételek. Ez utóbbi összehasonlítás talán nem a legszerencsésebb, hiszen a magyar konyha is kedveli a csípős paprikát, ám a mi „lángoló" csirkepaprikásunk legfeljebb csak elismerő mosolyt csal a chili paprikához szokott mexikói ajkára. (A legerősebb chili-fajták akár tízszer is erősebbek a mi cseresznyepaprikánknál.) Maradjunk tehát annyiban, hogy a nálunk szokatlan alapanyagú, fűszerezésű vagy elkészítési módú ételek azok, amiket mi pikánsnak nevezünk.
Egy fontos dolgot azonban meg kell jegyeznünk: a pikánsságnak, a másságnak valamiféle összhangban kell lennie az adott étellel (még ha ez az összhang számunkra eleddig ismeretlen is volt). Mert ugye, nem nagy művészet megborsozni és megsózni az édes cseresznyét, olvasztott sertészsírral meglocsolni, de ugyan ki enné meg azt?
Jelen kötetünkben olyan recepteket válogattunk össze, amelyek számunkra különleges ízeket vonultatnak fel - akár alapanyaguk, akár ízesítőik, akár elkészítési módjuk miatt. Kísérletezzünk bátran, ismerkedjünk meg a számunkra még idegen ízekkel, és ha valamelyiket megkedveljük, az új tapasztalatok birtokában magunk is kreálhatunk pikáns ételeket. Ehhez kíván izgalmas kísérletezést és jó étvágyat a szerkesztő!
Vissza