A bonctan és az élettan | 5 |
Az emberi test felépítése | 9 |
Az ember helye a természetben | 9 |
A test részei és méretei | 10 |
A sejt és a sejtközötti állomány | 11 |
A szövetek | 14 |
A hámszövet | 14 |
A támasztószövet | 15 |
Az izomszövet | 17 |
Az idegszövet | 18 |
A szervek és a szervrendszerek | 21 |
A szervezet | 22 |
A szervrendszerek | 25 |
A csontvázrendszer | 25 |
A csontvázrendszer jelentősége és részei | 25 |
A csontok összeköttetései. Az ízületek | 27 |
A végtagok | 30 |
A törzs | 34 |
A koponya | 36 |
Az izomrendszer | 38 |
A mozgás aktív szervei: az izmok | 38 |
Az izom ingerlékenysége | 38 |
Az izmok felosztása | 39 |
A mozgás-szervrendszer és az idegrendszer | 42 |
Az idegrendszer | 43 |
Az idegrendszer jelentősége | 43 |
Az idegrendszer felosztása | 45 |
A gerincvelő és a gerincidegek | 45 |
A gerincvelői reflexek | 47 |
Az ösztön | 49 |
Az agytörzs és az agyidegek | 50 |
A kisagy | 52 |
A nagyagy | 53 |
Az agykéreg finomabb felépítése | 56 |
Az agyvelőkutatás módszerei | 57 |
A feltételes reflex | 58 |
A központok harca | 61 |
Az agykéreg plaszticitása | 62 |
A központi gátlás | 62 |
A feltételes reflexek gátlása és az alvás | 63 |
A vegetatív idegrendszer | 67 |
Az agykéreg vezetőszerepe | 68 |
Az ember sajátos feltételes reflexei | 71 |
Az érzékszervek | 72 |
A bőr mint érzékszerv | 73 |
Az ízlelés | 74 |
A szaglás | 74 |
Egyensúlyérzés és hallás | 75 |
A látás | 77 |
A belsőelválasztású mirigyek rendszere | 80 |
Az érrendszer | 83 |
Az érrendszer felépítése | 83 |
A szív felépítése | 85 |
A szív működése | 85 |
A verőerek | 87 |
A hajszálerek | 88 |
A gyűjtőerek | 88 |
Az erek rugalmassága | 89 |
A vérnyomás | 90 |
A vérmennyiség eloszlásának szabályozása | 92 |
A nyirokerek és a nyirokcsomók | 93 |
A lép | 94 |
A vér | 94 |
A vérátömlesztés | 97 |
A nyirok | 98 |
A légzés és a hangadás szervrendszere | 99 |
A gázcsere | 99 |
A légző- és hangadó szervrendszer felépítése | 99 |
A légzés | 102 |
A légzés szabályozása | 104 |
A hangadás szabályozása | 105 |
Az emésztő szervrendszer | 105 |
A táplálkozás jelentősége | 105 |
Az emésztő szervrendszer felépítése | 106 |
A szájüreg | 107 |
A garat | 109 |
A nyelőcső | 109 |
A gyomor | 110 |
A trófiás ideghatás | 111 |
A patkóbél | 114 |
A hasnyálmirigy | 114 |
A máj | 114 |
A vékonybél | 115 |
A vastagbél | 116 |
Az anyagcsere- és energiaátalakulás | 117 |
Az anyagcserefolyamatok egysége | 117 |
A fehérjék | 118 |
A szénhidrátok | 118 |
A zsírok | 119 |
A kalóriaszükséglet | 120 |
Az alapanyagcsere | 120 |
A vitaminok | 120 |
A víz és az ásványi anyagok | 122 |
A kiválasztás szervrendszere | 123 |
Az anyagcsere végtermékei | 123 |
A vizeletkiválasztó rendszer felépítése | 124 |
A vizelet kiválasztása | 124 |
A vizelet elvezetése | 125 |
A vizelet-ürités idegi szabályozása | 126 |
A kültakaró | 126 |
A kültakaró felépítése | 126 |
A kültakaró működése | 129 |
A szaporodás és az élet szakaszai | 131 |
A szaporodás | 131 |
A férfi nemi szervek | 131 |
A női nemi szervek | 134 |
A közösülés | 137 |
A megtermékenyítés | 138 |
A méhen belüli fejlődés | 139 |
Az újszülöttkor | 143 |
A csecsemőkor | 144 |
A kisgyermekkor | 145 |
Az iskoláskor | 146 |
A serdülés | 146 |
Az ifjúkor | 147 |
A felnőttkor | 147 |
Az öregkor | 148 |
Az élettartam | 148 |
A halál | 149 |
Az egészség és a betegség | 151 |
A szervezet és a környezet egysége | 151 |
Az egészség és a betegség lényege | 151 |
A természetes és a mesterséges környezet | 152 |
A környezet hatásának tudományos vizsgálata | 153 |
A környezet tényezői | 153 |
Az élettelen tényezők | 154 |
Az élettelen kórokozók | 155 |
Az élő tényezők | 157 |
Az élő kórokozók | 157 |
A fertőzés | 162 |
A szervezet és a kórokozó mikroorganizmusok harca | 163 |
Az antibiózis és a fertőtlenítés | 164 |
A járvány | 165 |
A betegség tünetei | 166 |
A betegségek gyógyítása és megelőzése | 167 |