1.062.132

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"... az főtt birsalmát verd által..."

Tartósító eljárások a paraszti háztartásokban/Időszaki kiállítás a Sóstói Múzeumfaluban 1995. május 18. - augusztus 6.

Szerkesztő
Grafikus
Nyíregyháza-Sóstófür
Kiadó: Sóstói Múzeumfalu
Kiadás helye: Nyíregyháza-Sóstófür
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 11 oldal
Sorozatcím: A Sóstói Múzeumfalu Időszaki Kiállításának Vezetői
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 10 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"A kiállítás azokat a hagyományos tartósítóeljárásokat mutatja be, amelyek egykor mindennapos gyakorlatnak számítottak a paraszti háztartásokban. A paraszti gazdálkodást a biztonságra... Tovább

Előszó

Részlet:
"A kiállítás azokat a hagyományos tartósítóeljárásokat mutatja be, amelyek egykor mindennapos gyakorlatnak számítottak a paraszti háztartásokban. A paraszti gazdálkodást a biztonságra való törekvés jellemezte. Ez fokozottan vonatkozik a táplálkozásra, amelynek alapanyagait szinte kizárólag maguk termelték meg. A termesztett és vadon termő növények termését különböző tartósító eljárásokkal tették egész évben fogyaszthatóvá.
Az emberi táplálékok technológiai szempontból egymásra épülő fokozatokból állnak. Mindenekelőtt jellemzőek maguk az alapanyagok, amelyekből az ételek készülnek. Néha az alapanyag maga is fogyasztható táplálék, de legtöbbször olyan készítményeket állítanak elő belőlük, amelyek különböző ételféleségek alapjául szolgálnak majd. Ilyen pl. a savanyított káposzta, aszalt gyümölcs, szilvalekvár. A növényi eredetű alapanyagokat, főleg a gyümölcsöt konzerválták, de a sertéshús tartósítási módjait is ismerték. Ezek az eljárások az alacsonyabb technológiai fokozatú élelmiszerelőállítás körébe tartoznak: szárítás, aszalás, füstölés, lekvárfőzés, befőzés, káposzta savanyítás." Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem