Előszó | 11 |
Olaszország | 13 |
Pastasciutta toszkán módra | 14 |
Makaróni húsraguval (szardíniai fogás) | 15 |
Pasta tonhallal | 15 |
Milánói minestrone | 16 |
Póréhagymaleves perugiai módra | 16 |
Spagetti szénégető módra | 17 |
Borsóleves Apicius szerint | 18 |
Harcsa Apicius módra | 18 |
Pizzák | 18 |
A "klasszikus" nápolyi pizza | 18 |
Pizzaváltozatok | 19 |
Gombás pizza | 19 |
Kagylós pizza | 19 |
Pizza Margherita | 19 |
Kotlett bolognai módra | 19 |
Pacal firenzei módra | 20 |
Marhatekercs szardíniai módra | 20 |
Húsvéti báránysült | 21 |
Bifsztek nápolyi módra | 21 |
Articsóka római zsidó módra | 21 |
Szilíciai töltött paradicsom | 22 |
"Cenci" ("Lapocskák") | 22 |
Faenzai torta | 23 |
Szent Márton süteménye | 23 |
Túrótorta | 23 |
Szentek kenyere | 24 |
Ötperces torta (ferrarai specialitás) | 24 |
Franciaország | 25 |
Olíva királyné módra (hideg előétel) | 26 |
Olívapüré provence-i módra (hideg előétel) | 26 |
"Pot au feu" (szó szerint: "tűzre tett fazék" - húsleves) | 26 |
Hagymaleves | 28 |
Sajtleves | 28 |
Marseilles-i halleves (Bouillabaisse) | 28 |
Hal nélküli bouillabaisse | 29 |
Nancyi omlett | 30 |
Marhahús burgundi módra | 31 |
Marhaszelet normann módra | 31 |
Sertésszelet vosges-i módra | 31 |
Borjúmáj Marie Antoinette módra | 31 |
Kakas vörösborban | 32 |
Nantes-i kacsa naranccsal | 32 |
Szalonnás káposzta elzászi módra (Choucroute) | 33 |
Burgonya Parmenetier módra | 33 |
Almatorta normandiai módra | 33 |
Parfé dinnyéve, Szent Jakab szigetéről | 34 |
Ki találta fel a besamelmártást? | 34 |
Besamelmártás | 35 |
Spanyolország | 34 |
Gazpacho és cocido | 37 |
Gazpacho andalúziai módra | 37 |
Gazpacho katalán módra | 37 |
Gazpacho madridi módra | 38 |
Gazpacho estremadurai módra | 38 |
Cocido cádizi módra | 38 |
Bab cocido | 39 |
Torero-leves | 39 |
Paellák | 40 |
Tavaszi paella | 40 |
Valenciai paella | 40 |
Spanyolrizs | 41 |
Borjúszelet sherryben | 41 |
Marhahús valenciai módra | 42 |
Fantáziaszelet | 42 |
"Ócska ruhák" | 42 |
Húsgombócok vörösborban | 43 |
Sertéssült madridi módra | 43 |
Pácolt comb baszk módra | 44 |
Tavaszi bárányszelet | 44 |
Csirkerecept a Kanári-szigetekről | 44 |
A spanyol salátakészítés aranyszabályai | 45 |
Spanyol saláta | 46 |
Saláta a Kanári-szigetekről | 46 |
Gesztenyepuding | 47 |
Mandulagyönyörűség | 47 |
Farsangi mézes | 48 |
Montecados | 48 |
Sangria (bólé) | 48 |
Azucarillo | 49 |
Portugália | 50 |
Tojásos paradicsomleves | 50 |
Csuka portugál módra | 51 |
Sertésszelet portugál módra | 52 |
Portugál puding | 52 |
Diópuding | 52 |
Anglia | 53 |
Uborkaleves | 54 |
Gesztenyeleves | 54 |
Bifsztek hagymával | 54 |
Sült marhahús | 55 |
Mártás, húsok locsolásához (barna mártás) | 55 |
Yorkshire-i puding | 56 |
"Apple-pie" (almás lepény) | 56 |
"Plumpuding" (karácsonyi puding) | 57 |
Rebarbaratorta | 57 |
"Marhahús-tea" | 58 |
Belgium | 59 |
Waterzoie | 59 |
Carbonade | 60 |
Nyúl szilvával | 60 |
Spárga belga módra | 61 |
Liége-i saláta | 61 |
Hollandia | 62 |
Halpogácsa | 62 |
Hering tejben | 63 |
Hutzpot | 63 |
Vörös káposzta | 63 |
Kolbászos-rizses burgonya hagymával | 63 |
Poffertjes | 64 |
Dánia | 65 |
A "smorrebrod" | 65 |
Óriás szendvics | 65 |
Három kis szendvics | 66 |
Sörleves kenyérrel | 66 |
Libaaprólék-leves | 67 |
Marhahúsragu | 67 |
Dán hagymás szelet | 68 |
Töltött sertésborda | 68 |
Vörösboros mártás | 68 |
Leveles vajastészták | 68 |
Finom dán leveles tészta (alaprecept) | 69 |
Almás táska | 69 |
Parasztlány fátyolban | 69 |
Almás-habos | 70 |
Svédország | 71 |
Kenyérleves | 71 |
Marhahátszín värmlandi módra | 71 |
Matrózhús | 72 |
Hering üvegfúvó módra | 72 |
Jansson megkísértése | 73 |
Húsgombóc füstölt szalonnával | 73 |
Sült disznóhús hagymamártással | 73 |
Rizskása svéd módra | 74 |
Smörgasbord | 74 |
Norvégia | 75 |
Heringsaláta | 75 |
Sörös mártás | 76 |
Tejfölös mártás fejes salátához | 76 |
Vafler | 76 |
Finnország | 77 |
Párolt ürühús | 77 |
Bárányhús kapormártással | 78 |
Húsgombócok tejfölös mártással | 78 |
Áfonya finn módra | 78 |
Svájc | 79 |
Schaffhauseni burgonyaleves | 79 |
Zürichi paradicsomleves | 80 |
Tessini hagymaleves | 80 |
Marhahús St.Gallen-i módra | 80 |
Bárányhús wallisi módra | 81 |
A rösti titka | 81 |
Rösti (alaprecept) | 82 |
Ementáli sajtos rösti | 82 |
Virslis rösti | 83 |
Almás kenyér | 83 |
Kenyérpuding | 83 |
Tojásos-sajtos kenyér | 84 |
Pisztráng vörösborral | 84 |
A fondue örömei | 84 |
Svájci fondue | 85 |
Sörös fondue | 86 |
Fontina fondue | 86 |
Körtekenyér | 87 |
Németország | 88 |
Hurkaleves | 89 |
Burgonyaleves - ahogyan a Fekete-erdőben főzik | 90 |
Sajtleves tojással | 90 |
Zöldségleves nürnbergi módra | 90 |
Céklaleves | 91 |
Hagymaleve hesseni módra | 91 |
Bajor májgombóc | 91 |
Körteleves | 92 |
"Ég és föld" | 92 |
Ököruszály bajor módra | 92 |
Savanyú vese | 93 |
Mandulás burgonyakrokett | 93 |
Tormás burgonya | 93 |
"Leinsweber" | 94 |
Fejes káposzta tejfölös mártással | 94 |
Vörös káposzta rajnai módra | 94 |
Berlini meglepetések | 95 |
Compó kapormártással | 95 |
Savanyú káposzta berlini módra | 96 |
Húsgolyóbis | 96 |
Kacsaleves sárgarépával | 96 |
Kenyértésztában sült sonka | 97 |
Vadhúspástétom | 97 |
A "smarni" | 97 |
Lisztsmarni | 98 |
Zsemlesmarni | 98 |
Almasmarni | 98 |
Rizssmarni | 99 |
Alma köntösben | 99 |
Ausztria | 100 |
Bécsi burgonyaleves | 101 |
Bíboros leves | 101 |
Tejfölleves | 102 |
Spárgakrémleves | 102 |
Hagymás marhahús háziasszony módra | 102 |
Marharagu | 103 |
Bécsi főtt marhahús Sacher módra | 103 |
Majoránnás marhahús bécsi módra | 104 |
Sertéssült bécsi módra | 104 |
Zöldséges párolt hús stájerországi módra | 104 |
Sertésmáj tiroli módra | 104 |
Pisztráng boros mártásban | 105 |
Magyar fogások - bécsi "átfogalmazásban" | 105 |
Bécsi szaftos gulyás | 106 |
A császárgulyás | 106 |
A fiákergulyás | 106 |
Halászlé | 107 |
Fogas (vagy Fogasch) bécsi módra | 107 |
Salzburgi nokedli | 108 |
Salzburgi nokedli bécsi változata | 108 |
Sacher-torta | 109 |
Magyarország | 110 |
Bográcsgulyás | 111 |
Csipetke a gulyáslevesbe | 111 |
Ürügulyás | 111 |
A pörköltkészítés titka | 112 |
Marhapörkölt | 113 |
Birkapörkölt | 114 |
Csirkepörkölt | 114 |
Borjúpaprikás | 115 |
Báránypaprikás vörösborral | 115 |
Paprikás csirke szegedi módra | 115 |
Szegedi halászlé | 116 |
Harcsa káposztában | 116 |
Jókai-bableves | 116 |
Tárkonyos töltött paprika (erdélyi recept) | 117 |
Tarhonyás hús kőrösi módra | 118 |
Lecsó | 118 |
Tányérhús Krúdy módra | 118 |
Sertéskaraj vadas mártásban | 119 |
Palacsintaváltozatok | 119 |
Palacsintatészta | 120 |
Hortobágyi palacsinta | 121 |
Metélőhagymás palacsinta | 121 |
Palacsinták édes töltelékkel | 121 |
Csúsztatott palacsinta | 122 |
Gundel-palacsinta | 122 |
Dobostorta | 123 |
Cseh, szlovák és felvidéki magyar konyha | 124 |
Cseh knédli vadas, párolt vagy sült húshoz | 124 |
Burgonyás knédli | 125 |
Húsos knédli | 125 |
Gyümölcsös knédli | 125 |
Ponty barna sörös mártásban | 126 |
Felvidéki csavart felsál | 126 |
Galántai csirkecomb | 126 |
Erdélyi magyar, szász, örmény, román konyha | 128 |
Vese velővel, tárkonyosan (erdélyi magyar recept) | 128 |
Szász kenyérleves tojással | 129 |
Pontyikra (román előétel) | 129 |
Kolozsvári rakott káposzta (erdélyi magyar recept) | 129 |
Ponty román módra | 130 |
Káposztás harcsa (román recept) | 130 |
Káposztás hús román módra | 130 |
Kukoricaliszt-palacsinta | 131 |
Mákos garnica | 131 |
Szamosújvári örmény mézes pogácsa | 131 |
Jugoszlávia | 132 |
Horvát almaleves | 133 |
Ponty szerb módra | 133 |
Cevapcici (Scsevabcsicsa) | 133 |
Pljeskavica | 134 |
Sült liba vajdasági módra | 134 |
Karfiolos csirke szerb módra | 135 |
Bab montenegrói módra | 135 |
Lonac boszniai módra | 135 |
Báránysült szlovén módra | 136 |
Horvát paprikasaláta | 136 |
Ajvar: szerb paprikasaláta | 136 |
Albánia | 137 |
Fokhagymaleves | 137 |
Tiranai zöldségleves | 137 |
Spenótgombóc | 138 |
Mustáros tüdő tükörtojással | 138 |
Köményes juhcomb | 139 |
Nyúl fekete mártással | 139 |
Vegyes gyümölcs | 139 |
Bulgária | 140 |
Hideg joghurtleves | 141 |
Marica-leves | 141 |
Töltött paprika bolgár módra | 141 |
Ponty bolgár módra | 142 |
Báránysült | 142 |
Gyuvecs | 142 |
Sajtmártás | 143 |
Citrommártás | 143 |
Uborkasaláta bolgár módra | 143 |
Túrórudacskák | 143 |
Alma pongyolában | 144 |
Halva búzadarából | 144 |
Görögország | 145 |
Borsos leves | 146 |
Kelvirág athéni módra | 146 |
Sajtgombóc | 146 |
Sült hal görög módra | 147 |
Sertéssült athéni módra | 147 |
Fokhagymás sertéscomb | 147 |
Görög rablóhús | 148 |
Sült csirke görög módra | 148 |
Töltött szőlőlevél | 148 |
Töltött padlizsán | 149 |
Szardellamártás | 149 |
Földiepres palacsinta | 149 |
Fügerúd | 150 |
Narancsos alma | 150 |
Sült mandularudacskák | 150 |
Boros füge | 150 |
Törökország | 151 |
Joghurtleves | 152 |
Menyegzői leves | 152 |
Paprikás hal | 153 |
Kafta | 153 |
Tálban sült kafta | 154 |
Kafta krumplival | 154 |
Nyárson sült kafta | 154 |
Kafta olajban sütve | 155 |
Főtt tyúk diómártással | 155 |
Rizses piláf | 155 |
Zöldséges piláf | 156 |
Töltött paradicsom | 156 |
Ördögmártás | 156 |
Török uborkasaláta | 157 |
Baklava (török rétes) | 157 |
Törökméz | 158 |
Grízkalács | 158 |
Orosz konyha | 159 |
Zakuszka | 159 |
Tejfölös saláta kemény tojással | 160 |
"Egészségsaláta" | 160 |
Káposztasaláta almával és zellerrel | 160 |
Gyümölcssaláta | 160 |
Hússaláta | 161 |
Vadsaláta | 161 |
Szendvicsek a zakuszkához | 161 |
Halas zakuszkafélék | 161 |
Sült sonka pirított kenyéren | 162 |
Sült virsli paradicsommal | 162 |
Bitocski tejfölösen | 162 |
Forsmak | 163 |
Borscs | 163 |
A borscs alapreceptje | 163 |
Nyári borscs | 164 |
"Borscsok" | 164 |
Ukrán borscs | 165 |
Scsi | 166 |
Zöld scsi | 166 |
Soljanka halból | 166 |
Soljanka húsból | 167 |
Bélszín Straganoff módra | 167 |
Sörben főtt felsál | 168 |
Saslik | 168 |
Bitki - húsgolyók | 168 |
Töltött libanyak | 169 |
Burgonya-sapekanka | 169 |
Töltött cékla | 170 |
Pirogváltozatok | 170 |
Marhahúsos töltelék | 171 |
Töltelék májból, tüdőből, szívből | 171 |
Halas töltelék | 171 |
Halas-rizses pirog | 172 |
Gombás pirog | 172 |
Túrós pirog | 172 |
Almás pirog | 173 |
Barackos pirog | 173 |
Sapekanka | 173 |
Vaníliakrém | 173 |
Gogol-Mogol | 174 |
Mézes Gogol-Mogol | 174 |
Gogol-Mogol gyümölcsökből | 174 |
Kína | 175 |
Húsleves (más levesekhez is felhasználható levesalap) | 176 |
Uborkás húsleves | 176 |
Hús- és zöldségleves | 177 |
Márványtojás | 177 |
Három tündér saláta | 177 |
Pekingi kacsa | 178 |
Savanyú-édes sertéshús | 178 |
Chop-suey | 179 |
Marhasült hagymaszeletekkel | 180 |
Szecsuáni kétszerfőtt | 180 |
Rántott csirke kínai módra | 181 |
Rizspuding | 181 |
Öntet rizspudinghoz | 181 |
India | 182 |
Mandulás sertéskaraj | 183 |
Sertés turcarri tojással | 184 |
Vajas csirke gombával | 185 |
Fűszeres zöldségegyveleg | 186 |
Pirított gomba | 186 |
Töltött sült uborka | 186 |
Töltött padlizsán | 187 |
Tárgymutató | 188 |