1.062.941

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb erdélyi jó falat

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Kistarcsa
Kiadó: STB Könyvek Könyvkiadó Kft
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-0367-58-5
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ajánlom e könyvet mindazoknak, akik szívesen bekukkantanak más népek háza tájékára, akik szívesen kísérleteznek szokatlan ízekkel, módszerekkel, nyersanyagokkal.
Az erdélyi konyha ízei oly... Tovább

Előszó

Ajánlom e könyvet mindazoknak, akik szívesen bekukkantanak más népek háza tájékára, akik szívesen kísérleteznek szokatlan ízekkel, módszerekkel, nyersanyagokkal.
Az erdélyi konyha ízei oly változatosak, mint maga a táj, amelyben született - a táj, ahol szeszélyesen váltja egymást a pisztrángos hegyi patak és a hömpölygő dús folyó, a szőke alföld és a büszke fenyvesek, a gyümölcsillatú dombok és a zergejárta havasok.
A Kárpátok ölelésében együtt él itt magyar, román, sváb, szász, örmény és zsidó, mindenki a legjobb tudásával és saját fortélyaival járulva hozzá e világhírű ínyenc konyha fogásaihoz.
A Transsylvania történelmében időszakosan részt vevő idegen népek főzőtudománya, egzotikus fűszerei évszázadok során igazodtak a "hazai" nyersanyagokhoz és életmód adta lehetőségekhez olyannyira, hogy ma már erdélyi csemegeként tartjuk számon a tatár hozta berbécstokányt, a török módra nyársalt rablóhúst s a különböző zöldségek levelében főtt vagdalt húsokat, vagy a balkáni népektől átörökített fenséges paradicsomos-padlizsános kreációkat.
Az ősi tudást és hagyományokat szívesen betartó erdélyi nép fűszertára ma is csodálni való gazdagságában: a tárkony, a kapor, a kömény, a lestyán, a csombor, a bazsalikom, az ánizs, a boróka és az illatos rozmaring nemcsak díszei veteményes- és virágoskertecskéiknek, hanem nap mint nap használatos, mindenki által ismert étel-, ecet- és pálinkaízesítők, sőt gyógyító füvek is egyben. Vissza

Tartalom

Ajánlás3
Előételek, házi finomságok
Házilag készített halkrém7
Pontyikra7
Házi májpástétom8
Halas burgonyasaláta8
Udvarhelyszéki húskrém9
Padlizsánkrém10
Zakuszka11
Töltött tojáslepény12
Karfiolkrém12
Töltött tojás13
Gombasaláta14
Kapros orda14
Körözött juhtúróból15
Gomba pásztor módra15
Tavaszi hústekercs74
Levesek
Tojásleves16
Sóskaleves16
Köménymagleves17
Székely csalánleves18
Fejessaláta leves18
Szabógallérleves19
Tormaleves20
Kapros zöldbableves20
Tárkonyleves21
Csorba pacalból22
Tárkonyos bárányleves22
Orjaleves23
Káposztaleves24
Perisor, avagy húsgombócleves korpaciberével24
Román csorba25
Káposztaleves korhelyeknek26
Becsinált leves26
Máréfalvi salátás fuszulyka27
Lucskos káposzta28
Kaszásleves28
Vegyes gombaleves29
Boros meggyleves30
Egresleves30
Ribizlileves31
Baglyos31
Birsalmaleves32
Karalábéleves húsgombóccal32
Kaporleves33
Főétkek
Rántott velő33
Rókagombapörkölt nokedlivel34
Gombapaprikás csiperkéből34
Őzlábgomba rostélyon35
Erdélyi rablóhús36
Fokhagymás csirke36
Csirke tárkonyos mártásban37
Brassói aprópecsenye38
Mititéj, azaz húskolbászkák rostélyon38
Tordai lacipecsenye40
Flekken muzsdéjjal, avagy erdélyi fatányéros40
Kapros-ordás palacsinta41
Lecsó hússal42
Muszaka, avagy marhahúsos padlizsán42
Hagymás szelet zöldbabsalátával43
Marharostélyos44
Pikáns marhanyelv44
Roston sült báránycomb majálisra45
Húsvéti töltött bárány46
Bárányvadgalt murokfőzelékkel46
Berbécstokány47
Székelykáposzta48
Erdélyi töltött káposzta48
Kolozsvári káposzta50
Töltött édeskáposzta paradicsommal bolondítva51
Töltött paprika52
Töltött kelkáposzta52
Padlutka, avagy töltött angolsóska53
Hagymás burgonya, lobbantott kolbásszal54
Rakott juhtúrós laska54
Rántott tök kapormártásban55
Puliszka56
Hagymamártás57
Tormamártás58
Kapormártás58
Tárkonymártás59
Friss gyümölcsből készült szószok60
Kukujzaszósz60
Hirtelensült csirkemáj75
Saláták, savanyúságok
Feketeretek-saláta61
Káposztasaláta62
Vöröskáposzta-saláta62
Uborkasaláta63
Ecetes hagymasaláta64
Vegyes tál64
Cukros saláta65
Sültpaprika-saláta66
Olajos-ecetes paradicsompaprika66
Brassói apró savanyú67
Ecetes szilva68
Édességek, sütemények
Kürtőskalács68
Hangyaboly70
Csöröge71
Aludttejes gombóc72
Hájas tészta72
Almás palacsinta73
Vargabéles74
Élelmiszerek energiatartalma76

Toró Elza

Toró Elza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Toró Elza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem