Lezárt aukciók


Domafalvi Dittmayer Andor: Szakácsművészeti szakkönyv

Szerző
Domafalvi Dittmayer Andor
Szerzői magánkiadás (Budapest) ,
Könyvkötői félvászon kötés , 368 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Aukció vége:
2024-07-21 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1935, A szerző kiadása (Centrum Kiadóvállalat Rt., Bp.), 368 p. + [2] p. + [1] t. (kihajtható), ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Szakácsművészeti szakkönyv. Írta: Domafalvi Dittmayer Andor.
Néhány fekete-fehér, szöveg közti képpel illusztrált, egy kihajtó, halak gasztronómiai felhasználását tárgyaló, négynyelvű (magyar-német-francia-angol) táblával kiegészített, tartalomjegyzékkel ellátott kötet. Nyomtatta a Centrum Kiadóvállalat Rt., Budapesten. A címlapon tollal beírt, régi tulajdonosi bejegyzések láthatók.
Könyvkötői félvászon kötésben lévő példány címfedélre kasírozott, eredeti, feliratos, foltos borítóval, feliratozatlan könyvgerinccel, feliratozatlan, színes, mintás hátlappal, későbbi előzéklapokkal, mintázott lapélekkel, néhány foltos, valamint egy sérült, javított lappal (203-204. p.), a kihajtható táblán szintén javításokkal, továbbá több helyen ceruzás aláhúzásokat és jegyzeteket tartalmazó belívekkel, hiánytalan állapotban.
"Különös örömmel üdvözöljük Domafalvi Dittmayer Andornak, aki a Vendéglősipari Szakiskolának 14 éven át volt szakoktatója, a „Szakácsművészeti szakkönyv“-ét. Dittmayer Andor könyve értékes szakirányú ismertetéseket nyújt azok számára akik a szakácsmesterséget kenyérkereseti pályának tekintik, de nagy értékű a háziasszonyok számára is." (Nemzeti Ujság, 1936/114. sz., 26.)

Előszó

Midőn szakkönyvemet a nagy nyilvánosság elé bocsájtom, benső kötelességnek teszek eleget, amikor feltárom azokat a szempontokat, amelyek engemet annak megirásában vezettek. Olyan szakkönyvet... Tovább

Előszó

Midőn szakkönyvemet a nagy nyilvánosság elé bocsájtom, benső kötelességnek teszek eleget, amikor feltárom azokat a szempontokat, amelyek engemet annak megirásában vezettek. Olyan szakkönyvet óhajtottam sajtó alá bocsájtani, amelyet egyfelől a budapesti szállodás és vendéglős szakirányú tanonciskola tanulói az előirt tananyag elsajátításánál sikerrel használhassanak, másfelől a nagyközönségnek is vezérfonalat szeretnék nyujtani a szakácsművészet megismerésének terén, amely az adott receptura révén a konyhaművészet készítményeinek elkészítéséhez értékes útmutató lehessen! A kettős feladat nagyon nehéz, annak megirásánál első sorban szakiskolai oktatásom 14 éves tapasztalataira támaszkodom s igyekeztem a kettős feladatot úgy harmóniába hozni, amit magyar nyelven e szempontok szerint eddig nem kiséreltek meg. Vissza

Tartalom

I. rész
A főzés befolyása a táplálékok tápértékére5
A táplálkozás célja9
Az emésztés folyamata10
Az ételek romlásáról és a konzerválásról10
A konyha berendezése13
A víz14
A fűszerek14
Az ecet15
A só15
A cukor16
A méz17
A gabonaneműek17
A gombák20
A hüvelyes vetemények32
A kerti vetemények32
A kül vetemények konzerválása33
Bel és külföldi gyümölcsök37
A gyümölcsök konzerválása38
A tej és termékei51
A zsiradékok52
A kávé53
A tea53
A kakaó54
II. rész
Ételek tálalása és diszítése55
Előkészületek57
Levesek59
Mártások84
Hideg konyha94
Hideg előétel95
Hideg hal102
Hideg és meleg izelítők106
Meleg előételek110
Tojás ételek116
Főzelékek és egyéb köretek122
Saláták144
III. rész
Villany főzésről
Halak, teknősök, kétéltűek151
A húsról általában168
A marha felosztása és elkészítése171
A borjú189
A sertés204
Az ürü, bárány, kecske216
A ló221
Rötvadak és vadszárnyasok221
Házi szárnyasok225
IV. rész
Vegyes tészták233
Torták252
Mártalékok262
Duzmák262
Felfujtak270
Gyümölcstészták273
Fagylaltok, krémek301
Parfaitek, bombák307
Krémek309
Habok311
Cukorkák311
Meleg és hideg italok315
Étlap és étrend összeállítása323
Dietikus konyha326
Fogyó kúra335
Hízó kúra336
Nemzeti ételek338
Gasztronomiával összefüggő nevek jegyzéke351
Hasznos tudnivalók357
Elsősegély nyujtás359
Idény ételek360
Kalória táblázat364
Kalória számítás367
Ételek kalkulációja368
Vissza
Tétel sorszám:
079

Kikiáltási ár:
3.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
12.600 Ft Licitek száma: 40



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!