1.067.308

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb francia recept

Szerkesztő
Kistarcsa
Kiadó: STB Könyvek Könyvkiadó Kft
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 52
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9266-26-4
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jó ízlés, elegancia, rafinált ízkombinációk, sokszínűség, változatos alapanyagok, pikantéria a fűszerezésben, fantázia a készítésmódokban, és minőség, minőség mindenekelőtt! Ez a francia konyha... Tovább

Előszó

Jó ízlés, elegancia, rafinált ízkombinációk, sokszínűség, változatos alapanyagok, pikantéria a fűszerezésben, fantázia a készítésmódokban, és minőség, minőség mindenekelőtt! Ez a francia konyha esszenciája és varázsa, mely hosszú idők óta rabul ejtette más európai népek szívét és ínyét, ezért válhatott nagy példaképpé, és mai napig is övé a pálma a gasztronómia művészetének berkeiben.
Igen, művészet ez; az ízlés, az ízlelés, a látvány és a kulináris élvezet művészete, mely a változatos francia provinciák hagyományos értékeiből született, és a középkorban keveredett az Itáliából érkező Medici Katalin és udvara által hozott olasz konyhai fogásokkal és fortélyokkal. Virágzó fejlődéséhez hozzájárult nagyban az is, hogy a francia uralkodók kiemelkedő szerepet tulajdonítottak a konyhaművészetnek, főleg a Bourbonok. Leginkább XIV. Lajos, a Napkirály szerette udvari pompáját és hírnevét különleges és keresett fogásokkal emelni. A sokszor pazarláshoz vezető konyhai manír reformálásra szorult egy idő után, melyet olyan kiváló mesterek vittek véghez, mint Antonin Caréme, Napóleon konyhamestere, majd az 1800-as években Dubois és Bernárd, a klasszikus konyha alapkövetelményeinek írásba foglalásával. A legnagyobb érdem azonban August Escoffierré, aki a Le guide culinaire és a Livre de menus című munkáival világszínvonalra emelte a francia szakácsművészetet, és amelyekben benne foglaltatnak olyan fontos szempontok is, mint a tálalás, szervírozás, az ételsorok összeállítása és a külhoni receptek beolvasztása a francia ízlésvilágba. Természetesen nagyon sokat változott azóta a világ, az új életritmus, a munkaidőhöz való alkalmazkodás, az ételkészítés technikai korszerűsödése még jó néhány alkalommal maga is átírta a francia étkezés szabályait és etikettjét, de megmaradtak a határozottan körvonalazható szokások, amelyekre a mai napig azt mondjuk, hogy franciás. Nézzük először is az étkezési szokásokat: a franciák reggelire keveset, vagy valami nagyon könnyűt esznek; általában svájci kiflit, péksüteményt, kávéval. A déli falatok sem árulkodnak mohóságról, mivel elsősorban a salátákkal és a változatos vegyes ízelítőkkel (hors d'ouvre), vagyis a csipegetnivalókkal ütik el éhüket. Annál fontosabb az, hogy mindez a barátok, ismerősök társaságában történjék, és beszélgetni lehessen közben. A nap csúcspontja viszont a vacsora, mely a legegyszerűbb helyeken is legalább négy fogásból áll, és a családi, társasági élet fontos fóruma. Előbb most is a könnyű salátákat, a pástétomokat, a meleg zöldséges előételeket, a hideg-meleg halételeket hozzák ki. A leves nem állandó tartozéka a napi fogyasztásnak, de ha igen, akkor vacsoraidőben kerül sorra. A húsételek következnek, szigorúan első osztályú húsokból, melyek közül a legnépszerűbbek a marha-, borjú- és bárányételek, és amelyeket főleg párolt, vajjal leöntött zöldfélékkel fogyasztanak. A különböző fogásokat még változatosabbá teszi a franciák számos mártása, melyeket ugyanúgy lehet fogyasztani húsokhoz, mint vegyes ízelítőkhöz, salátákhoz vagy halakhoz. A vacsorát sajttal és gyümölccsel illik zárni. A sajt felfrissíti az ínyt, jól esik utána a könnyű vörösbor, és a desszert. Vissza

Tartalom

Előszó5
Franciaország tartományai10
Franciaország térképe11
Előételek, vegyes ízelítők
Albigens kehely12
Ananászos-banános omlett12
Auvergne-i tojásfelfújt13
Baszk lecsó14
Breton pástétom16
Buggyantott tojás curryvel21
Burgonyapürés vagdalt19
Burgundi bormártásos sonka18
Burgundi tojás17
Dijoni sült békacomb14
Gomba Cotentini módra, garnélarákkal20
Kacsapástétom27
Körtés rokfortkrém32
Lotaringiai serpenyős tojás30
Omlett főherceg módra50
Provánszi édeskömény23
Rákkal töltött avokádó15
Tojáslepény lyoni módon54
Saláták
Breton tonhalsaláta67
Burgundi Zsázsasaláta20
Citromos, nyers bombasaláta70
Csemege saláta73
Feketegyökér saláta vegyesen23
Főtt marhahússaláta29
Hideg kagylósaláta26
Jurai vegyes burgonyasaláta28
Katalán zellersaláta27
Meleg flamand saláta22
Nizzai salátakülönlegesség31
Sajtos káposztasaláta18
Saláta zöldfűszerekkel24
Vegyes cékla-zeller saláta13
Levesek
Béarni zöldségbecsinált30
Du Barry leves49
Fokhagymaleves62
Francia sajtleves46
Francia tejleves64
Füstölt sertésfej leves26
Kagylóleves61
Kelkáposztaleves húsos szalonnával50
Korzikai zöldségleves kuktában63
Lyoni hagymaleves34
Pikáns gombakrémleves58
Provánszi halleves34
Soupe á la bataille -Csataleves54
Szavojai leves28
Halak és a tenger gyümölcsei
Angolna matróz módra64
Angolna provánszi módra38
Bretagne-i pisztráng38
Charentei kagylóbecsinált39
Halkenyér25
Hallal töltött uborka21
Normann garnélarák25
Húsételek
Bárányborda ardenni módra36
Bárányborda Champvallon módra32
Báránylapocka franciásan36
Borjú narancstöltelékkel56
Borjúmirigy bankárné módra33
Borjúvese konyhafőnök módra59
Burgundi marhahús vörösborban37
Chateaubriand-szelet35
Galambbecsinált zöldborsóval68
Grillcsirke cserépben68
Hátszín nizzai módra40
Házinyúl olajbogyóval60
Kakas vörösborban65
Lángolt gyöngytyúk észak-francia módra66
Marengói csirke71
Narancsos kacsa66
Pacal normannosan62
Provánszi báránycomb46
Rostélyos szépasszony módra55
Tournedos á la Bordelaise45
Tournedos á la Richelieu48
Vaddisznósült70
Zöldköretek, húsos főzelékfélék
Articsóka vinaigrette-mártásban65
Babfőzelék burgundi módra40
Béarni zöldséges, sonkás egytálétel41
Csigával töltött csiperkegomba69
Csőben sült póréhagyma42
Fehér káposzta sajttal42
Karfiol perigordi módra43
Párizsi gombakoszorú16
Provánszi zöldséges egytálétel44
Vegyes zöldség rostélyon53
Vörösbab baszk módra43
Zöldborsó régiesen44
Sütemények, édességek
Almasörbet52
Breton szilvalepény58
Crepes Suzette51
Eper vagy őszibarack charlotte60
Gyors írós tészta55
Lille-i bundázott gyümölcsök52
Normandiai almatorta57
Szavarin56
Kenyérfélék
Bagett - Párizsi kenyér48
Croissant - Svájci kifli47
Hagymás lepény elzászi módra22
Quiche Lorraine72
Sajtos-sonkás lepény24
Francia- magyar kisszótár74
Híres francia mártások76
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A 100 legjobb francia recept
Állapot:
950 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba