Témakörök



Lezárt aukciók


Bozóki János/Dózsa György/Tomaj Zsuzsa: Zenei ki mit főz? (Gregor József, Bergendy István, Koós János, Ligeti András és további 3 ismert személy által aláírt, dedikált példány)

Muzsikus szakácskönyv

Szerző
Gregor József
Rátonyi Róbert
Boronkay Antal
Németh Amadé
Gonda János
Harsányi Zsolt
Bogár István
Zászkaliczky Tamás
Zalatnay Sarolta
Fábián Márta
Kalmár Magda
Jeney Zoltán
Benkó Sándor
Sebestyén János
Kalmár László
Varga Bálint András
Sándor Judit
Antal Imre
Soltész Rezső
Kovács Dénes
Benkő Dániel
Gulyás Dénes
Feuer Mária
Mátyás Mária
Czidra László
Wilheim András
Horváth Bálint
Németh Oszkár
Komlós Péter
Lendvay Kamilló
Szokolay Sándor
Körmendi Klára
Bodza Klára
Fellegi Ádám
Fischer Iván
Komlóssy Erzsébet
Ella István
Mészöly Katalin
Vámosi János
Horváth Anikó
Gaál Gabriella
Bársony László
Szerkesztő
Bozóki János
Dózsa György
Tomaj Zsuzsa
Fotózta
Fábri Péter
Zeneműkiadó Vállalat (Budapest) ,
Kiadói fűzött kemény papírkötés , 285 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-330-499-7
Aukció vége:
2024-02-25 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1983, Zeneműkiadó Vállalat (Alföldi Nyomda, Debrecen), 285 p. + [2] p. + [16] t., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Hét ismert személy által aláírt, dedikált példány. Első kiadás. Zenei ki mit főz? Muzsikus szakácskönyv. A kötet munkatársai: Bozóki János, Dózsa György, Tomaj Zsuzsa.

Aláírások és dedikációk:
  • Gregor József (Rákosliget, 1940. augusztus 8. – Szeged, 2006. október 27.) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Szegedi Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
    Az aláírása a címfedélen és a 112-113. oldalak között található képtáblán látható.

  • Bergendy István (Szolnok, 1939. október 8. – Budapest, 2020. december 14.) Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szaxofonos, énekes, a Bergendy-együttes zenekarvezetője.
  • Gábor Péter zenész, gitáros, a Bergendy-együttes tagja.
    A dedikációjuk a 80-81. oldalak között található képtáblán olvasható: „Emlékül a Bergendy Zenekartól István, Gábor Péter”.

  • Jákó Vera (Budapest, 1934. augusztus 2. – Budapest, 1987. november 18.) nótaénekesnő, előadóművész.
    A dedikációja a 112-113. oldalak között található képtáblán olvasható: „Szeretettel Jakó Vera”.

  • Koós János (Bukarest, 1937. november 20. – Budapest, 2019. március 2.) Artisjus-díjas magyar előadóművész, humorista, színész.
    A dedikációja az előlapon olvasható: „P. H.-nak sok szeretettel Koós János. 984.”, valamint aláírása a 160-161. oldalak között található képtáblán látható.

  • Dékány Sarolta (Budapest, 1948. december 8. –) énekesnő.
    Az aláírása a 160-161. oldalak között található képtáblán látható.

  • Ligeti András (Pécs, 1953. augusztus 5. – 2021. szeptember 19.) Kossuth-díjas hegedűművész és karmester.
    Az aláírása a 160-161. oldalak között található képtáblán látható.
Szövegközti, fekete-fehér képekkel és 16 képtáblán számos színes fényképpel illusztrált, valamint bevezetővel, a HungárHotels szálloda- és étteremlistájával, illetve mutatóval kiegészített kötet. A színes képeket Fábri Péter készítette. Nyomtatta az Alföldi Nyomda Debrecenben.
Kiadói fűzött kemény papírkötésben lévő példány feliratos, Gregor József egész oldalas, színes fotójával illusztrált címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, színes, feliratos, illusztrált kiadói előzéklapokkal (a hátlap felőli hiányos), tiszta belívekkel, színes fényképekkel illusztrált hátlappal.
A kötet egyik aláírójáról bővebben: Gregor József (Rákosliget, 1940. augusztus 8. – Szeged, 2006. október 27.) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1959-től a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének tagja volt, majd 1964-től a Szegedi Nemzeti Színháznál tevékenykedett, mint énekes. Később a Magyar Állami Operaház rendszeres vendégszereplője lett. 1989-ben kinevezték a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának igazgatójává. Többször szerepelt a Houston Grand Operában és tizennyolc alkalommal lépett fel a New York-i Metropolitanben. Tizenöt éven át énekelt különböző külföldi színpadokon. Főbb díjai és kitüntetései: Liszt Ferenc-díj (1974), Érdemes művész (1979), Kiváló művész (1983), Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (1997), Kossuth-díj (1999), A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2006).

Előszó

Azt persze mindenki tudja, hogy a zene és a szakácsművészet összetartozik valamiképpen. Tafelmusikról, asztali zenéről mindenki hallott, s nem titok az sem, hogy Rossini: főzött. De az ismereteknek... Tovább

Előszó

Azt persze mindenki tudja, hogy a zene és a szakácsművészet összetartozik valamiképpen. Tafelmusikról, asztali zenéről mindenki hallott, s nem titok az sem, hogy Rossini: főzött. De az ismereteknek ezzel szinte vége is szakad, arról már nem esik szó, hogy föltehetőleg sokkal mélyebbnek kell emez összefüggésnek lennie. De hogy is van ez? - hiszen bizonyítéknak mégsem lehet elegendő az, hogy sok zenész maga is szakács, vagy éppen csak az, hogy szeret jól enni. Mert ha csak ennyi volna, aligha lenne értelme ennek a könyvnek. Tudományos alapossággal eredni e kapcsolatok nyomába vajmi kevés jogcíme van a muzikológiának. Mert míg a zenetudománynak a zenéhez való viszonya - ha mibenléte nem tisztázott is egészen - legalábbis adott, hagyományosan többé-kevésbé elfogadott, addig a gasztronómiához való kapcsolatai ködpárába vesznek. Hugo Riemann és az olasz konyha, Aszafjev és a zöldségfelfújt: csupa megválaszolhatatlan kérdés. Halvány reménysugár, hogy mégis létezett - igaz: egyetlenegyszer, igaz: csak rövid ideig - egy tudományos társaság, a múlt század utolsó harmadában, Franciaországban, amely a gasztronómiának és a zenetudománynak hódolt, rendszeres összejövetelek alkalmával, ahol is csak arra ügyeltek kínosan: nehogy tizenhárman üljenek egy asztalnál. E társaság neve: La Fourchette musicale; szerencsés véletlen, hogy mókásan szinte szószerinti, mégsem pontos, ámde felettébb találó fordításként, akár Hangvillának lenne magyarítható. Vissza

Tartalom

Bevezető (Wilheim András)7
A vendéglátás zenéje Magyarországon a 17-19.században (Falvy Zoltán)15
Receptek
KLASSZIKUSOK
Alexandre Choron (1771-1834)37
Pisztráng Choron módra37
Kodály Zoltán (1882-1967)38
Vidéki jérceleves Kodály módra38
Ruggiero Leoncavallo (1858-1919)38
Bélszínszeletek Leoncavallo módra 38
Giacomo Meyerbeer (1791-1864)39
Tojás tálon, vesével, Meyerbeer módra39
Giacomo Puccini (1858-1924)40
Bárányérmék Puccini módra40
Gioacchino Rossini (1792-1868)40
Erőleves Rossini módra40
Makaróni Rossini módra42
Bélszínszeletek Rossini módra43
Anton Rubinstein (1829-1894)44
Angolos vesepecsenye Rubinstein módra44
Richard Wagner (1813-1883)45
Bélszínszeletek Wagner módra45
KORTÁRSAK
Antal Imre:49
Suhantott leves Vásárhelyről49
Vágott leves50
Rakott zöldbab50
Gomba-fasírozott51
Baranyay László:52
Sertésszelet magyaróvári módra52
Cigánypecsenye52
Marhafelsál töltve52
Boros sertéstokány53
Majoránnás marhafartő53
Húsgombócok paprikás lében54
Töltött kenyér54
Barna István és felesége:55
Pizza "á la Barna"56
A kuchen különböző formái57
Partita sopra il tema "felfújt"59
Bársony László:60
Rókagomba paprikás60
Nyári mandulás édesség60
Benkó Sándor:61
Kelbatyu61
Az "unalmas" sertéspörkölt61
Vegyes saláta62
Őszibarackos linzer63
Benkóczy Zoltán:64
Borkorcsolya64
Paradicsomos zöldbab64
Benkő Dániel:65
Fóliában sült karaj65
Szarvast, vagy őzhúst főzni fekete lével67
Virágos lév, gyümölcsös lév, mindenféle sült alá67
Pástétomba vadhús67
Szilvából ostya-béles67
Bergendy-zenekar:68
Nádibetyár pecsenye68
Pácolt pulykasült vörösborban párolt aszalt szilvával és fűszeres rizzsel68
Gombamártás70
Szerb rostélyos70
Bodza Klára - Czidra László:71
Tavaszi sertéscsülök71
Nyári ponty rizságyon72
Kínai gombás csirke72
Öhöm73
Debreceni krémes73
Perui citrompástétom74
Bogár István:75
Saslik á la Bogár75
Feleségem második számú kedvence, azaz töltött kenyér fóliában sütve76
Bokorné György Laura:77
Vegyes bableves erdélyiesen77
Leves főzés nélkül "egészség" módra77
Sonkás, sajtos, gombás sertéskaraj rántva "különleges" krumplipürével78
Fokhagymás vasi pecsenye spenóttal és burgonyakrokettel78
Töltött virsli fantáziakörettel79
Almás csirke grillsütőben79
Hússal töltött burgonyagombóc kapormártásban80
Húsos rakott palacsinta80
Csülkös palacsinta gombamártással81
Zöldséges marhahús pástétom81
Sonkás rakott karfiol82
Makaróni olaszosan, tengeri hallal82
Gombás-húsos töltött tök82
Töltött kínai kel gombamártással83
"Egzotikus" csirkesaláta83
Töltött tojás zellersalátával84
Diétás vegyes saláta "vendégség" módra84
Húsos, sajtos, gombás hasé85
Töltött kifli, sütőben átsütve85
Gyümölcssaláta "Laura" módra86
Boronkay Antal:87
Húsgombóc leves87
Lin családi sült csirkéje88
Piros főtt csirke gesztenyével88
Csirkedarabok sült dióval89
Húsgombócok káposztával89
Húslabdák ananásszal90
Hal csípős mártásban90
Zöldpaprika hússal91
Három út puding91
Burgonya pergetett cukorban92
Dévai Nagy Kamilla:93
Meleg előétel: töltött gomba93
Szardellás májpástétom94
Francia borjúhús spárgával94
Dél-magyarországi szerb étel94
Borított vagy rakott káposzta95
Diópálinka96
Dittrich Tibor:97
Paradicsomos darálthús karfiollal97
Tejszínes csülök római tálban97
Hek tejfölös-boros mártással98
Ella István:99
Babsaláta99
Meleg szendvics99
Fábián Márta:100
Pikáns fokhagymagerezdek100
Saláta túróval100
Fellegi Ádám:101
Sólet kuglival, azaz töltött libanyakkal101
Töltött csuka102
Könnyű, gyors kelttészta dagasztás nélkül102
Kovászos uborka103
Feuer Mária:104
Tárkonyos malacleves104
Gesztenyés pulyka104
Vadász csirke105
Fokhagymás pörkölt puliszkával105
Stefánia hideg pácban106
Fokhagymás csuka106
Hallé bográcsban107
Pincepörkölt107
Parázson sült tyúk107
Szalonnasütés nyárson108
