Lezárt aukciók


Módszertani segédlet az élelmiszermentesítő alegységek parancsnoki állománya részére

Polgári Védelem Országos Parancsnoksága (Budapest) ,
Kiadói félvászon kötés , 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 14 cm x 10 cm
ISBN:
Aukció vége:
2024-07-21 20:00

Aukciós tétel adatai

[Budapest], 1974, Polgári Védelem Országos Parancsnokság (Zrínyi Nyomda, Bp.), 215 p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

A Polgári Védelem Országos Parancsnokság kiadása. Nyt. sz.: 9477. Készült a polgári védelem nem hivatásos állománya részére.
Módszertani segédlet. Az élelmiszermentesítő alegységek parancsnoki állománya részére.
A "Módszertani Segédlet" a vegyvédelmi szakszolgálat és a vegyvédelmi szakszolgálati alakulatok, élelmiszermentesítő alegységei parancsnoki állománya, valamint az üzemi önvédelmi szervezetek részére készült.
Néhány szöveg közti, fekete-fehér ábrával illusztrált, valamint bevezetéssel és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kötet. Nyomtatta a Zrínyi Nyomda, Budapesten.
Kiadói félvászon kötésben lévő példány, feliratozott, filctollal írt számjelzéssel ellátott, foltos címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel és hátlappal, hiánytalan állapotban.

Előszó

A „Módszertani Segédlet" az „Összkövetelményi Program" alapján az élelmiszermentesítő alegységek szakkiképzésének levezetéséhez szükséges alapvető szakmai ismereteket, a foglalkozások... Tovább

Előszó

A „Módszertani Segédlet" az „Összkövetelményi Program" alapján az élelmiszermentesítő alegységek szakkiképzésének levezetéséhez szükséges alapvető szakmai ismereteket, a foglalkozások megszervezésének és levezetésének módszereit ismerteti. A módszertani előírások lehetőséget adnak az előadók részére, hogy az alegységek felkészültségi színvonalának, a beosztott állomány előképzettségének, valamint a helyi lehetőségeknek legjobban megfelelő levezetési formákat, módszereket válasszák meg. A „Módszertani Segédlet" feldolgozza mindazt az ismeretanyagot, amelyet az élelmiszermentesítő alegységek személyi állományának feladataik végrehajtásához el kell sajátítani. Segítséget nyújt a foglalkozásvezetők eredményes szakmai felkészüléséhez, de emellett a tárgykörönként meghatározott szakirodalom feldolgozása is feltétlenül szükséges. A beszélgetés és csoportos foglalkozás a tárgykörökben foglaltak jobb megértését és szakszerű elsajátítását segíti elő, ezt a célt szolgálják a tárgykörönként megadott ellenőrző kérdések is. Segítségükkel a foglalkozásvezetők meggyőződhetnek arról hogy a résztvevők megértették-e, illetve elsajátították-e az előírt ismeretanyagot. Az ellenőrző kérdések eredményesen felhasználhatók az előadás végén, az elsajátítás mértékének megállapítására, új előadás előtt az összefüggő anyagrészek ismeretének felmérésére, valamint az önálló csoportos foglalkozásokon a tárgykörök elsajátításának felmérésére. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 3
I. TÁRGYIKÖR: Az élelmiszermentesítő alegységek rendeltetése és feladata 5
1. Az élelmiszermentesítő alegységek szervezeti felépítése 8
2. Az élelmiszermentesítő alegységek rendeltetése és feladata 11
Az élelmiszermentesítő alegységek rendeltetése 12
Az élelmiszermentesítő alegységek feladata 14

II. TÁRGYKÖR: Az élelmiszermentesítés módszerei 21
1. A tömegpusztító fegyverek élelmiszerkárosító és szennyező hatásai 25
A magfegyverek élelmiszerkárosító és szennyező hatásai 26
A biológiai fegyverek élelmiszerkárosító és szennyező hatása 38
A vegyifegyverek élelmiszerkárosító és szennyező hatása 41
Élelmiszer-késztermékek károsodása 42
2. Az élelmiszerek megelőző RBV védelme, az élelmiszerek védőcsomagolása 44
Az élelmiszerek csomagolás útján történő védelme 46
A csomagoló anyagok csoportjai 48
3. Az élelmiszermentesítés célja, követelményei, végrehajtásának módszerei 54
Az élelmiszermentesítés módszerei 58
a) Az élelmiszerek sugármentesítése 59
b) Az élelmiszerek fertőtlenítése 61
c) Az élelmiszerek vegyimentesítése 63
d) Élelmiszer-szállítmányok mentesítése 65
e) Gyártó, raktározó, főző és étkeztető eszközök, berendezések mentesítése 66
f) A szennyezett víz mentesítése, fertőtlenítése 68
4. A szennyezett élelmiszerkészletek
osztályozása, minősítésének normái 70
A mentesítés hatékonyságának ellenőrzése 70
Megengedett élelmiszer-szennyezettség értékek 72
Élelmiszerek minősítése 76
A mentesített készletek utóellenőrzése, mintavétel 78
Mintavétel különböző anyagokból és felületekről 81

III. TÁRGYKÖR: Mentesítő anyagok használata 85
1. Mentesítő és fertőtlenítő anyagok 87
2. Mentesítő és fertőtlenítő oldatok elkészítésének módja, felhasználási lehetőségük 95
a) Vegyimentesítő oldatok és szuszpenziók készítése 95
b) Sugármentesítő oldatok készítése 100
c) Fertőtlenítő oldatok készítése 101

IV. TÁRGYKÖR: Az élelmiszermentesítés eszközei, az élelmiszermentesítő állomás felépítése 105
1. Az élelmiszermentesítő állomás, mentesítő helyek kialakítása, felépítése 109
Élelmiszermentesítő állomás funkciója 113
2. Az élelmiszermentesítő állomás felszerelése, technikai eszközei 119
Átvevő- osztályozóhely berendezése, eszközei 120
1. sz. Ellenőrző hely 122
Mentesítő helyek berendezése, eszközei 123
2. sz. Ellenőrző hely 132
Mentesített élelmiszer tárolóhely 133
Elkülönített mentesítő helyek 133
3. Az önvédelmi élelmiszermentesítő alegységek szükség élelmiszermentesítő állomása, a mentesítés eszközei. Élelmiszer-nyersanyagok mentesítése 135
Az élelmiszermentesítő állomás okmányai 142

V. TÁRGYKÖR: Alegységek tevékenysége különböző helyzetekben 151
1. Az élelmiszermentesítő állomás telepítése (kialakítása), működőkészségének ellenőrzése 154
2. Az élelmiszermentesítő állomás működtetése 160
Mentesítő tevékenység a különböző mentesítő munkahelyeken 160
Tevékenység a szennyezett készletek osztályozó helyén 161
Tevékenység az 1. számú ellenőrző helyen 162
Élelmiszermentesítés végrehajtás a száraz mentesítő eljárások alkalmazásával 163
Élelmiszermentesítés végrehajtása nedves mentesítési eljárások alkalmazásával 171
Vegyi-, sugármentesítés végrehajtása elkülönített mentesítő helyeken 175
Utóellenőrzés végrehajtása 181
Tevékenység a mentesített élelmiszerek tárolóhelyén 182
3. A mentesítő állomás lebontása, eszközeinek mentesítése, a szennyezett hulladékok kezelésének szabályai 184
Az élelmiszermentesítő alegység feladata a mentesítő állomás lebontásakor 185
Szennyezett hulladékok kezelése 189
A mentesítés végrehajtásánál betartandó rendszabályok 191

VI. TÁRGYKÖR: Élelmiszermentesítő
alegységek szakharcászati tevékenysége 195
1. A szakharcászati gyakorlat megtervezése és levezetése. A gyakorlat módszertani követelményei 198
Előkészítő foglalkozás 202
2. Vegyi-, sugármentesítés, fertőtlenítés végrehajtásának gyakorlása alegységkötelékben 205
Az élelmiszermentesítő alegységek felszerelése, a szakanyagok átvétele és ellenőrzése 205
Az élelmiszermentesítő állomás málházása, települési helyének elfoglalása, az állomás telepítése 206 Különböző csomagolású és szennye-zettségű élelmiszerek vegyi-, sugármentesítésének és fertőtlenítésének gyakoroltatása 207
Az élelmiszermentesítő állomás lebontása, eszközeinek és telepítési helyének vegyi-, sugármentesítése, fertőtlenítése 209 Vissza
Tétel sorszám:
226

Kikiáltási ár:
3.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
3.400 Ft Licitek száma: 2



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!