Lezárt aukciók


Szmuk Irén: 1006 ételrecept egészségeseknek és betegeknek

Szerző
Szmuk Irén
Technikai Könyvkiadó (Bukarest) ,
Könyvkötői varrott papírkötés , 360 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Aukció vége:
2024-07-21 20:00

Aukciós tétel adatai

Bukarest, 1960, Technikai Könyvkiadó (Intreprinderea Poligrafica, Oradea [Nagyvárad]), 360 p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

1006 ételrecept egészségeseknek és betegeknek. Írta: Szmuk Irén.
Második kiadás. Néhány fekete-fehér, szöveg közti rajzzal illusztrált, tartalomjegyzékkel és tárgymutatóval ellátott kötet.
Könyvkötői varrott papírkötésben lévő példány címfedélre kasírozott, eredeti, színes, illusztrált borítóval, feliratozatlan könyvgerinccel és hátlappal, tiszta belívekkel, hiánytalan állapotban.
A kötet szerzője Szmuk Irén (1901-?) erdélyi magyar gasztronómiai és háztartástani szerző. Írásait a Dolgozó Nő, a Vörös Zászló és a marosvásárhelyi rádió magyar adása közölte. 1006 ételrecept egészségeseknek és betegeknek c. átfogó szakácskönyve az egyes recepteken túl különböző étrendeket is bemutat.

Tartalom

Étlaptervezés évszakok szerint 7
Főbb élelmiszerek fehérje-, zsír- és kalóriaértékének táblázata 10
Foglalkozások szerinti kalóriaigény 12
Mértékek, adagolások és néhány konyhatechnikai művelet az ételek elkészítésére 13
Levesek 15
Levesbetétek 25
Halak 29
Hideg halételek 29
Meleg halételek 31
Előételek 37
Meleg előételek 37
Hideg előételek 50
Szendvicsek készítése 56
Főzelékek és köretek 58
Körítések húsok mellé 71
Hússal töltött főzelékek 75
Húsok 81
Marhahúsból készült ételek 82
Borjúhúsból készült ételek 92
Sertéshúsból készült ételek 97
Bárány és juhhúsból készült ételek 103
Szárnyashúsból készült ételek 106
Vagdalt húsok 112
Saláták 114
Mártások 119
Meleg mártások 119
Hideg mártások 122
Tészták 125
Főtt és gyúrt tészták 125
Galuskák és gombócok 130
Sült tészták 133
Palacsinták 133
Írós tészták 135
Kelt tészták 139
Torták 151
Omlós tészták 158
Aprósütemények 162
Mit készíthetünk el rövid idő alatt? 169
II
Általános dietetikai bevezető 179
Konyhatechnikái útmutatás a dietetikus ételek elkészítéséhez 181
A cukorbetegek étrendjével kapcsolatos tudnivalók 182
Útmutatás a gyomor- és nyombélfekélyben, gyomorsavtúltengésben és idült gyomorhurutban szenvedő betegek étrendjéhez 216
Útmutatás epehólyaggyulladásban szenvedő betegek étrendjéhez 236
Útmutatás a vesebetegek étrendjéhez 258
I. csoport étrendje 259
II. csoport étrendje 270
III. csoport étrendje 281
Útmutatás a szívbetegek és magas vérnyomásban szenvedők étrendjéhez 292
Útmutatás a fogyókúrához 304
Útmutatás a hízókúrához 311
Útmutatás az általános könnyű étrendhez 314
Levesek 314
15 gyors tojásétel 318
4 diétás mártás 321
Főzelékfélék 323
Húsételek 329
Nyerssaláták 335
Meleg-, hideg tészták és édességek 337
Vitamindús gyümölcskészítmények 347
Tárgymutató az első részhez 349
Tárgymutató a II. részhez 354 Vissza
Tétel sorszám:
305

Kikiáltási ár:
3.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
12.600 Ft Licitek száma: 34



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!