Előszó
Nehéz feladat az indiai konyháról szép, kerek, egységes képet adni, mert ezen a kontinensnyi területen nagyon sokfajta nép, vallás, szokás uralkodik, ami mind meghatározza az étkezés hozzávalóit,...
Tovább
Előszó
Nehéz feladat az indiai konyháról szép, kerek, egységes képet adni, mert ezen a kontinensnyi területen nagyon sokfajta nép, vallás, szokás uralkodik, ami mind meghatározza az étkezés hozzávalóit, mikéntjét, az étkek kombinálását. India népessége túlnyomó többségben hindu, de szép számmal vannak muzulmánok, és néhány százalékban keresztények is köztük. A századok óta kialakult kasztrendszer biztosítja továbbá az előjogokat, pontosan meghatározza, ki mit ehet, ihat bűntelenül. Példaként a hindu bráhminok nem ehetnek húst, a harcosoknak viszont, akiknek szükségük van izmaikra, kijár. A tisztátalanok bármit megehetnek, csirkét, bárányt, halat, tojást, - az ő skálájuk a mi szemszögünkből a leggazdagabb.
Eltérnek a szokások területenként is, északon inkább gabonaféléket, kenyereket, sokféle húsételt fogyasztanak, tejföllel, tejszínnel, ghível főznek és sütnek. Nyugaton nagy divatja van a hüvelyesekből készített dáhloknak, enyhe fűszerezésnek, itt a gabonát és rizsételeket egyaránt kedvelik. A keleti térségben lakók főleg a halakat, rákokat részesítik előnyben. A déliek fő fogása a rizs, melyet különböző fűszerezésű zöldségekkel, szószokkal tálalnak, és csatnikkal, pácolt zöldségekkel kísérik.
Vissza