Zöldsaláta108
Nyári gyümölcssaláta109
Téli gyümölcssaláta109
Fűszeres bor110
Részeg Jeromos110
Fischer Iván:111
Göngyölt hátszín111
Crépes Susette, egyszerűbben111
Gaál Gabriella:112
"Mátyáshegyi zsákbamacska"112
Gezemice leves112
Mátyáshegyi zsákbamacska114
Pampuska114
Gonda János:116
Rövidkaraj szeletek marinált paprikával116
Gregor József:117
Méreg nélkül!!!117
Krumplitáska alla Tiborc117
Krumplihús - olajban sütve, alla Sparafucile118
Ramphis kedvence119
Rizseshús alla Zsupán Kálmán119
Csülök Gara módra119
Marhapörkölt alla Don Pasquale120
Máj alla Dulcamara120
Falstaff kedvence121
Lecsó alla dr. Takács121
Tormás birka Don Alfonso módra122
Paprikás krumpli Osmin módra122
Gulyás Dénes:123
Zöldséges csirke124
Töltött kacsa römertopfban126
Vörösborban párolt gombás marhaszelet126
Horváth Anikó:128
Töltött kucsmagomba128
Gombás melegszendvics129
Gombás-húsos palacsinta129
Gombás rakottkrumpli130
Rablóhús gombával130
Rebarbarás rétes131
Csokoládés-diós sütemény131
Jákó Vera:132
Csirkegulyás132
Pavlova torta134
Jeney Zoltán:135
Álom 1982. október 25-én hajnalban135
Kalmár László:136
Húspástétom136
Ferdinándi tészta136
Púpos tojás137
Kalmár Magda:138
Borscs leves138
Almás hús139
Vadashús139
Juhászpörkölt140
Rakott kelbimbó140
Kelbimbó pongyolában141
Puding-csoda141
Kincses Veronika:142
Hagymaleves142
Csirke "majdnem kínai" módra142
Rántott zucchini143
Komlós Péter:144
Besameles sülthús144
Tejfeles gombás marhaszelet144
Komlóssy Erzsébet:146
Mézes csirke146
Burgonyapüré146
Zöldbab pörkölt147
Egyensúly tészta147
Koós János:148
Diós krémsajt148
Tárkonyos bárányleves148
Juhtúrós puliszka marhatokánnyal149
Kürtőskalács150
Gyümölcs torta151
Kovács Apollónia:152
Tárkonyos bárányleves152
Borsos tokány152
Öntött saláta153
Kovács Dénes:154
Húsgombócok kelkáposztával154
Zöldséges marharagu155
Burgonyatorta156
Tojásos galuska156
Ízes zsemlegombóc157
Lencsesólet157
Spárgafőzelék158
Töltött pisztráng158
Körmendi Klára:159
Zöldbabos csirke159
Lángoska160
Lyoni saláta160
Lampert Elvira - Harsányi Zsolt:161
Marokkói leves161
Rántott hagymakarikák161
Túrótorta162
Lehoczky Zsuzsa:163
Milánói makaróni163
Zöld galuska magyarosítva163
Fogyókúrás saláta164
Lendvay Kamilló:165
Ahogy én főzök165
Halászlé166
Schlemmertopf - römentopf, azaz agyagedényben összerottyantott ízkonglomerátum168
Ligeti András:170
Kínai csirke ananásszal170
Tejfölös gombás csirkemell171
Bélszínszeletek172
"Hamis" disznósajt172
Töltött burgonya173
Lux Erika:174
Előétel174
"Jénai" sertéshús174
Marharolád175
Meleg szendvics175
Göngyölt póréhagyma176
Hideg burgonyasaláta176
Fogyókúrás esti saláta176
Spanyol saláta177
Amerikai saláta177
Lecukrozott meggy nyári eltevésre177
Marczis Demeter:178
Szülőfalumbeli reggeli, édesanyám receptje178
Matuz István:179
Baszk csirke179
Karfiolos hús179
Horgászoknak való180
Házi majonéz180
Házi Rigó Jancsi180
Mátyás Mária:181
Marhahús Mária módra181
Gesztenyés pulyka182
Cukrozott narancshéj182
Mák torta183
Mészöly Katalin - Horváth Bálint:184
Marhafarok leves184
Leves füstöltléből184
Meggyleves185
Tejszínes, gombás, paprikás csirke185
Karfiolos csirke186
Lucskos káposzta186
Tyúkos káposzta187
Töltött káposzta Horváth Bálint módra188
Zöldborsó saláta188
Paradicsom saláta189
Túrótorta189
Bodza szörp190
Moldován Stefánia:191
Árva leves191
Tárkonyos bableves191
Cibere leves192
Egres becsinált192
Szilvás vagy birsalmás étel193
Havasi bográcstokány193
Puliszka194
Tehéntúrós puliszka194
Kukorica málé195
Kapros juhtúrós palacsinta195
Örmény gombafőzelék196
PIlaf, örmény mazsolás rizs197
Baklava, örmény diósbéles197
Németh Amadé:198
Gasztronómiai vallomások198
Sült marhanyelv198
Őzderék torta199
Németh Marika:201
Nyári rizses csirke201
Egészben sült paprika201
