Wiel, Dr./K. Beniczky Irma: A diétás konyha
Betegek, gyengélkedők ápolásánál nélkülözhetetlen kézikönyv/Receptek, tanácsok, szakszerű magyarázatok
Szerző
Dr. Wiel
Fordító
K. Beniczky Irma
Franklin-Társulat
(Budapest)
Kiadói varrott papírkötés
, 135 oldal
Sorozatcím: |
Közhasznú Családi Könyvtár
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
19 cm x 12 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2018-04-22 20:00
|
Aukciós tétel adatai
[Budapest], é.n., Franklin-Társulat kiadása és nyomása, 135 p. + [1 p.]
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Közhasznú Családi Könyvtár (számozás nélkül). A diétás konyha. Írta: Dr. Wiel. Átdolgozta K. Beniczky Irma. Borítófedél-grafika: Pálla. Címfedélen számvignette piros tollal beírt számozással. Utolsó oldalon a K.Cs.K. számozott könyvlistájával. A kötetet kiadta és nyomtatta a Franklin-Társulat Budapesten.
Kiadói varrott papírkötés két színű (piros-fehér), keretes, növénymintás, feliratozott címfedéllel, tiszta oldalakkal, körbevágatlan fed- és hátlappal, hiánytalan állapotban, a K.Cs.K. könyvreklámjával a hátlapon, megkímélt, jó állapotban.
Különálló mellékletként egy korabeli, színezett, kétoldalas reklámlap szép állapotban.
Előszó
Részlet a könyvből:
A konyhaedények.
Mielőtt az ételek készítéséről s a hozzá való anyagokról szólnánk, szükségesnek tartjuk figyelmünket a konyhaedényekre fordítani, hiszen ezeknek minősége...
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
A konyhaedények.
Mielőtt az ételek készítéséről s a hozzá való anyagokról szólnánk, szükségesnek tartjuk figyelmünket a konyhaedényekre fordítani, hiszen ezeknek minősége fontos szerepet játszik a főzésnél, mert a főzőedények a körülmények szerint betegségeket idézhetnek elő, sőt mérgezéseket is. A tisztaság és rend itt is a fődolog. A főzőedényeket mielőbb tisztára kell hozni a használat után, meleg vízzel megöblíteni és szárazra törülgetni. Ha ez rendesen megtörténik, akkor a legrosszabb edények - a rézedények - nem okozhatnak bajt.
Legtisztábbak, legbiztosabbak a cserép-, üveg- és porczellán-edények, hanem törékenységük miatt a legköltségesebbek is, a közönséges cserépedények máza azonkívül még nem is ártalmatlan, mert főalkatrésze az ónéleg, ez pedig igen erős veszedelmes méreg. A máz azonban rendesen olyan erősen ragad az edényhez, miszerint nem oly könnyen elválasztható. Csak új edényekkel kell óvatosan bánni, mert a máznak egyes részecskéi oly lazán állhatnak, hogy az első használat alkalmával elválnak s így az edényekben főtt vagy álló étkeket könnyen megmérgezhetik.
Vissza