1.063.444

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb burgonyás recept

Szerkesztő
Kistarcsa
Kiadó: STB Könyvek Könyvkiadó Kft
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 19
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9266-18-3
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kevés olyan étel van, mely sütéskor annyira ellenállhatatlan illatot áraszt, mint a sült krumpli (talán csak a kenyér és a pattogatott kukorica veszi fel vele a versenyt e tekintetben). Olyan étel... Tovább

Előszó

Kevés olyan étel van, mely sütéskor annyira ellenállhatatlan illatot áraszt, mint a sült krumpli (talán csak a kenyér és a pattogatott kukorica veszi fel vele a versenyt e tekintetben). Olyan étel is kevés akad, melynek elkészítése ennyire egyszerű. Ugyanakkor a burgonya az egyik legsokoldalúbban elkészíthető étek.
Nekünk, magyaroknak különösen kedves, hiszen étkezésünk fő alapját képezi - mi egy nagyon burgonyás nemzet vagyunk.
Hogy mikor jutott el a burgonya Európába, azt ma sem tudjuk egészen pontosan. Számunkra ismert története akkor kezdődött, amikor a XVI. században a spanyolok eljutottak Dél-Amerikába, s ott az Andok fennsíkjain egy föld alatti gumójú kultúrnövényt találtak. Ez a felfedezés nagyjelentőségű volt számukra, mivel addig Európában nem ismertek élelmezésre alkalmas gumós növényeket (a 90 évvel korábban, még Kolumbusz által Spanyolországba hozott édesburgonyán kívül, melynek karibi neve, a batata később ráragadt a burgonyára - vö. batata - potato. Az édesburgonya azonban semmilyen rokonságban nem áll a burgonyával). A spanyolok a burgonyát a tömlősgombák rendjébe tartozó, föld alatti termőtestű szarvasgombához hasonlították, mely Európaszerte kedvelt, ritka csemegének számított már akkor is.
Annyi bizonyos, hogy a burgonya Spanyolországból és Itáliából jutott el Közép-Európába, és igen korán Angliába. Nincs kizárva, hogy csak a mag és nem a gumó jutott első ízben Európába.
Érdekesen kezdődött a burgonya európai „karrierje": először a fővárosok udvartartásaiban jelent meg, mint különlegesség - a virágzó hajtásokat dísznek használták. Vissza

Tartalom

Előszó3
Alföldi burgonya 6
Aludttejes málé6
Aranydukát7
Bécsi krumpli7
Borzas (örmény leves)8
Burgonya krémleves8
Burgonya sajtmártással9
Burgonyafelfújt9
Burgonyafőzelék10
Burgonyakotlett10
Burgonyalángos11
Burgonyapaprikás (paprikás krumpli)11
Burgonyapaprikás sajtgaluskával12
Burgonyás húspogácsa13
Burgonyás linzer13
Burgonyás túrógombóc14
Burgonyasaláta14
Burgonyatorta15
Burgonyával sült fasírozott15
Egyiptomi báránycomb16
Finom burgonyalepénykék17
Fóliás krumpli18
Francia burgonya 18
Fűszeres joghurtos burgonya 19
Gánica19
Gombás burgonyakotlett20
Gombás burgonyasaláta20
Gombás rakott burgonya21
Gombás-velős burgonyaleves21
Görög burgonyapüré22
Grúz burgonyasaláta23
Gyors hagymás burgonya23
Hagymás-gombás sült krumpli24
Hagymás-majonézes burgonyasaláta24
Héjában főtt krumpli25
Húsos burgonya25
Húsos burgonyakotlett26
Iráni burgonyasaláta27
Joghurtban párolt burgonya28
Káposztás burgonykotlett29
Kirándulók öröme29
Kocsonyázott burgonyasaláta 1.30
Kocsonyázott burgonyasaláta 2.31
Kolbászos burgonyakazal31
Kolbásszal töltött burgonya32
Krumplirétes33
Krumplis pogácsa33
Krumplis tészta (gránátos kocka)34
Kukoricás burgonyalepény35
Lekváros burgonyagombóc35
Magyaros burgonyaleves36
Magyaros gulyás36
Májas töltött burgonya37
Majonézes-burgonyás hússaláta37
Majorannás burgonyafőzelék38
Napraforgós burgonyaszívek38
Nudli39
Öhöm (alföldi pásztorétel)40
Paradicsomos burgonyatál41
Paradicsomos rakott krumpli42
Parasztreggeli42
Párolt burgonya a belsőséggel43
Petrezselymes újkrumpli43
Póréhagymás burgonya 44
Rácsos krumpli44
Rákkal töltött burgonya45
Rakott krumpli46
Rokfortos burgonyafánk47
Rósejbni (sült krumpli)47
Sajtos burgonyakotlett48
Sajttal töltött burgonya48
Sárgarépás rakott burgonya49
Scsi (orosz leves)49
Serpenyős rostélyos50
Sonkás krumplilángos51
Sós burgonya51
Spanyol burgonyafőzelék52
Spenótos burgonyagaluska52
Sült krumpli padlizsánnal53
Szalmakrumpli54
Szilvás krumpli54
Szójás töltött burgonya55
Sztrapacska56
Tavaszi burgonyaleves56
Tavaszi burgonyasaláta57
Tejben sült burgonya57
Tejfölös burgonyagombóc58
Tejfölös burgonyaleves59
Tejfölös-gombás burgonyaleves59
Tepertős burgonyaroló60
Tojásos-uborkás burgonyasaláta60
Töltött burgonya61
Túrós burgonyakotlett61
Túrós krumpli62
Túróval töltött burgonya62
Vajas burgonya63
Vajas burgonyapüré63
Zöldséges-almás burgonyasaláta64
Önök küldték73
Téli saláta66
Gombával töltött burgonya67
Kolbászos zöldségtál68
Káposztás sztrapacska69
Káposztás burgonyafelfújt70
Csabai csípős töltött burgonya71
Hagymás burgonyatekercs72
Tápláló burgonyaleves73
Mérleg hiányában74
Élelmiszerek energiatartalma75
Szemelvények sorozatunkból77
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem