1.061.962

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

99 palacsinta 33 színes ételfotóval

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Sanoma Media Budapest Zrt.-Nők Lapja Műhely
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím: 99-33
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 978-963-9710-48-1
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva. Második utánnyomás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtogatva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva vagy tortaszerűen egymásra... Tovább

Előszó

Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné a palacsintát. Ki édes, ki sós töltelékkel, összehajtogatva, feltekerve, batyunak formázva, rakottasként, metéltre vágva vagy tortaszerűen egymásra csúsztatva - falatka, előétel, levesbetét, köret, egytálétel, desszert vagy fenséges torta formájában. A variációk száma szinte végtelen, mindenkit arra buzdítanék, hogy kísérletezzen, alkosson új változatokat, saját specialitásokat.
Eredetét tekintve semmi bizonyosat nem tudunk. Más-más néven a francia és olasz konyha éppúgy magáénak vallja, mint a német és osztrák, de oszlopos tagja a valahai monarchiás, sőt az orosz és az amerikai konyháknak is. Érdekességképpen megemlíthetjük, hogy maga a palacsinta elnevezés vélhetőleg a latin placenta - lepény, lángos - szóból ered. A fáma szerint, már az étkezés tekintetében önellátó római katonák is sütöttek efféle lepényeket, mégpedig felfordított, tűz fölött felhevített pajzsukat használva serpenyőnek. A népek vándorlása és az idők folyamán aztán a ma is használatos palacsinta vált belőle, legalábbis erről vall az 1577-ből származó Kolozsvári glosszák egyik passzusa, de népi szövegekben, gyermekmondókában találkozhatunk a mókás lapacsinta elnevezéssel is. Tény, hogy mindig, mindenhol, mindenki sütötte és kedvelte ezt a sokoldalú, könnyű, finom és laktató lepényféleséget.
Magam is palacsintán vett asszony vagyok.
Történt, hogy egy autóverseny sajtótájékoztatóját követő vacsorán egy általam addig alig ismert fotóssal kerültem egy asztalhoz. Csevegtünk erről-arról, majd amikor a desszertre került a sor - illatos vaníliakrémmel-gyümölccsel töltött francia palacsinta volt mindent feledve átadtam magam az élvezeteknek. Egyszer csak azt hallom, hogy „Felajánlhatom a palacsintámat?" - porcukortól fátyolos tekintettel meredtem a mosolygó fotósra, és engedve a csábításnak, elfogadtam az ajánlatot. És közben az futott át az agyamon, hogy egy ilyen önzetlen embert, aki képes lemondani a palacsintájáról(!), talán érdemes volna közelebbről is megismernem... A fotósnak azóta, idestova negyven éve, én sütöm a palacsintát, ő pedig a jól sikerült „modelleket" állhatatosan megfotózza, és aztán persze mindet szépen megesszük.
Mostanság új taggal bővült a csapat: immár két és fél éves Leonóra unokánk is körülöttem sürög-forog, igyekszik, segít, és persze kóstolgat. Nem válogat, a csupasz palacsintát éppúgy szereti, mint a gyümölcsöset vagy a csokoládésat, de a lekváros a kedvence. Erről gyakran beugrik egy kislánykori emlékem: mi öten, unokák általában turnusokban, de előfordult, hogy egyszerre nyaraltunk tüneményes nagymamánknál. Nehéz idők jártak, de bablevesre és palacsintára mindig futotta. Először az utolsó cseppig kikanalaztuk a levest a mélytányérból, aztán megfordítottuk, és szépen libasorba álltunk. Amint megsült egy palacsinta, nagymama a soron következő gyerek tányérjára borította - a sűrűre főzött lekvár az asztalon volt, azzal nem kellett spórolni. Életünk legfinomabb palacsintái voltak ezek - még ma is érzem az ízüket.
Sokáig váratott magára ez a könyv, régóta dédelgetjük a témát. A bőség zavarával küszködve többszörös mennyiségű receptből válogattuk ki a javát, a fontosnak vagy legjobbnak ítélt közel százat, és most szeretettel adjuk át abban a reményben, hogy mások is örömüket lelik majd bennük.
A receptek 4 személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük. Vissza

Tartalom

Előszó 3
SÓS PALACSINTÁK
Palacsinta - alaprecept 5
Hortobágyi húsos palacsinta 5
Rukolás palacsintafalatkák 6
Zöldfűszeres palacsintafalatkák 6
Vörösboros marharagu kukoricás palacsintametélttel 6
Erdei gombás palacsintametélt 7
Kapros-szalonnás palacsinta 8
Hagymalekváros palacsinta 8
Zöldséges-feta sajtos palacsinta 8
Mexikói húsos-babos palacsinta 9
Hawaii palacsinta 9
Gombás palacsintabatyu 10
Currys - gyömbéres palacsinta 11
Krumplis - hagymás palacsinta 11
Francia krumplis palacsinta 12
Bakonyi palacsinta 13
Zöldséges sörpalacsinta 14
Céklás - rokfortos palacsintakendő 14
Bazsalikomos palacsinta 16
Bolognai húsos palacsintatekercs 16
Káposztás palacsintatekercs 19
Sütőtökös palacsinta 19
Zöldséges blini, avagy orosz kelt palacsinta 20
Gombás-medvehagymás blini 20
Lazacos blini 21
Cukkinis-sajtos palacsintabatyu 21
Camemebert-es rántott palacsinta áfonyával 22
Sonkás rántott palacsinta 23
Húsos rántott palacsinta bormártással 23
Kínai palacsinta 24
Libamájas párizsi palacsinta 24
Paradicsomos- sajtos palacsinta 25
Mangoldos - ricottás rakott palacsinta 26
Tonhalas - zöldborsós palacsinta 26
Köményes rakott palacsinta 26
Spárgás rakott palacsinta 27
Káposztás palacsintacsiga 28
Juhtúrós-kapros palacsinta 28
Kolbászos palacsintatekercs 29
Cukkinis palacsintarolád 29
Palacsintagratin rákkal 30
Spenótos-diós rakott palacsinta 30
Sonkás-gombás rakott palacsinta 32
Pulykás-brokkolis palacsintatorony 33
Firenzei tepsis palacsinta 33
Pármai rakott palacsinta 34
Hideg zöldséges palacsintatorta 34
Palacsintatorta lasagne módra 35
ÉDES PALACSINTÁK
Gyümölcsös palacsintalepény 37
Normandiai almás palacsinta 37
Cseresznyés palacsinta 38
Málnás - mákos palacsintatölcsér 38
Meggyes palacsintatekercs 38
Meggyes - tepsis túrópalacsinta 39
Császármorzsa-klasszikus recept 39
Diós-fahéjas almatallér 39
Epres-túrós palacsinta tallér 39
Áfonyás palacsintatallér 40
Amerikai palacsinta 42
Pancake - másképpen 42
Gofri, azaz bordás palacsinta 42
Gyümölcsös zsákbamacska 43
Alma bundában 43
Fagylaltos sült palacsinta 43
Francia narancsos palacsinta 44
Mandulás lángoló palacsinta 45
Kakaós- grépfrútos palacsinta 45
Epres - krémes palacsinta 11
Barackos-rizskrémes palacsinta 47
Gesztenyés palacsinta 45
Almás-habos rakott palacsinta 43
Narancsos-túrós palacsintakendő 49
Csokoládés - banános palacsinta 50
Kávékrémes palacsinta 50
Epres - túrós palacsintagúla 50
Fekete-erdői palacsinta 51
Túrós-barackos kakaós palacsinta 53
Francia palacsinta barackmártással 53
Szilvás-diós palacsinta 54
Körtés palacsinta grillázzsal 54
Gundel-palacsinta 54
Kapros-túrós palacsinta 55
Mandulakrémes palacsinta 56
Szentgyörgyi palacsinta 56
Almás reformpalacsinta 56
Gyümölcsös palacsintametélt 57
Banános-krémes palacsinta 58
Bécsi túrós palacsintarakottas 58
Almás-fahéjas palacsintabatyu 60
Mákos palacsinta szilvamártással 60
Szőlős - borhabkrémes palacsinta 62
Ananászos-habos palacsinta 63
Lekváros bajor palacsinta 64
Narancskrémes palacsintatorta 64
Csúsztatott palacsintatorta 64
Örmény rakott palacsinta 67
Erdei gyümölcsös palacsintatorta 67
Palacsintatorta Rákóczi módra 68
Citromos-habos palacsintatorta 68
Hasznos tudnivalók 69
Betűrendes tárgymutató 70

Lajos Mari

Lajos Mari műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Lajos Mari könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem