Fülszöveg
"A haspókok többsége nem is gondol rá, hogy amikor bekebelezi az osztrigát, komplikáltabb szerkezetet nyel le, mint egy működő zsebóra."
"Ami a németeknek Pickelhering (Füstölt Halfi), a franciáknak Jean Potage (Leves János), az angoloknak Jack Pudding, az osztrákoknak Hanswurst (Kolbász János), az a magyaroknak Paprika Jancsi."
"Ha a leves olyan meleg lett volna, mint a bor, a bor olyan vén, mint a kappan, a kappan olyan begyes, minta vendéglősné, elfogadható lett volna a vacsora."
"A nyelv híven tükrözi gyomor és lélek viszonyát. A görögöknek a hajózással kapcsolatos dolgok kifejezésére, a rómaiaknak az emberölés módozataira volt a legtöbb szavuk. A magyaroknak evésre és ivásra. Minden népnek arra, amit a legtöbbször művel."
"Az Ínyencség akkor kezdődik, amikor elmúlik az éhség."
Úgy lapozd ezt a könyvet, kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi vagy, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg a fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek.
Remélem, ezeknek is van aromája, zamata.
Mi a különbség a gourmet és gourmand között? Ki írta le először a gasztronómia szót? Mikor nyílt az első étterem? Művészet-e a szakácsmesterség? Bűn-e a Torkosság? Miért hívják a derelyét barátfülének, Hogy született a pezsgő? Van-e élet leves nélkül? Csípős-e Kádár kolbásza? Kell-e a halászlébe halvér? Milyen ital a maflás, Mit keres Einstein a konyhában? Mikor ettünk először "paprikás tsirké"-t? Miben sántikál Görhöny uram és Haluska koma? Miért lett rántott hús alakú az ország?
Húsbavágó kérdések
Ha sikerült felcsigázni a fantáziádat, kedves Olvasó, akkor dörzsöld meg a fazekat a címlapon, ahogy Aladdin a rézlámpást. Óvatosan emeld meg a födőt, és a szellem kiszabadul a fazékból. Ne félj, nem gonosz dzsinn ez. Megkötött csomót nem tud megoldani, csukott ajtót nem tud kinyitni. A fazékba is bármikor visszazárhatod, csak be kell csuknod a könyvet. A Szellem a fazékból az ételek lelkéről szól. Ha megismerkedsz velük, jobban fogod szeretni őket. És jobban is fognak ízleni.
Vissza
Tartalom
AZ ÉTKEZÉS BÖLCSELETE
Az asztal örömei 11
A hízelgés művészete 15
Nagy zabálás 19
Torkosság 21
Az étterem születése 25
A Michelin-sztori 29
Einstein a konyhában 33
A gyomor szeretője 37
Francia paradoxon 40
ÍNYENCEK
A kutya lakomája (Marcus Gavius Apicius) 43
Részeges kalács (Anthelme Brillat-Savarin) 46
Az ínyencek hercege (Maurice-Edmond Curnonsky) 50
Csillagokat iszom! (Dom Pérignon) 54
Szendvics grófja (John Montagu) 58
Gasztrokalandor (idősb Alexandre Dumas) 61
Etesd a bestiát! (Laborfalvi Róza) 64
A színész, aki húsleves lett (Újházi Ede) 67
Ősételek (Mikszáth Kálmán) 70
Aki fügét mutatott (Krúdy Gyula) 73
Az ínyesmester (Magyar Elek) 76
REFORMKORI ÉTLAP
Reformkori menü 79
Lacipecsenye 83
Vizafogó 87
Krampampuli 90
Zöldvendéglők 93
Dónawoósz 95
Pest-Buda gyomra 99
Betyárok barlangja 102
Ujjé, a Ligetben 106
CSÜLÖKRE, MAGYAR!
Babcsuszpájz 109
A bajai hal(ász)lé 112
Nemzeti jelképünk 114
Birkazaft 117
Egy sor füle, egy sor orja 119
Lecsót a keceléből 122
Görhöny és Haluska 124
Dezsőnek meg kell halnia 126
Liba és galiba 130
KRÉMES TÖRTÉNET
Dobos C. torta 133
Indus sütemény 136
Barátnőfüle 139
Hideg nyalat 141
Krémes történet 144
Rigójancsi 147
Aki nem lép egyszerre 149
Bejglitámadás 152
KÁDÁR-KOLBÁSZ
Fogas kérdés 155
Fröccskódex 159
Kádár-kolbász 163
Szegények aranya 167
Fél lábbal a zsírban 169
Vattacukor 171
Fizetek, főúr! 174
Macskajaj 177
AZ ÍZEK HATALMA
Az ötödik íz 181
Kolduscsirke 184
Afrodiziákum 188
A sátán ajándéka (Szarvasgomba) 191
A vörös bestia (A pirospaprika) 194
Az ördög lehelete (A fokhagyma) 197
A tenger szíve (Az osztriga) 200
Csigabiga, gyere ki 204
A tészta lelke 208
Pizzatörténet 212
Sonkamatador 215
Sótlan élet 218
Komiszkenyér 221
Fekete leves 224
Bibliográfia 235
Filmográfia 239
Képek forrása 240
Vissza