Előszó
Mit is jelent e cím, könnyű receptek? A kötet válogatásakor elsőrendű szempont volt, hogy az ajánlott ételek úgy egészségileg mint elkészítésének módjában könnyűek legyenek. A könnyű étel könnyű élethez, jó közérzethez vezet, és ha mindezt még könnyedén is valósítjuk meg, eleget teszünk zsúfolt napjaink kívánalmainak. Rugalmasnak kell lennünk így is, úgy is. A hosszadalmasabb, nehezebben megvalósítható kreációkat hagyjuk hétvégére, szabadnapokra. A munkás hétköznapokon, amikor általában a nap végére gyűl össze a család, és kevés az idő a főzőcskére, ügyelnünk kell arra, hogy időben megemészthető, mégis tartalmas, sokféleségében színes, könnyed harapnivalót élvezhessünk. Ehhez nem kell túl szigorúnak lennünk, és a kalóriatáblázatot sem kell bújnunk görcsösen. Elég, ha szem előtt tartunk néhány könnyen megjegyezhető tudnivalót, és azokat kreatívan felhasználva megalkotjuk a saját kis reformkonyhánkat, amiről tudjuk, hogy saját szájunk íze szerint működik. Igyekeztünk úgy összeállítani a jelen válogatást, hogy nagyon sok zöldséges, salátás, zöldfűszeres étel legyen benne, a húsok közül kiemelt helyet kapott a sovány csirke, pulyka, bárány és borjú. Nem hiányozhattak a hal- és vadhúsból készült receptek sem. Megemlítünk néhány főzeléket is, mely kezd kimenni a divatból, pedig nagyon egészséges, könnyű, és gyorsan elkészíthető. Édes falatok közül pár olyan tippet igyekeztünk adni, amelyben a felhasznált alapanyagok vannak jó hatással az egészségre, gabonapelyhes vagy aszalt gyümölcsös, friss gyümölcsös variációk, melyek csillapítják édesség utáni vágyunkat, mégis könnyen emészthetőek. Figyeltünk arra is, hogy az ételek elkészítési módja az egészséges konyhának megfelelő legyen, sok a párolt, grillezett, natúr sütött hús, sok benne a friss idénysaláta, vagy a tartalmasabbak olajos magokkal vannak fellazítva. A nehéz, ereket, gyomrot tönkretevő zsírok, olajok helyett a kitűnő olívaolajat vetettük be, a puffasztó finomított lisztek, gabonák helyett pedig a teljes kiőrlésűeket, a korpásakat, héjasakat, melyek rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalma nagyobb.
Vissza