1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

100 éves az Ácsi Cukorgyár

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 158 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 1550 példányban, 78 fekete-fehér ábrával és fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Száz éve működik az Ácsi Cukorgyár. Háborúkat, nélkülözések hosszú időszakát élte át; egy nehéz és küzdelmes évszázad után ma is jól dolgozik.
A gyár életének ilyen nagy eseménye ünneplés mellett... Tovább

Előszó

Száz éve működik az Ácsi Cukorgyár. Háborúkat, nélkülözések hosszú időszakát élte át; egy nehéz és küzdelmes évszázad után ma is jól dolgozik.
A gyár életének ilyen nagy eseménye ünneplés mellett a történelmi múlt megörökítésére is kötelez, hogy az utókor megismerje a fordulatokban gazdag korszak eseményeit, s tanulságul szolgáljon a jövő generációinak a gyár további fejlesztéséhez.
Hazánk gyáripara alig százéves múltra tekinthet vissza. Cukorgyáraink - a szesz-, olaj- és malomiparral együtt, amelyek ugyancsak mezőgazdasági nyerstermékeket dolgoznak fel - a magyar ipar első nagyüzemeit jelentették.
A nagytőkések idejében felismerték a cukorgyártásban rejlő profitlehetőséget, de a korszerűsítés, gépesítés nem volt érdekük, korlátlanul rendelkezésükre áll az olcsó munkaerő.
A felszabadulás után az államosítással egy új korszak kezdődött a cukorgyár és a dolgozók életében is.
A fejlődés leglényegesebb tényezője a változó társadalmi viszonyok talaján képességeit egyre szabadabban kibontakoztató dolgozó ember lett.
A vezető és a munkás akaratereje, felelősségérzete, közösségi tudata és szakmai tudása záloga ma is eredményeinknek. Az utolsó negyedszázadban is sok akadály áll előttünk. Le kellett küzdeni a természet, az időjárás okozta akadályokat, sokszor a maradiság okozta gondokat. A gyár dolgozói azonban mindig hozzá tudtak nőni a feladatokhoz. Szakképzett és a gyár érdekeit szemük előtt tartó vezetők és munkások nevelődtek ki, ezért bizakodva nézhetünk a cukorgyár jövendő évtizedei elé. Mérnökök, vegyészek, szakmunkások, segédmunkások és tisztviselők generációi nőttek fel a gyárnál, és ragaszkodnak ma is munkájukhoz, gyárukhoz. Tudják, hogy a szakember csak akkor számíthat saját munkájának elismerésére, ha megbecsüli elődei tevékenységét, és azok alkotásaira épít. Vissza

Tartalom

Előszó4
Bevezető7
1871-1944
Gyár épül a Concó mentén11
Patzenhofer Konrád, az alapító14
Gyártelep a heréskert helyén20
A nádcukortól a répacukorig29
Répatermelés30
Miért a régi módszerrel?30
1874. december 20-26-ig terjedő héten dolgozó munkások névsora33
Iparvágány építése36
A Horthy korszak huszonöt éve50
A munkásság helyzete 1871-194560
Zászlót bont a forradalom65
Újra Patzenhofer az úr67
1945-1970
A felszabadulás75
Éled a gyár79
Adatok, eredmények81
Napirenden a répatermelés84
Termelés és műszaki fejlődés94
Cél: a jobb energiaellátás100
Éltető elem és gond a víz104
A műszaki fejlődés lépcsőin107
A gyár helyzete a cukoriparban116
Lendítőerő a párt118
A dolgozók érdekében122
Függelék139
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem