Előszó
Falun a disznóölés mindig nagy esemény volt. A család "jóléti színvonalát" jelentette, hogy tudtak-e sertést vágni vagy nem. Régebben bizony sokan nem engedhették meg maguknak, hogy "legalább egy...
Tovább
Előszó
Falun a disznóölés mindig nagy esemény volt. A család "jóléti színvonalát" jelentette, hogy tudtak-e sertést vágni vagy nem. Régebben bizony sokan nem engedhették meg maguknak, hogy "legalább egy malackát" leszúrhassanak. Ma már nincs olyan vidéki család, ahol a disznóvágás ne lenne természetes, különösen a sertésvágások korlátozásának megszüntetése óta az sem ritka, hogy egy család több sertést is feldolgoz. A városi "félsertés akció" bevezetése óta pedig egyre gyakoribb a városi disznótor is.
A disznó feldolgozására vidékenként és családonként általában hagyományos szokások, receptek vannak. Mégis - úgy gondolom - a gyakorlott háziasszonyok, akik szeretnek újat tanulni, különösen pedig a kezdő háziasszonyok vagy városi asszonyok, akik talán soha nem voltak még részesei igazi disznótornak, szívesen fogadják kipróbált, bevált receptjeimet és hasznos tanácsaimat. Jó hasznát vehetik könyvemnek azok a földművesszövetkezetek is, amelyek rendszeresen dolgoznak fel sertéseket eladásra.
Receptjeim az alföldi elkészítési mód pontos leírásai, ahol a disznó feldolgozásának jó hagyományai vannak. Nem véletlenül vált oly híressé és kedveltté: a debreceni, szegedi, gyulai, csabai stb. készítmény, nemcsak hazánkban, hanem határainkon túl is.
Vissza