A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb falusi étel

Mindennapi és különleges receptek mindenkinek

Szerkesztő
Kistarcsa
Kiadó: Csengőkert Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb - Terülj, terülj asztalkám!
Kötetszám: 43
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-615-5130-43-4
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vidéki ízekről, a falusi konyháról kinek-kinek más jut az eszébe: van, akinek az egyes ünnepi alkalmak - eljegyzés, menyegző, keresztelő, húsvét, karácsony stb. kapcsán rendezett nagy lakomák,... Tovább

Előszó

A vidéki ízekről, a falusi konyháról kinek-kinek más jut az eszébe: van, akinek az egyes ünnepi alkalmak - eljegyzés, menyegző, keresztelő, húsvét, karácsony stb. kapcsán rendezett nagy lakomák, közös családi étkezések, netán halotti torok; gazdag húslevessel, sült- és főtt húsokkal, töltött káposztával, lucskos káposztával, túrós, káposztás, meggyes, almás rétessel. Másoknak a jó falusi disznótoros lakomák hurkával, kolbásszal, tepertővel, pecsenyével; és megint másoknak a szalonnás, hagymás, kolbászos és csukló vastagságú kenyeres parasztreggelik; egyeseknek meg a nehéz, zsíros ételek, a csípős paprikás gulyás, pörkölt és halleves, netán az unalmas, szürke ételek hagymával, krumplival, a hústalan kásák stb. A táplálkozással, ételkészítéssel és étkezési szokásokkal - tehát a gasztronómiával - foglalkozónak pedig mindez egyszerre.
A vidéki konyhára, a paraszti konyhára évszázadokon keresztül rányomta a bélyegét az általános szegénység. A jobbágyok, szegényparasztok asztalára ritkán került hús: a poros udvaron, a szemétdombokon csipegető néhány (olykor csak egyetlen) tyúk, a vékonyka, kehes malac nagy kincs volt a háznál - sokkal nagyobb kincs annál, hogysem levágják. Bizony, egy ilyen tengődő kis állatka örökségül vagy jegyajándékul szolgált, esetleg halotti toron került a fazékba...
Enni persze mindig kellett valamit - de mit is, amikor szinte semmi sem volt? Hát ették a köleskását, a hajdinakását, a cirokkását, az árok szélén növő csalánt, a vízi diót (súlyom), mindenféle ehető gyökeret, virágokat, a vadon termő bogyókat, a lépesvesszővel fogott parányi énekes madarakat, a földbe ásott agyagkorsókkal csapdába ejtett kis rágcsálókat („pelézés"), és minden olyan állatot, ami nem volt tilos. Mert bizony a szegényembernek tilos volt nemes vadra - szarvasra, őzre, vaddisznóra - vadásznia a királyi vagy földesúri tulajdonban levő erdőkben, és halásznia sem volt szabad sem tavakban, sem pedig a folyóvizekben. (Voltak persze kiváltságos, víz menti falvak, ahol a lakosságnak más megélhetési forrása nem lévén, megengedték a halászatot és a varsázást, de - kis túlzással - a törvény szerint három megfogott halból négy a földesurat illette...) Persze, mindig voltak, akik megszegték a törvényt, mert éhes családjaikat valahogy el kellett tartani, de például a király erdejében tiltott vadászaton kapott az életével fizethetett ezért. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Előételek; reggelik
Akasztott túró 66
Aludttejes málé 27
Bocskoros vargánya 44
Cicege 39
Csapott túró 60
Dödölle 67
Dunántúli sonkás gombóc 13
Felvidéki tojás zsemlén sütve 42
Hagymás sült pióca 65
Krumplis lángos 29
Kukoricagánica 59
Malac töke tojással 63
Parasztreggeli 28
Sült vér 65
Levesek
Bakonyi pandúrleves 19
Bográcsban főtt tyúkleves 62
Böjti daranyálkaleves 23
Cibereleves 23
Csallóközi pergelt leves 16
Csókakői kolbászleves 18
Egedhegyi bableves 22
Hevesi galambleves 32
Kaszáslé 22
Katrabóca leves 58
Őrségi almás csirkeleves 13
Parasztos köménymagleves 59
Tiszántúli kukóleves 17
Tojásos rántott leves 67
Vásárhelyi libaleves 14
Halételek
Agárdi diós fogas 16
Agyaggal pikkelyezett, nyárson sült hal 66
Hortobágyi rakott ponty 20
Orfűi paprikás haltekercs 21
Rába menti káposztás harcsa 14
Regös halászlé 18
Szilvásváradi töltött pisztráng 41
Töltött süllő agyagban sütve 24
Húsételek
Abált szalonna 57
Bácskai füstölt hurka 46
Borban párolt vadliba 45
Bükkaljai vadászpecsenye 31
Bükki muflongulyás vörösborral 33
Cseresznyés kacsa mogyoróburgonyával 61
Csomboros véres hurka 48
Disznósajt 52
Egerszalóki vaddisznócomb 34
Kolozsvári szalonna 56
Küküllő menti tokány 53
Makói sonka 56
Mezőkövesdi nyúlpaprikás 33
Palócos szarvasgulyás 35
Somogyi véres vadas 45
Székely ürüborda 30
Temesvári sertéskaraj 46
Tordai lacipecsenye 32
Tüdős-májas hurka 44
Tyúkvetrece puliszkával 60
Egytálételek
Alföldi krumpli 29
Bátaszéki rizses hús 15
Egervidéki szüreti kása 42
Falusi kocsonya 64
Hargitai káposzta 49
Kisalföldi rakott kel 20
Öhöm 27
Pásztortarhonya 41
Szalonnás savanyú káposzta krumplival 64
Sztrapacska 30
Tepsis húsos tészta 66
Tepsis kolompár 43
Toros káposzta 51
Verpeléti aprópecsenye 43
Köretek
Fojtott burgonya 24
Hagymás krumpli 26
Reszelt tészta 28
Tarhonyás krumpli 26
Vajon párolt karalábé 25
Vincellérné párolt rizse 25
Savanyúság
Brassói rakott savanyúság 50
Csalamádé 51
Kovászos uborka 52
Sütemények, lepények
Bólyi túrós 37
Borsos falusi pogácsa 36
Bögrés mákos 38
Felvidéki túrós 58
Hájas kifli 48
Hájas pogácsa 47
Hevesi kapros-túrós lepény 34
Hortobágyi tepertős rudak 37
Hosszitészta 63
Húsos pite 54
Kukoricaprósza 40
Mézesbáb 57
Nagykunsági lakodalmas kifli 36
Noszvaji túrós lepény 40
Parasztrétes 55
Somogyi túrós 39
Székely mézescsók 38
Tepertős pogácsa 54
Vánkosfánk 62
Vízen kullogó 50
Kis falusi szótár 68
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem