A szakácsművészet előcsarnoka | |
Általános ismeretek | 1 |
Vegy- és természettani folyamatok | 2 |
Alapfogalmak a sütéshez és főzéshez | 2 |
A különböző pecsenyék sülési ideje roston | 5 |
Az élelmi szerektől (étanyagokról, étszerekről) | 5 |
Élelmiszerek az állatországból | |
Négylábú háziállatok. A szarvasmarha, az ökör, a borjú, a juh és ürü, a bárány | 6 |
A sertés (disznó). A házi sertés, a malacz | 8 |
Négylábú vadak. A szarvas, az őz | 9 |
A nyúl. A mezei nyúl, a vaddisznó, a medve | 10 |
Fehérhúsú szárnyasok (Házi szárnyasok). A tyúkfaj, a kakas és tyúk, a kappan, a jércze, a csirkék, házi galambok, pulyka | 10 |
Vízi szárnyasok. A lúd, liba, a rucza, kácsa | 11 |
Vadszárnyasok (tollas vadak). A fajd-tyúk, a túzok, a fáczán, a fogoly-madár, a fürj, a szalonka, a fenyves-madár, fenyő-rigó, a pacsirta, a különféle kis madarak, a vad-liba és kacsa | 12 |
Halak (mint bőjti ételek). Folyóvízi és tavi halak. A ponty, a csuka, a süllő, a fogas, a tok, viza és harcsa, az ángolna, az egész lazacz-faj, az apró halak (czigány-halak) | 14 |
Különböző (mint bőjti ételek), a halak közé sorozott állatok. A vidra, vízi-tyúkok és bugdácskacsák, a tekenős-béka, az osztriga, a nagy folyóvizi kagyló, a békák, a csigák, a rákok, a tengeri rákok és tengeri pókok | 16 |
Állati termékek. A tej, a savó, a túró, tojások | 18 |
Ételek a növényországból | |
Lisztes gyümölcsök. Lisztgabonák, szemes gyümölcsök, hüvelyes gyümölcsök, gumós növények | 20 |
Zöld főzelékek. Kelkáposzta, növénysarjak, saláta, gyökér-növények, húsos, leves kerti gyümölcsök | 21 |
Gombák. | 23 |
Gumós gombák. A szarvas-gomba | 23 |
Leveses gombák. A csiperkegomba (Champion), az erdei galócza, kucsma-gomba, az úri gomba (gombácska) | 23 |
Gyümölcs | 25 |
Friss gyümölcsök | |
Az alma, a körték, csontáros gyümölcsök, a szőllő | 25 |
Aszalt és száraz gyümölcs | |
A diók, gesztenyék, mandulák, a kávé és kakao-bab, a szilva és körte, a szőllő | 26 |
Fűszerek | |
A petrezselyem, a majoránna, a babér-levél, a vereshagyma, a metélő hagyma, a fokhagyma, a paprika, a sáfrány | 27 |
Kaporna, kápri, a bors, szegfűbors, a szegfűszeg, a gyömbér, a szerecsendió és szerecsendió-virág, a fahéj | 29 |
Növényagyagokból kivont és készített termékek. Növény-olaj, a mandula-olaj, olajbogyó-olaj, a hazai olajok, a czukor, az eczet | 30 |
Étszerek az áványországból | |
A konyha-só | 31 |
A víz | 32 |
Némely étanyagok előleges elkészítése. | 32 |
Különféle segéd-ételek elkészítése: közönséges hús-lé (hús-leves), erős lé (Consommé). | 45 |
A feldarabolás, trancsirozás művészete | 45 |
Az asztal elrendezése | 51 |
Az asztalkendők átalakításának művészete | 54 |
Gyakorlati Szakácskönyv | |
Levesek | 58 |
Leves után való ételek (assietek) | 88 |
Marha-húsról és ehhez való mártásokról | 111 |
A főzelékekről | 122 |
A becsináltakról | 134 |
Halak, békák, szárcsák, tekenős-békák | 167 |
A különböző tésztákról, vajas tésztákról, porhanyós tésztákról, pástétomokról | 181 |
Meridon és pudding, apró tészták sodóval | 188 |
Kókok. Pépek | 197 |
Lepények, rétesek, vegyes tészták | 214 |
Zsírban kisütött tészták | 244 |
Élesztős tészták | 250 |
Gyümölcs-étkek | 260 |
Sült szárnyasok. Borjú-, malacz-bárány- és vadpecsenyék | 265 |
Kompótok | 280 |
Saláták | 286 |
Torták, apró sütemények | 288 |
Kádkák, ívek | 308 |
Ostyák, szeletek | 313 |
Czukrász-sütemények | 319 |
Kocsonyák, tejkocsonyák, habos tej | 339 |
Fagylaltok, tejszín-fagylaltok (Parfait) | 356 |
Kocsonykák, fagyalékok (Gelée) | 368 |
Conservek, kocsonyázott sűrűk, marmeládok | 375 |
Befőzőtt, berakott gyümölcsök | 379 |
Meleg és hideg italok | 397 |
Különlegességek | |
Levesek | 401 |
Előétkek | 404 |
Húsos ételek | 410 |
Halak és mártások | 412 |
Tészták | 415 |
Debreczeni hurkák és kolbászok | 423 |
Pecsenyék | 425 |
Saláták | 427 |
Étlapok | 429 |
A magyar gazdasszony házi kincstára | |
Bútorok, házi eszközök tisztítása | 439 |
Férgek, bogarak stb. kiírtása | 445 |
Foltok kivevése | 458 |
Házi festő, dísz-mosónő | 463 |
Pipere-szappanok | 473 |
Kendőző-szerek, mosdó-vizek stb | 475 |
Hajkenők | 478 |
Illatos vizek | 480 |
Kályha-fénymázak, füstölő-szerek | 484 |
Eczet-készítés | 487 |
Élesztő készítés | 495 |
Étszerek fentartása, javítása | 499 |
Közhasznu jegyzetek | 503 |
Énekes madarak | 505 |
Házi orvos | 513 |
Gyors segélynyújtás | 513 |
Házi gyógyszerek | 525 |
Függelék | |
Érczpénz összehasonlító táblázat | 542 |
Utmérték összehasonlító táblázat | 543 |