kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Gondolat Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 286 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 12 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Színes és fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. |
| Bevezetés az első kiadáshoz | 7 |
| Bevezetés a második kiadáshoz | 11 |
| Általános rész | |
| Amit a gombákról mindenkinek tudnia kell | 15 |
| A gombák életmódja | 19 |
| A gombák testének felépítése | 19 |
| A gombák szaporodása | 20 |
| A gombák táplálkozása | 24 |
| A gombák életformái | 25 |
| A gombák létfeltételei | 28 |
| A gombák megjelenése | 31 |
| Gombatérkép | 34 |
| Gombanaptár | 36 |
| Gombagyűjtés és forgalombahozatal | 37 |
| A gombagyűjtés | 37 |
| A gomba kereskedelmi forgalma | 39 |
| Az állami gombagyűjtés és kereskedelem | 42 |
| A gomba csomagolása és szállítása | 43 |
| Piaci gombaárusítás | 44 |
| A gomba üzleti értékesítése | 45 |
| Gombák felhasználása a közétkeztetésben | 46 |
| Gombakészítmények gyártása és árusítása | 46 |
| A gomba kereskedelmi forgalmának ellenőrzése | 47 |
| A forgalomra vonatkozó jogszabályok | 51 |
| Gombás ételek készítése | 53 |
| A gombák ízletessége | 53 |
| Tennivalók az elkészítés előtt | 54 |
| Mit készíthetünk a gombából? | 55 |
| A gombák tartósítása | 59 |
| Szárítás | 59 |
| Gombapor | 63 |
| Nedves gombatartósítás | 64 |
| Előtartósítás | 64 |
| Gombakonzerv | 66 |
| Házi gombaeltevés | 66 |
| Gombakivonat | 67 |
| A gombák összetétele és tápértéke | 68 |
| Mi van a gombában? | 68 |
| A gombák jelentősége a táplálkozásunkban | 70 |
| A mérges gombák és a gombamérgezések | 72 |
| Milyen mérges gombákat ismerünk | 72 |
| A gombák méreganyagai | 75 |
| A gombamérgezések típusai | 77 |
| Gyilkosgalóca jellegű (falloid típusú) mérgezés | 77 |
| Susulyka jellegű (muszkarin típusú) mérgezés | 80 |
| Párducgalóca jellegű (muszkaridin típusú) mérgezés | 80 |
| Gyomor-béltünetes (gastrointestinalis típusú) mérgezés | 82 |
| Gombás ételmérgezés | 83 |
| Elsősegélynyújtás gombamérgezés esetén | 84 |
| A gombamérgezések bejelentése | 85 |
| A gombamérgezések előfordulása és megelőzése | 86 |
| Mesterséges gombatermesztés | 89 |
| Csiperketermesztés. Írta: Koronczy Imréné | 89 |
| Más gombák termesztése | 92 |
| A gombák kukacosodása és más gombakártevők | 95 |
| A gombák alaktana és a meghatározás eligazító jelei | 98 |
| A gomba kalapja | 99 |
| A lemezek | 100 |
| A tönk | 102 |
| A gomba húsa | 104 |
| Íz és szag | 104 |
| A gombaspórák | 104 |
| Vegyi reakciók | 106 |
| A gombák csoportosítása | 107 |
| A gombacsaládok jellemzése | 108 |
| Az ismeretlen gomba csoportjának megállapítása | 109 |
| Kalaposgombák | 114 |
| Nem kalaposgombák | 127 |
| A fontosabb ehető és mérgesgomba fajok | |
| Népies gombanevek | 267 |
| Tárgy- és névmutató | 273 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.