Előszó
Korábban is, de az utóbbi időben mind gyakrabban csörren meg a telefon, Olvasóink a legváltozatosabb sütéssel-főzéssel kapcsolatos kérdésekkel keresnek meg. A hétvégéken és az ünnepek közeledtével...
Tovább
Előszó
Korábban is, de az utóbbi időben mind gyakrabban csörren meg a telefon, Olvasóink a legváltozatosabb sütéssel-főzéssel kapcsolatos kérdésekkel keresnek meg. A hétvégéken és az ünnepek közeledtével egyre sűrűsödnek a hívások, ami azt jelzi, hogy hétköznapjaink sebtében összedobott vagy 10 perc alatt elkészíthető menüi ellenére még nem szoktunk le - szerencsére - a jó házias ízekről. Sajnos, egyre fogy a legendás nagymamák száma, akik a háztartás összes csínját-bínját ismerik, és akiktől el lehetne lesni azt a bizonyos mozdulatot, ami a titok nyitja, vagy akik felhívnák a figyelmet arra a bizonyos, jelentéktelennek tetsző, ámde sarkalatos fontosságú apróságra, amin a siker áll vagy bukik. Ez a körülmény indított bennünket arra, hogy 99/33 sorozatunk 19 kötete után - remélve, hogy továbbra is „sorozatban" kíváncsiak lesznek ránk - most olyan könyvet nyújtsunk át Önöknek, amelyben lépésről lépésre, fotókkal illusztrálva mutatjuk be valamennyi étel elkészítési módját és a kész művet. Tesszük ezt abban a hitben, hogy nemcsak a kezdő vagy ritkán sütő-főző, de a gyakorlott háziasszonyok/urak is hasznos segítőtársnak, „kottának" tartják majd, amiből „félreütések" nélkül lehet játszani. Előfordulhat, hogy némelyik könyvünkben olykor a 99/33-ból már ismerős képekre, receptekre bukkannak - ez nem véletlen, szándékosan köszönnek vissza, mert klasszikus vagy bonyolult voltuk miatt mindenképpen érdemesek arra, hogy bemutassuk elkészítésük fortélyait. Régi adósságunk ez a könyv. Sokak-sokunk számára a karácsony a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért megkülönböztetett figyelemmel készülődünk rá. A hagyományok feltámasztása-megőrzése és újrafogalmazása sok munka, de sok öröm forrása is. Tapasztalatom szerint az édes-fűszeres illatok - feledtetve a családi élet nagy vetélytársait, a számítógépet és televíziót - perceken belül a konyhába csalogatják a család apraját-nagyját. A „pepecselős" sütés jó alkalom a meghitt együttlétre, és különösen a gyerekek miatt fontos. Ezeknek az élményeknek hosszú évek múlva is megmarad a lenyomatuk-illatuk, és a feledhetetlen családi karácsonyokat idézve segítenek majd továbbörökíteni azt. A karácsonyi sütemények-édességek királynője a kalács, de pompás az udvartartás is: mézesek, gyümölcskenyerek, aprósütemények, gyümölcsös csemegék, elomló krémek és egyéb rafinált finomságok képezik az illusztris társaságot. A minél több öröm és minél kevesebb sietség-idegeskedés kedvéért már az adventi időszakban, 2-3 héttel karácsony előtt elkezdhetjük sütni a mézeseket és az úgynevezett adventi aprósüteményeket - némelyikből többet, hogy jusson az ünnepi asztalra, talán ajándékba, de mindjárt kóstolóba is.
Vissza