1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb palacsinta

Mindennapi és különleges receptek mindenkinek

Szerkesztő
Kistarcsa
Kiadó: Csengőkert Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 26
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-615-5130-26-7
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A palacsintát legtöbben desszertként ismerjük, s a lekvárral, mazsolás túróval, diós töltelékkel vagy kakaós masszával megtöltött, felcsavart vagy háromszögre hajtott, porcukorral megszórt, esetleg... Tovább

Előszó

A palacsintát legtöbben desszertként ismerjük, s a lekvárral, mazsolás túróval, diós töltelékkel vagy kakaós masszával megtöltött, felcsavart vagy háromszögre hajtott, porcukorral megszórt, esetleg csokoládéval leöntött finomságokra gondolunk. Pedig a palacsinta „pályafutása" nem ezzel kezdődött. Eredete a kerek, kövön vagy bronzpajzson sült lepénykenyerekre vezethető vissza: a görög eredetű latin placenta szó is lepényt jelent. Ez a lisztből és vízből némi sóval készített placenta fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában. Bárhol könnyen elkészíthették, közepére rakták a sült vagy főtt húsvagdalékot, párolt vagy sült zöldségeket, feltekerték, és azonnal fogyaszthatták. A római légiók nyomán a Duna-medencében (Pannóniában) és nyugatabbra is átvették az ott élő népek a palacsinta (németül Palatschinken, franciául crépe, angolul pancake) készítését, és saját étkezési szokásaiknak megfelelően átalakították.
Ma már az egész világon ismerik, s számos nemzet büszkélkedhet saját palacsintaételével.
A pörkölt hússal töltött, tejfölös-paprikás mártással leöntött és sütőben átpirított hortobágyi húsos palacsintát világszerte jól ismerik, csakúgy, mint a rumos, mazsolás, citromhéjjal és dióbéllel gazdagított töltelékű, tejszínes, vaníliás csokoládéöntettel, flambírozva felszolgált desszertkülönlegességet, a Gundel-palacsintát, Gundel Károly, híres budapesti vendéglős közel száz esztendős kreációját.
A finnek az összevágott gyümölcsöt, zöldséget és szalámit a vastag palacsintatésztába szórják, és lepényként sütik ki.
Az argentin palacsintát fokhagymával és csípős paprikával ízesített pirított zsemlemorzsával, darált dióval töltik meg, és tartármártással szolgálják fel.
A maláj palacsinta tölteléke vajas, kukoricás pirított szezámmag és mogyoró. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Sós palacsinták
Bundás amerikai palacsinta 58
Bundázott „Hortobágyi" 46
Burgonyás palacsinta 39
Csintalan parajos 42
Csiperkés palacsinta rántva 53
Csiperkés palacsintarakás 51
Csirkesültes palacsinta 55
Csőben sült palacsinta
mozzarellával 40
Gombás palacsinta bundában 44
Gombás rántott palacsinta 20
Hagymaleves juhtúrós
palacsintakarikákkal 68
Hagymás, túrós palacsinta 57
Hortobágyi palacsinta 44
Ínyenc henger 61
Juhtúrós hengerek 56
Laktatós palacsinta 43
Lecsós palacsinta 21
Levélen sült 18
Olasz palacsinta 60
Olaszos palacsintatorta 54
Őrségi kolbászos palacsinta 22
Padlizsánkrémes palacsinta 50
Palacsinta alaptészta 7
Palacsinta bakonyi módra 48
Palacsinta kukoricalisztből 75
Palacsinta tejfölös
pulykapörkölttel 52
Palacsintába göngyölt virsli 22
Panírozott pórés tekercsek 11
Piros batyu 57
Piros palacsinta 46
Rántott velős palacsinta 47
Rántottás parajos palacsinta 48
Sajtkrémes-túrós palacsinta 41
Sonkás amerikai palacsinta 58
Sonkás-gombás amerikai
palacsinta 59
Sonkás-túrós palacsinta 45
Szezámmagos palacsintatorta 38
Tarjás sajtos palacsinta 56
Többszintes húsos palacsinta 54
Zöld palacsinta 24
Zöld-fehér palacsinta 42
Zöldséges-sonkás
palacsintatorta 23
Zöldségleves
palacsintaszalagokkal 26
Édes palacsinták
Áfonyás palacsintafelfújt 62
Almás habos palacsinta 14
Almás rántott palacsinta 15
Amerikai túrós palacsinta 65
Aromás palacsinta 52
Bajor rakott palacsinta 62
Budai palacsinta 13
Búzacsírás palacsinta 69
Crépes Suzettes 70
Diós palacsinta 7
Édes palacsinta alaprecept 24
Egervári göngyölt palacsinta 16
Gundel-palacsinta 67
Gyümölcsös hengerek
puncsmártással 71
Heves-jeges palacsinta 76
Karikás palacsintabéles 17
Krémsajtos-málnás pikáns 74
Márványmenyasszony
palacsinta 73
Mecseki palacsinta 19
Meglepetés palacsinta 20
Örmény rakott palacsinta 68
Rakott palacsinta 10
Rothschild-palacsinta 66
Svájci falatok 72
Szentgyörgyhegyi palacsinta 12
Szőlősgazda kedvence 72
Túrókrémes lángoló
palacsinta 64
Vaníliakrémmel
töltött palacsinta 12
"Víg özvegy" palacsinta 74
Csúsztatott palacsinták
Almás palacsintatorta 14
Csúsztatott palacsinta
alaprecept 25
Flambírozott narancsos
palacsinta 63
Kunsági rakott palacsinta 18
Narancsos csúsztatott
palacsinta 9
Gofrik
Csokoládés gofri 28
Gofri alaptészta 26
Mandulás gofri 30
Mexikói kukoricás gofri 49
Tejszínes gofri 31
Tiroli szalonnás gofri 34
Túrós gofri 32
Vajas gofri 32
Ostyák
Egyszerű édes ostya 27
Egyszerű ostya 28
Egyszerű sós ostya 27
Élesztős ostya 30
Finom sváb ostya 29
Házi ostya 29
Pikáns ostya 33
Pizzaostya 34
Sajtos ostya 33
Sonkás-szardellás ostya 35
Darák
Császármorzsa 8
Császármorzsa másképpen 36
Daramorzsa 8
Daramorzsa másképpen 36
Gombás morzsa 37
Palacsintákhoz illő mártások
Borsodó 77
Csokoládémártás 77
Tejfölös paprikamártás 78
Vaníliasodó 78
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A 100 legjobb palacsinta
Állapot:
950 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba