| Étkezési zsiradékok | 11 |
| Az étkezési zsiradékok jellemzése | 11 |
| A zsiradékok összetétele és táplálkozástani jelentősége | 11 |
| Növényi eredetű étkezési zsiradékok | 14 |
| Étolaj | 14 |
| Margarin | 15 |
| Állati eredetű étkezési zsiradékok | 16 |
| Sertészsír | 17 |
| Egyéb állati eredetű zsiradékok | 18 |
| Az étkezési zsiradékokat szolgáltató növények | 19 |
| Étkezési zsiradékokat szolgáltató növények | 20 |
| A margarin gyártása | 21 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 24 |
| Húsok és húskészítmények | 25 |
| A hús és a húsfeldolgozó ipar termékei | 25 |
| A hús fogalma és felépítése | 25 |
| A hús összetétele és táplálkozástani jelentősége | 26 |
| A vágóállatok és vágóhídi feldolgozásuk | 28 |
| A hús érése | 29 |
| A hús romlása | 29 |
| A hús hűtése és fagyasztása | 30 |
| A hús minőségét meghatározó tényezők | 31 |
| A húsipari feldolgozás nyersanyagai | 33 |
| A húsipari feldolgzás műveletei | 35 |
| A húsfeldolgozó ipar termékei | 36 |
| Hosszabb ideig eltartható húsipari termékek | 41 |
| A húsfeldolgozó ipari termékek kezelése a vendéglátóiparban | 43 |
| Húskonzervek | 44 |
| A baromfi és a baromfifeldolgozó ipar termékei | 47 |
| A baromfihús összetétele és táplálkozástani jelentősége | 47 |
| Baromfiipari termékek | 48 |
| A baromfiipari termékek minőségét meghatározó tényezők | 49 |
| A baromfiipari termékek kezelése | 49 |
| Vadon élő állatok | 50 |
| A vadhús összetétele és tulajdonságai | 50 |
| A vadhús kezelése és felhasználása a vendéglátóiparban | 51 |
| A hal és a halfeldolgozó ipar termékei | 51 |
| A halhús összetétele és táplálkozástani jelentősége | 52 |
| A halak minősége és kezelésük a vendéglátóiparban | 53 |
| A fontosabb halfajták és vendéglátóipari felhasználásuk | 54 |
| A halfeldolgozó ipar termékei | 56 |
| Egyéb hidegvérű állatok | 57 |
| A belsőségek jelentősége | 58 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 60 |
| A tej és feldolgozásának termékei | 61 |
| A tej fogalma és táplálkozástani jelentősége | 61 |
| A tej kémiai összetétele | 62 |
| A tej tulajdonságai | 64 |
| Érzékszervi jellemzők | 64 |
| Fizikai tulajdonságok | 65 |
| Kémiai tulajdonságok | 65 |
| Biológiai tulajdonságok | 66 |
| A forgalomban lévő fogyasztási tejek | 66 |
| A tej mikroflórája és romlásos jelenségei | 67 |
| A tej tartósított termékei | 69 |
| Tejkészítmények | 70 |
| Ízesített tejkészítmények | 71 |
| Savanyított tejkészítmények | 71 |
| Tejszínkészítmények | 74 |
| Tejtermékek | 75 |
| Vaj | 75 |
| Túró | 78 |
| Sajt | 79 |
| Alapvető tejfeldolgozó ipari műveletek | 84 |
| A tej, a tejkészítmények és a tejtermékek kezelése a vendéglátóiparban | 85 |
| Sajtgyártás | 86 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 91 |
| Tojás | 92 |
| A tojás fogalma és táplálkozástani jelentősége | 92 |
| A tojás szerkezete és kémiai összetétele | 92 |
| A tojás mikroflórája és romlásos jelenségei | 95 |
| A tojás jelölése és minősítése | 96 |
| A tojás forgalomba hozatala | 98 |
| A tojás tartósítása | 98 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 99 |
| Fűszerek és ízesítőszerek | 100 |
| Fűszerek | 100 |
| A fűszerek jellemzése | 100 |
| A fűszerek minőségét meghatározó tényezők | 101 |
| A fűszerek forgalomba hozatala | 102 |
| Hazai fűszerek | 103 |
| Külföldi fűszerek | 108 |
| Ízesítőszerek | 114 |
| Ecet | 114 |
| Étkezési só | 117 |
| Összetett ételízesító készítmények | 118 |
| Hazai fűszerkülönlegességek | 120 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 121 |
| Koffeintartalmú élvezeti szerek | 123 |
| Kávé | 123 |
| A kávénövény jellemzése és fajtái | 124 |
| A kávé feldolgozása és összetétele | 125 |
| A kávé minősége | 126 |
| A kávé kezelése a vendéglátóiparban | 127 |
| Kávéitalok | 127 |
| Kávékivonatok | 128 |
| Tea | 129 |
| A tecserje jellemzése és feldolgozása | 129 |
| A tea típusa és minősége | 130 |
| Teaital | 131 |
| A kávé és a tea fogyasztása | 131 |
| Kávészerek | 133 |
| A hazai teaválaszték | 134 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 134 |
| Italok | 136 |
| Alkoholtartalmú italok | 136 |
| Bor | 137 |
| Ellenőrző kérdések, feladataok | 164 |
| Sör | 165 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 175 |
| Pálinkák | 176 |
| Likőrök | 181 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 187 |
| Alkoholmentes italok | 189 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 196 |
| Élelmezési ismeretek | 197 |
| A táplálékok értékelése | 197 |
| A táplálékok energiaértéke | 198 |
| A táplálékok biológiai értéke | 198 |
| A táplálékok élvezeti értéke | 199 |
| A táplálékok emészthetősége | 201 |
| A táplálékok telítő értéke | 201 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 204 |
| A feldolgozás hatása a tápanyagokra | 204 |
| Az élelmianyagok feldolgozásának célja és módjai | 204 |
| A mechanikai előkészítő eljárások hatása az élelmianyagokra | 205 |
| A hőkezelés hatása az élelmianyagokra | 206 |
| A kémiai jellegű eljárások hatása az élelmianyagokra | 209 |
| Az élelmiszerek veszteségei a tárolás és a tartósítás során | 210 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 211 |
| A beteg szervezet táplálkozása | 212 |
| A diétás élelmezés alapelvei | 212 |
| Cukorbetegek élelmezése | 213 |
| Gyomor- és bélbetegek élelmezése | 216 |
| Szív- és keringési betegek élelmezése | 218 |
| Máj- és epebetegek élelmezése | 219 |
| Vesebetegek élelmzése | 220 |
| Lázas betegek élelmzése | 221 |
| Elhízottak élelmezése | 221 |
| Különleges táplálozási kívánalmak | 221 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 223 |
| Élelmezési szokások | 223 |
| Népélelmezésünk jellemzői | 223 |
| A korszerű élelmezés kívánalmai | 226 |
| Külföldi népek élelmezési szokásai | 226 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 228 |
| Gyakorlatok | 229 |
| Gyakorlati foglalkozás: A zsiradékok vizsgálata | 229 |
| Érzékszervi vizsgálat | 229 |
| Az avasodás kimutatása Kreis-reakcióval | 230 |
| A sertészsír olvadáspontjának meghatározása | 232 |
| Gyakorlati foglalkozás: A nyers és pácolt húsok vizsgálata I. | 233 |
| Érzékszervi vizsgálat | 233 |
| A kémhatás vizsgálata | 235 |
| A fülledéses romlás kimutatása | 235 |
| A baktériumos romlás kimutatása | 237 |
| A vörösáruk zsírtartalmának meghatározása Van Gulik acidobutirometriás eljárással | 238 |
| Gyakorlati foglalkozás: A nyers és pácolt húsok vizsgálata II. | 239 |
| A konyhasótartalom meghatározása csapadékos titrálással | 239 |
| A nitrit és a nitrát kimutatása | 241 |
| Gyakorlati foglalkozás: A húskonzervek vizsgálata | 243 |
| Külső vizsgálat, ellenőrző tömegmérések | 243 |
| Érzékszervi vizsgálat | 246 |
| Gyakorlati foglalkozás: A tej vizsgálata | 248 |
| A tej sűrűségének meghatározása | 248 |
| A tej frissességének meghatározása alkoholos próbával | 250 |
| A tej savfokában meghatározás a Soxhlet-Henkel eljárással | 251 |
| A tej zsírtartalmának meghatározása a Gerber-féle eljárással | 252 |
| Gyakorlati foglalkozás: A tejszínkészítmények és a tejtermékeke vizsgálata I. | 255 |
| A tejföl savfokának meghatározása a Soxhlet-Henkel eljárással | 255 |
| A túró zsírtartalmának meghatározása a Van Gulik-féle butriométerrel | 255 |
| A túró víztartalmának meghatározása | 257 |
| Gyakorlati foglalkozás: A tejtermékek vizsgálata II. | 259 |
| A vaj víztartalmának meghatározása Perplex-módszerrel | 259 |
| Az avasodás kimutatása Kreis-akcióban | 260 |
| A sajt konyhasótartalmának meghatározása a Mohr-féle tájékoztató módszerrel | 260 |
| Gyakorlati foglalkozás: A tojás vizsgálata | 262 |
| A tojás frissességének megállapítása lámpázás alapján | 262 |
| A tojás frissességének megállapítása a sűrűség alapján | 265 |
| Érzékszervi vizsgálat | 266 |
| Ellenőrző tömegmérések | 268 |
| Gyakorlati foglalkozás: A fűszerek vizsgálata | 268 |
| A fűszerpaprika érzékszervi vizsgálata | 268 |
| A fűszerpaprika hamisításának kimutatása | 297 |
| Gyakorlati foglalkozás: A kávé vizsgálata | 274 |
| Érzékszervi vizsgálat | 274 |
| A kávé víztartalmának meghatározása | 275 |
| A kávéital extrakttartalmának meghatározása | 278 |
| Gyakorlati foglalkozás: A bor vizsgálata I. | 281 |
| Érzékszervi vizsgálat | 281 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása Maligand-készülékkel | 287 |
| Gyakorlati foglalkozás: A bor vizsgálata II. | 290 |
| A bor vonadékanyag (extrakt)-tartalmának meghatározása | 290 |
| A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása | 291 |
| Gyakorlati foglalkozás: A szeszesitalipari készítmények vizsgálata | 293 |
| A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 293 |
| A pálinka ciánhidrogén-tartalmának meghatározása | 295 |
| A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 298 |
| Gyakorlati foglalkozás: Az alkoholmentes italok vizsgálata | 299 |
| Az üdítő italok, gyümölcslevek C-vitamin-tartalmának meghatározása | 299 |
| Értelmező kisszótár | 302 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 318 |