1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

150 hagymaétel

Szerző
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 101 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 14 cm
ISBN: 963-02-4560-4
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától értetődő mozdulattal süllyesztjük kosarunkba a piacon, hogy ugyanilyen természetességgel tesszük nyersen, sütve vagy párolva majd minden ételünkbe. Legfeljebb hiánya tűnne fel, de erre nemigen kerül sor, hiszen hagymánk van bőven. Sok ízletes, kitűnő ételünk aromáját a jóféle vöröshagyma adja meg, s bátran élünk a fokhagymával is, de az apró fejű, finom gyöngyhagymát többnyire csak üveges konzerv formájában ismerjük, nem beszélve a zsenge újhagymáról, meg a harsány zöld metélőhagymáról, amelyek kizárólag hideg falaltok kísérőjeként kerülnek asztalunkra. A póréhagyma néhány éve ugyan megjelent a piacokon, de nem nagyon tudunk mit kezdeni vele, és ismeretlen számunkra az a temérdek különféle nagyságú, formájú, színű és ízű hagymaféle, amit a világ különböző tájain termesztenek. Csak a franciák mintegy húszféle hagymát ismernek és használnak.
Nincs még egy olyan növény, amelyhez annyi... Tovább

Fülszöveg

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától értetődő mozdulattal süllyesztjük kosarunkba a piacon, hogy ugyanilyen természetességgel tesszük nyersen, sütve vagy párolva majd minden ételünkbe. Legfeljebb hiánya tűnne fel, de erre nemigen kerül sor, hiszen hagymánk van bőven. Sok ízletes, kitűnő ételünk aromáját a jóféle vöröshagyma adja meg, s bátran élünk a fokhagymával is, de az apró fejű, finom gyöngyhagymát többnyire csak üveges konzerv formájában ismerjük, nem beszélve a zsenge újhagymáról, meg a harsány zöld metélőhagymáról, amelyek kizárólag hideg falaltok kísérőjeként kerülnek asztalunkra. A póréhagyma néhány éve ugyan megjelent a piacokon, de nem nagyon tudunk mit kezdeni vele, és ismeretlen számunkra az a temérdek különféle nagyságú, formájú, színű és ízű hagymaféle, amit a világ különböző tájain termesztenek. Csak a franciák mintegy húszféle hagymát ismernek és használnak.
Nincs még egy olyan növény, amelyhez annyi legenda, mitikus történet, vallási hiedelem fűződne, mint a vöröshagymához és a fokhagymához. Halász Zoltán Hagymahistóriájában olvashatjuk, hogy eredetük az írott történelem kezdetére nyúlik vissza. A vöröshagyma az egyiptomi sírkamrák hieroglifái között a növekedés, a termékenység szimbólumaként jelenik meg. A rómaiak megfosztották rangjától, s nem kis megvetéssel beszéltek róla, hiszen míg a kiváltságosok a messzi Keletről hozott drága fűszereket használtak, addig a vöröshagyma a köznép életízesítőjévé vált. A mohamedánok sem becsülték nagyra. Létezését egyenesen a sátánnak tulajdonították, azt tartván, hogy amikor a gonoszt kiűzték a Paradicsomból, eszeveszetten menekült, és ahová a jobb patájával lépett, ott vöröshagyma, ahova pedig a bal patájával, ott fokhagyma termett. Talán levének kéntartalma miatt rokonították a hagymát az ördöggel, akinek lehelete az ő hitük szerint - csakúgy mint a magyar néphitben - "kénköves". Vissza

