Lucullus: Nagymagyarország szakácskönyve (Illusztrációk: Gönczi-Gebhardt Tibor és Kóra-Korber Nándor)
Szerkesztő
Lucullus
Dr. Ráth Sándor
Kiadói tűzött papírkötés
, 159 oldal
Sorozatcím: |
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
23 cm x 16 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2024-07-21 20:00
|
Aukciós tétel adatai
h. n., é. n., k. n. (Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt., Bp.), 159 p. + [1] p., ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Első kiadás. Nagymagyarország szakácskönyve. A legjobb magyar háziasszonyok receptjeiből összeállította: Lucullus.
Gönczi-Gebhardt Tibor és Kóra-Korber Nándor fekete-fehér, szöveg közti rajzaival és fekete-fehér, szöveg közti fényképekkel illusztrált kötet. A címfedél és a hátlap belső oldalain illusztrált reklámok láthatók. Nyomtatta az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt., Budapesten.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány feliratos, illusztrált címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel, illusztrált, foltos hátlappal, néhány foltos lappal, a 68-69. oldalakon részben a szöveget is érintő lapsérüléssel.
"Mint neve is mutatja, a gyűjtemény Nagymagyarország különböző vidékeinek, ételspecialitásainak elkészítési módjára ad felvilágosítást, de ezen felül külön fejezetekben foglalkozik a filléres konyha, expresskonyha ételeink, egytál ételek stb. elkészítésével." (Makói Ujság, 1939/81., 7.)
Ízelítőül egy téli időszakra szóló recept a könyvből:
"Téli torta.
Húsz deka hámozott, őrölt mandulát vagy diót 20 deka cukorral és hat tojás sárgájával simára keverünk. Belefacsarunk fél citrom levét és hat tojás habját hozzátéve, három részre osztva, megsütjük. A lapokat megtöltjük a következő krémmel: nyolc kanál cukrot elkeverünk nyolc tojás sárgájával, félliter tejszínnel, beleteszünk három tábla zselatint és felforraljuk. Mikor kihűlt, belekeverünk apróra vagdalt cukros dinnyét, cseresznyét, barackot, körtét, szilvát, epret, birsalmasajtot, citronádot, stb. Végül félliter kemény habbá vert tejszínt. Kívül is ezzel a krémmel vonjuk be a tortát és díszítsük különböző cukros gyümölccsel. Néhány órára jégre állítjuk."
Előszó
Régen azt tartották, hogy "az a nő, aki nem tud főzni, nem is érdemli meg a háziasszony nevet". Ma már, szerencséjére a dolgozó, de még a sportoló, korzózó, flörtölő hölgyeknek is, nem ilyen...
Tovább
Előszó
Régen azt tartották, hogy "az a nő, aki nem tud főzni, nem is érdemli meg a háziasszony nevet". Ma már, szerencséjére a dolgozó, de még a sportoló, korzózó, flörtölő hölgyeknek is, nem ilyen rigorózus a közvélemény, no meg a férjuraimék sem! A Licik, Pipszik, Totyik, Babák, Nanók s egyéb, naptárilag ellenőrizhetetlen nevű bálkirálynők, ha már beleuntak hódításaikba, s erre alkalom kínálkozik, egy szép napon elsuttogják az illetékes anyakönyvvezető előtt a boldogító vagy boldogtalanító "igent" s ezzel az egy szóval statisztikai alanyokká lesznek, növelvén eggyel a háztartások számát. Hogy azután ezek közül melyiket illeti meg az OTTHON elnevezés s a menyecskék közül hány érdemli meg ezt a rangos címet, hogy háziasszony, - arról az anyósok tudnának leginkább beszélni.
Vissza
Tartalom
Levesek | 5 |
Levesbe valók | 11 |
Előételek | 12 |
Tojásos előételek | 12 |
Tésztafélék | 14 |
Húsos előételek | 16 |
Zöldségfélék | 20 |
Felfújtak és puddingok | 24 |
Pástétomfélék | 26 |
Halak | 28 |
Húsételek | 32 |
Marhahúsok | 32 |
Borjúhúsok | 39 |
Sertéshúsok | 45 |
Ürühúsok | 49 |
Vadak | 51 |
Szárnyasok | 56 |
Tészták | 61 |
Különféle tészták | 61 |
Lepények és egyéb sült tészták | 65 |
Kiflik | 71 |
Betétesek | 72 |
Fánkfélék | 74 |
Galuskák | 75 |
Puddingok, felfújtak | 76 |
Hideg puddingok | 80 |
Kávéhoz valók | 82 |
Torták | 84 |
Filléres konyha | 99 |
Egytál ételek | 108 |
Express konyha | 114 |
Nagyasszony konyhája | 118 |
Böjtös ételek | 124 |
Diétás konyha | 127 |
Zsúrkonyha | 127 |
Édessszájúaknak | 131 |
Akik a sósat szeretik | 137 |
Hidet buffet | 140 |
Saláták | 147 |
Mártások | 149 |
Hűsítők | 150 |
Csemegék és egyéb vendégmarasztalók | 154 |
Vissza