Témakörök



Lezárt aukciók


Zemplényi Szabó Antónia: Képes budapesti szakácskönyv

Függelék: A magyar gazdasszony házi kincstára

Szerző
Sz. Hilaire Josefa
Kovács Irma
Dorn Anna
Moesz Gézáné
Szerkesztő
Zemplényi Szabó Antónia
Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) Cs. és Kir. könyvkereskedése (Budapest) ,
Kiadói félvászon kötés , 558 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 17 cm
ISBN:
Aukció vége:
2024-12-15 20:40

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1901, Lampel Róbert (Wodianer F. és Fiai) cs. és kir. urvari könyvkereskedése (Wodianer F. és Fiai, Bp.), 543 p. + [1] p. + 15 p. + [7] p. + IV t., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Képes budapesti szakácskönyv. Sz. Hilaire Josefa, Kovács Irma, Dorn Anna, Gombos Erzsi, Moesz Gézáné, özvegy Gyöngyössy Sámuelné, Zemlpényi Szabó Antalné nyomán szerkesztette: Zemplényi Szabó Antónia.
Függelék: A magyar gazdasszony házi kincstára. Hetedik, négy színezett képpel, 53 fametszettel és számos kiváló magyar és francia étellel bővített kiadás. Nyomatott Wodianer F. és Fiainál, Budapesten.
Kiadói félvászon kötésben lévő példány színes, feliratos, illusztrált címfedéllel, feliratos, díszes könyvgerinccel, feliratozatlan hátlappal, néhány lapon ceruzás jelölésekkel, valamint színes ceruzás aláhúzásokkal, hiánytalan állapotban.
A kötet összeállítója Zempléni Szabó Antal (1842-1910) újságíró, aki Zemplényi Szabó Antónia álnéven jegyezte a sikeres könyvet:
"A dolog szót sem érdemelne, ha a könyv szerzőjeként szereplő név, Zemplényi Szabó Antónia nem keltene önmagában is feltűnést azzal, hogy nő létére szakácskönyvet ír, hiszen az akkoriban jobbára a férfiak dolga. De hiszen most sem nő van a dologban. A szerző ugyanis alig múlt húsz éves fiatalember, a Fővárosi Lapok munkatársa, akinek Képes Pesti Szakácskönyvéből, a milleneum évében már a 6. kiadást nyomják, s ő maga fényes újságírói pályát fut be. A sikeres újságíró, Szabó Antal, egy ideig a debreceni Ellenőr felelős szerkesztője, majd belügyminisztériumi tanácsos és a Pester Lloyd című lap tudósítója a Rózsa Sándor per tárgyalásán." (Magyar Konyha, 1977/1., 53.)

Előszó

Az a körülmény, hogy szakácskönyvünknek négy és fél év előtt megjelent hatodik kiadása, a magyar könyvpiaczon oly szokatlanul rövid időn elhelyezést nyert, a jó, izletes és a mellett még sem drága... Tovább

Előszó

Az a körülmény, hogy szakácskönyvünknek négy és fél év előtt megjelent hatodik kiadása, a magyar könyvpiaczon oly szokatlanul rövid időn elhelyezést nyert, a jó, izletes és a mellett még sem drága konyha iránt érdelődő magyar közönségnél, annyira meggyőző bizonyitéka ezen szakácskönyv használhatóságának és közkedveltségének, hogy ezuttal szakácskönyvünk bővebb ajánlgatásától eltekintünk, mert a hatodik kiadásnak ezen gyors elhelyezése azon reményre jogosit fel bennünket, hogy a most közforgalomba bocsátott ezen ujabb kiadás, melyet 58 uj, s ezek közt igen kiváló ételek leirásával gazdagitottunk, ugyanoly kedvező fogadtatásban fog részesülni a magyar gazdasszonyok köreiben, mint az előző kiadások. Vissza

Tartalom

A szakácsművészet előcsarnoka
Általános ismeretek1
Vegy- és természettani folyamatok2
Alapfogalmak a sütéshez és főzéshez2
A különböző pecsenyék sülési ideje roston5
Az élelmi szerektől (étanyagokról, étszerekről)5
Élelmiszerek az állatországból
Négylábú háziállatok. A szarvasmarha, az ökör, a borjú, a juh és ürü, a bárány6
A sertés (disznó). A házi sertés, a malacz8
Négylábú vadak. A szarvas, az őz 9
A nyúl. A mezei nyúl, a vaddisznó, a medve10
Fehérhúsú szárnyasok (Házi szárnyasok). A tyúkfaj, a kakas és tyúk, a kappan, a jércze, a csirkék, házi galambok, pulyka10
Vízi szárnyasok. A lúd, liba, a rucza, kácsa11
Vadszárnyasok (tollas vadak). A fajd-tyúk, a túzok, a fáczán, a fogoly-madár, a fürj, a szalonka, a fenyves-madár, fenyő-rigó, a pacsirta, a különféle kis madarak, a vad-liba és kacsa12
Halak (mint bőjti ételek). Folyóvízi és tavi halak. A ponty, a csuka, a süllő, a fogas, a tok, viza és harcsa, az ángolna, az egész lazacz-faj, az apró halak (czigány-halak)14
Különböző (mint bőjti ételek), a halak közé sorozott állatok. A vidra, vízi-tyúkok és bugdácskacsák, a tekenős-béka, az osztriga, a nagy folyóvizi kagyló, a békák, a csigák, a rákok, a tengeri rákok és tengeri pókok16
Állati termékek. A tej, a savó, a túró, tojások18
Ételek a növényországból
Lisztes gyümölcsök. Lisztgabonák, szemes gyümölcsök, hüvelyes gyümölcsök, gumós növények20
Zöld főzelékek. Kelkáposzta, növénysarjak, saláta, gyökér-növények, húsos, leves kerti gyümölcsök21
Gombák. 23
Gumós gombák. A szarvas-gomba23
Leveses gombák. A csiperkegomba (Champion), az erdei galócza, kucsma-gomba, az úri gomba (gombácska)23
Gyümölcs25
Friss gyümölcsök
Az alma, a körték, csontáros gyümölcsök, a szőllő25
Aszalt és száraz gyümölcs
A diók, gesztenyék, mandulák, a kávé és kakao-bab, a szilva és körte, a szőllő26
Fűszerek
A petrezselyem, a majoránna, a babér-levél, a vereshagyma, a metélő hagyma, a fokhagyma, a paprika, a sáfrány27
Kaporna, kápri, a bors, szegfűbors, a szegfűszeg, a gyömbér, a szerecsendió és szerecsendió-virág, a fahéj29
Növényagyagokból kivont és készített termékek. Növény-olaj, a mandula-olaj, olajbogyó-olaj, a hazai olajok, a czukor, az eczet30
Étszerek az áványországból
A konyha-só31
A víz32
Némely étanyagok előleges elkészítése.32
Különféle segéd-ételek elkészítése: közönséges hús-lé (hús-leves), erős lé (Consommé).45
A feldarabolás, trancsirozás művészete45
Az asztal elrendezése51
Az asztalkendők átalakításának művészete54
Gyakorlati Szakácskönyv
Levesek58
Leves után való ételek (assietek)88
Marha-húsról és ehhez való mártásokról111
A főzelékekről122
A becsináltakról134
Halak, békák, szárcsák, tekenős-békák167
A különböző tésztákról, vajas tésztákról, porhanyós tésztákról, pástétomokról181
Meridon és pudding, apró tészták sodóval188
Kókok. Pépek197
Lepények, rétesek, vegyes tészták214
Zsírban kisütött tészták244
Élesztős tészták250
Gyümölcs-étkek260
Sült szárnyasok. Borjú-, malacz-bárány- és vadpecsenyék265
Kompótok280
Saláták286
Torták, apró sütemények288
Kádkák, ívek308
Ostyák, szeletek313
Czukrász-sütemények319
Kocsonyák, tejkocsonyák, habos tej339
Fagylaltok, tejszín-fagylaltok (Parfait)356
Kocsonykák, fagyalékok (Gelée)368
Conservek, kocsonyázott sűrűk, marmeládok375
Befőzőtt, berakott gyümölcsök379
Meleg és hideg italok397
Különlegességek
Levesek401
Előétkek404
Húsos ételek410
Halak és mártások412
Tészták415
Debreczeni hurkák és kolbászok423
Pecsenyék425
Saláták427
Étlapok429
A magyar gazdasszony házi kincstára
Bútorok, házi eszközök tisztítása439
Férgek, bogarak stb. kiírtása445
Foltok kivevése458
Házi festő, dísz-mosónő463
Pipere-szappanok473
Kendőző-szerek, mosdó-vizek stb475
Hajkenők478
Illatos vizek480
Kályha-fénymázak, füstölő-szerek484
Eczet-készítés487
Élesztő készítés495
Étszerek fentartása, javítása499
Közhasznu jegyzetek503
Énekes madarak505
Házi orvos513
Gyors segélynyújtás513
Házi gyógyszerek525
Függelék
Érczpénz összehasonlító táblázat542
Utmérték összehasonlító táblázat543
Vissza
Tétel sorszám:
434

Kikiáltási ár:
12.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Aktuális ár:
12.500 Ft Licitek száma: 6



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!