A Pesti Hirlap szakácskönyve/A Pesti Hirlap uj szakácskönyve
És 1001 jótanács a háziasszonyoknak
Pesti Hirlap
(Budapest)
Könyvkötői félvászon kötés
, 229 oldal
Sorozatcím: |
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
27 cm x 20 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2024-07-21 20:00
|
Aukciós tétel adatai
Budapest, é.n., Légrády Testvérek kiadása és nyomása, 114 p., 115 p., ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
A Pesti Hirlap két szakácskönyve egy kötetben.
1. A Pesti Hirlap szakácskönyve. Budapest, é.n., 114 p., ill.
2. A Pesti Hirlap uj szakácskönyve és 1001 jótanács a háziasszonyoknak. Budapest, é.n., 115 p., ill.
A címfedeleken az alábbi szöveg olvasható: "A Pesti Hirlap előfizetői ingyen kapják."
Számos szöveg közti rajzzal és képpel illusztrál, valamint kiadói előszóval és bevezetéssel, illetve tárgymutatóval ellátott kiadványok. Nyomattak a Légrády Testvéreknél.
Könyvkötői félvászon kötésben lévő példány, a mintás címfedélre kasírozott, feliratos, színes illusztrációval ellátott, kiadói címfedéllel (A Pesti Hirlap szakácskönyve), feliratozatlan könyvgerinccel, feliratozatlan, mintás hátlappal, új előzéklapokkal, néhány lap szélén apróbb sérülésekkel, hiánytalan állapotban.
A szakácskönyvek széles rétegeket megcélzó, "a magyar konyhaművészet évszázados hagyományához" ragaszkodó tartalommal jelentek meg és sikeres kiadványnak bizonyultak.
Egy recept a könyvből: "Balatoni fogas rákpörkölttel Rothermere-módra. Hozzávalók: 1,20 kg kifejtett fogas. Pároljuk meg a fogast vajazott papirral letakarva fehérboros lében és vonjuk át a tálra fektetve hollandi-mártással (lásd a mártások között). A fogas-szeletek közepére helyezzük hosszában a következőképpen elkészített rákpörköltet: Fözzünk köménymaggal és petrezselyemzöldjével, forrásban lévő sós vízben 30 db jól megmosott kisebb fajta rákot 7 percig. Vegyük ki a vízből és fejtsük ki uszályukat és ollóikat. Tegyünk tűzre 15 deka teavajat lapos serpenyőben s ha sistereg, adjunk hozzá egy kávéskanálnyi finom paprikát és folytonos keverés közben a kifejtett rák húsát. A halhoz petrezselyemzöldjével meghintett vajas burgonyát tálalunk".
Előszó
A Pesti Hirlap szakácskönyve
A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha hires és kitünő. Az, akinek módjában állt végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az...
Tovább
Előszó
A Pesti Hirlap szakácskönyve
A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha hires és kitünő. Az, akinek módjában állt végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden nemzeti elfogultság nélkül hirdeti, hogy a legjobban főzni Magyarországon tudnak. Az, aki külföldről jött idegen és már pár napig ette, tehát megszokta konyhánkat, szivesen hirdeti, hogy legjobban enni Magyarországon lehet. A magyar szakács - legyen az egy óriási éterem fehérsapkás vezére, vagy polgári ház gondos háziasszonya - a legváltozatosabb, legízesebb ételeket tudja tálalni az asztalra.
Konyhaművészetünk fenntartása és fejlesztése: egy igen kellemes nemzeti hagyományunk fenntartását és fejlesztését jelenti. Amikor a közönség elé bocsátjuk Szakácskönyvünket, a magyar középosztály konyháinak óhajtunk egy tökéletesen változatos és gondos segitőt adni, egyrészt, hogy minden háztartásban otthonra találjanak a magyar konyha legjobb hagyományai, másrészt, hogy bevezessük a középosztály konyháiba a főzés modern fejlődésének eredményeit.
Mert a magyar szakácsművészet minden hagyományossága mellett is együtt halad a korral. Manapság például az orvostudománynak is beleszólása van a konyha mesterségébe. Az orvosok megfigyelésein keresztül sok minden ételről kiderült, hogy azok milyen károsak, vagy milyen hasznosak. A jó táplálkozás ma egyet jelent az egészséges táplálkozással. A rossz táplálkozás - bár lehet a legbőségesebb is látszólag - sok minden betegségnek okozója. A magyar konyha alapjában véve mindenkor egészséges konyha volt; az orvostudomány finom pallérozása még közelebb hozza az egészséghez.
Vissza