Tartalom

Előszó
Levesek8
Erdélyi fokhagymaleves8
Mexikói bableves8
Korhely-hagymaleves9
Zöldséges póréhagymaleves10
Fokhagymás gombaleves10
Rajnai hagymaleves11
Rizses fokhagymaleves12
Francia hagymaleves12
Belga hagymaleves13
Hagymaleves római tálban13
Újhagymaleves14
Fokhagymás zöldségpüréleves14
Hagymakrémleves15
Pórékrémleves15
Hideg hagymás krémleves16
Hagymagaluska-leves17
Metélőhagymás levesbetét18
Meleg előételek - egytálételek
Délvidéki húsosfazék19
Sonkás hagymaragu20
Csőben sült póréhagyma20
Töltött hagyma Jóasszony módra21
Töltött hagyma római tálban22
Gombás-sonkás töltött hagyma23
Olasz töltött hagyma24
Holland töltött hagyma24
Borban főtt töltött hagyma25
Parasztos omlett26
Spanyol rántotta27
Dalmát tükörtojás27
Szász hagymás tojás28
Gyöngyhagymás tepsis burgonya28
Fokhagymás töltött burgonya29
Nyári fokhagymás gombaragu30
Hagymás rakott tök30
Isztambuli padlizsán31
Mediterrán paradicsom32
Metélőhagymás töltött paradicsom32
Erdélyi hagymatokány33
Gyöngyhagyma morzsával34
Tejszínben sült hagyma34
Fűszeres hagymás szendvics35
Húsételek
Hagymás rostélyos36
Cserépben sült fokhagymás pecsenye36
Nizzai marharagu37
Mititei (fokhagymás kolbászkák)38
Savanyú vetrece38
Mexikói pecsenye39
Zsebes karaj40
Betyárhús 40
Hagymás rakott hús41
Gyöngyhagymával töltött karaj42
Póréhagymás cserépbensült42
Fűszeres tekercs43
Kolbászos göngyölt hús44
Szerb pecsenye44
Hagymában sült45
Almás máj berlini módra45
Fokhagymás sertésnyelv46
Cserépben sült hagymás kolbász 47
Metélőhagymás csirke 47
Csirke fokhagymamártásban48
Gyöngyhagymás csirke49
Csirkemell szalonnában49
Bécsi foghagymás csirkecomb50
Fokhagymás csirkefalatok51
Ripsz-ropsz csirkemáj51
Júniusi csirkemájragu52
Libacomb Károly módra53
Újhagymával töltött kacsa53
Almás-hagymás hal54
Köretek, mártások
Egzotikus hagymácskák56
Székely hagymás burgonya57
Hagymás svájci burgonya57
Meleg fokhagymás burgonya58
Resztelt burgonya58
Paradicsomos gyöngyhagyma59
Fokhagymás-paradicsomos gomba59
Tejszínes póréhagyma60
Póréhagymacurry60
Csíkos felfújt61
Erdélyi hagymamártás62
Hagymapüré62
Burgonyás fokhagymamártás63
Tejfölös fokhagymamártás63
Tárkonyos fokhagymamártás64
Vasi zsemlemártás64
Fokhagymás tartásmártás65
Kínai mártás65
Egyszerű pórémártás66
Boros pórémártás66
Pikáns metélőhagyma-mártás67
Fűszeres metélőhagyma-mártás67
Zöldmártás68
Metélőhagymás majonéz68
Nyers metélőhagyma-mártás69
Hideg falatok, saláták
Ecetes-hagymás virsli70
Chilei hagymás hek70
Hagymás hal71
Fokhagymás töltött tojás72
Török töltött paradicsom72
Hagymás tojáskrém73
Metélőhagymás töltött zsemle73
Metélőhagymás túró74
Túrós hagymabab75
Fokhagymás krémtúró75
Kertészkrém76
Olajos hagymasaláta76
Ecetes hagyma77
Lilahagymás burgonyasaláta77
Zelleres, hagymás burgonyasaláta78
Hagymás sajt78
Almás hagymasaláta79
Hagymás paradicsomsaláta79
Ecetes hagymás zöldparadicsom-saláta80
Narancsos hagymasaláta80
Mézes hagymasaláta81
Fokhagymás paradicsom81
Fejes saláta fokhagymamártásban82
Fűszeres fejes saláta82
Burgonyasaláta újhagymával83
Újhagymás uborkasaláta83
Májusi vegyes saláta84
Újhagymás fejes saláta85
Dán pórésaláta85
Póréhagymás sárgarépasaláta86
Görög póréhagymasaláta86
Ili néni pórésalaátája87
Húsos metélőhagymasaláta88
Majonézes zeller metélőhagymával88
Metélőhagymás fejes saláta89
Tészták
Hagymás-húsos táska90
Metélőhagymás spagetti91
Egri töltött vajastészta91
Fokhagymás spagetti92
Póréhagymatorta92
Gyöngyhagymás torta93
Újhagymás borkorcsolya94
Hagymás rétes95
Metélőhagymás palacsinta96
Indiai hagymás lepény96
Tejfölös hagymás lepény97
Metélőhagymás lángos97
Szalonnás puffancs98
Savanyúságok
Csípős ecetes hagyma99
Hagymás uborka99
Ecetes gyöngyhagyma100
Gőzölt gyöngyhagyma100
Marinált gyöngyhagyma101
Fokhagyma fehérborban102
Édes-savanyú gyöngyhagyma102

Pákozdi Judit

Pákozdi Judit műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pákozdi Judit könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem