Előszó
HELYÉRE TENNI A DOLGOKAT
Mi, a Dining Guide étteremkalauznál több mint tíz éve foglalkozunk éttermekkel: listázzuk, látogatjuk, teszteljük, kritizáljuk, dicsérjük őket, örülünk az újnak,...
Tovább
Előszó
HELYÉRE TENNI A DOLGOKAT
Mi, a Dining Guide étteremkalauznál több mint tíz éve foglalkozunk éttermekkel: listázzuk, látogatjuk, teszteljük, kritizáljuk, dicsérjük őket, örülünk az újnak, sajnáljuk a megszűnőt, figyeljük a séfeket, utazunk, eszünk, iszunk, írunk, pontozunk. Mindig próbálunk szakmai alapon értékelni. az éttermeket nemzetközi mércével mérni, és nem hagyjuk magunkat hazug legendák által befolyásolni. Legendából márpedig akad jó pár. Kezdjük rögtön a világhírű magyar konyhával - mely leginkább Magyarországon világhírű. Vagy az Oscar-díjas mesterszakácsainkkal, akik - legyenek bármilyen jók is, és a hír bármily fájdalmas is egy, a nemzetközi gasztronómiában ismeretlen versenyben diadalmaskodtak. Szintén nem homályosítják el szemünket azok a gigantikus adagok, melyek kényszeres tiszteletét még valamilyen prepolgári, túlélés-centrikus időszakból hozhatta magával a magyar fogyasztó. Na, de ennyit és ne többet a fanyalgásból! A kritikus étteremkritikus is látja a fejlődés apró, de egyre erőteljesebben megmutatkozó jeleit, hallja a hangokat. melyek csillagokról és kis sipkákról szólnak, olvassa a híreket külföldi szakemberek tanácsadói tevékenységéről, fiatal magyar szakácsok külföldi tanulmányairól, és - ami a legfontosabb - egyre jobbakat eszik Pesten és vidéken. keleten és nyugaton egyaránt. Amikor megtisztelő felkérést kaptunk a Népszabadság kiadótól a 100 legjobb hazai étterem összeállítására, arra gondoltunk, hogy sok érzékenységet és üzleti érdeket sértő feladatot vállalunk, de nem lehetetlen a küldetés. A tendenciákat látva, pár év múlva már gyerekjáték lesz 100 jó éttermet találni (inkább a kevésbé jók kirostálása lesz a nehéz feladat), ma azonban még keresni, kutatni kell őket, és néha ott is kellemetlen meglepetés éri az embert, ahol biztos favoritot sejt. Inspektoraink óriási munkát végeztek az elmúlt fél évben. Inkognitóban, számlájukat gondosan kifizetve teszteltek csaknem 200 éttermet, sok helyen többször is jártak, hogy kiszűrhessék az egyszeri botlásból vagy formaingadozásból adódó hamis ítéleteket. Hat szempont szerint pontoztak, és ezek átlaga adta ki azt a pontszámot, amely az éttermek végső sorrendjét jelölte ki a százas listán. Pontozási szempontjaink, melyekről részletesebben a 10. oldalon még írunk, elsősorban konyhaiak. Ugy gondoljuk, hogy egy étterem minőségét mindenekelőtt az alapanyagok, az ételek minősége, a konyhai kreativitás határozza meg, de természetesen figyelembe vettünk egyéb - a vendéglátásban nehezen mellőzhető - kategóriát is. Szakképzett felszolgálók, tiszta mellékhelyiségek, kulturált berendezés stb., stb. nélkül a legjobb konyha sem képes a vendégeket megnyerni és megtartani, márpedig ez az egész (iparág?, művészet?, divat?, szakma?), valljuk meg, a VENDÉGRŐL szól. Nekik, a - rendszeres, alkalmi, hozzáértő, műkedvelő, madárétkű, haspók, barátkozó, kötekedő, nagyvonalú és fukar-vendégeknek ajánljuk ezt a listát Magyarország idei 100 legjobb étterméről.
Vissza