Németh Oszkár:202
Tízperces meggyleves hidegen készítve202
Sajtos pirítós202
Pászthy Júlia:203
Becsinált aprólékleves203
Rántott csirke egresmártással203
Töltött alma204
Pere János:205
Rumos sárgadinnye205
Mentás-túrós palacsinta205
Mandulatejszínes piskóta205
Rásonyi Leila:206
Türlü206
Padlizsán kebap206
Padlizsán pástétom207
Török zöldbab207
Török ispanak208
Belis208
Török édes grízsütemény209
Szirupleöntet209
Rátonyi Róbert:210
Robi krumpli210
Operett szelet210
Ibizai rántotta211
Rohonyi Anikó:212
Kakaós szelet212
Sajtkrémmel töltött pogácsa213
Sándor Judit:214
Angol marhasült magyar módra214
Zöldséges felsálszeletek214
Krém pohárban215
Sebestyén János:216
Tonhal pástétom216
Erőleves Landowska emlékére217
Polifon saláta217
Soltész Rezső:218
Juhtúrós galuska Soltész módra218
Pozsonyi csemege (magyarosan)219
Szakály Ágnes:220
Sonkás sajtos soufflé220
Kafta220
"Bolondított" tojáslepény221
Laska felvidéki módra221
Szokolay Sándor:223
Csirkemájjal töltött csirkemell223
Tejfeles pirított máj223
Angol máj224
Bortorta224
Habos kávétorta225
Sós piskóta225
Tokody Ilona:227
Fokhagymás metélt227
Tavaszi saláta228
Kavart tészta228
Maria Teresa Uribe - Patricio Méndez:229
Chilei halászlé229
Karácsonyi töltött sertéscomb229
Karácsonyi saláta230
Karácsonyi majomfarka230
Padlizsános csirke231
Kukoricatorta csirkével231
Chilei lecsó232
Empanada232
Huancaina (ősi inka étel)233
Dél süteménye233
Varga Bálint András:235
Hering üvegfúvó módra235
Pitti panja235
Borjútekercs236
Oldalas svéd módra236
Svéd palacsinta237
Diós szelet237
Zalatnay Sarolta:238
Sonkás tekercs - előétel238
Kelvirág vacsoraétel238
Záray Márta - Vámosi János:239
Fokhagymás hal239
Rántott szelet kicsit másképpen239
Sárgarépa saláta239
Blue cheese240
Francia salátalé240
Fogyókúrás túrókrém240
Zászkaliczky Tamás:241
"Melegen ajánlott" töltött rostélyos241
Aszalt szilvás hús241
Szőlőmártás242
Tordai gombás tekercs242
Zempléni Mária:243
Rakott fejtett bab243
Köményes torta243
Titi torta244
A felelős kiadó receptje:245
Görög csirke245
A felelős szerkesztő receptje:245
Alma tálbanfőtt245
A műszaki szerkesztő receptje:246
Gombával töltött rostélyos246
Így csináld!247
Levesbetétek ABC-ben248
Árpagyöngy248
Burgonyagombóc248
Csigatészta248
Csipetke248
Daragaluska248
Darakocka249
Eperlevél249
Finommetélt249
Galuska249
Kagylótészta249
Kockatészta249
Lebbencstészta249
Levestészta készítése250
Lúdgége tészta250
Májgaluska vagy -gombóc250
Pirított zsemlekocka vagy -metélt250
Rántott borsó250
Tarhonya251
Vajas galuska251
Zsemlegombóc251
Zsemlekocka251
Köretek ABC-ben251
Burgonyafánk251
Burgonyagombóc251
Burgonyapüré252
Burgonyaropogós252
Dinsztelt káposzta252
Fűszerezett rizs252
Galuska252
Gombás rizs252
Hasábburgonya252
Kelbimbó vajjal252
Majonézes zöldség253
Paradicsomos rizs253
Párizsi burgonya253
Párolt káposzta253
Párolt rizs253
Párolt zöldborsó253
Petrezselymes újburgonya254
Puliszka254
Rácsos burgonya254
Rizibizi254
Rizs254
Rósejbni254
Sonkás rizs254
Sós burgonya254
Spárgafej angolosan254
Sült burgonya255
Szalmaburgonya255
Tarhonya255
Tojásos rizs255
Vajas burgonya255
Vajas galuska255
Velesült burgonya255
Zöldséges rizs255
Zsemlegombóc255
Mártások ABC-ben256
Almamártás256
Armagnac mártás256
Barna alapmártás256
Barna gombamártás257
Bearni mártás257
Besamel vagy tejmártás257
Bordói mártás257
Burgundi mártás257
Céklamártás257
Choron mártás258
Cumberland mártás258
Csokoládémártás258
Egresmártás258
Fehér alapmártás258
Fehérbor mártás258
Fehér gombamártás259
Gombamártás259
Gribiche mártás259
Kapormártás259
Madeira mártás259
Majonéz259
Meggymártás260
Moszkvai mártás260
Paradicsommártás260
Puncsmártás260
Sajtmártás260
Szőlőmártás260
Tartármártás261
Uborkamártás261
Vaníliamártás261
Velencei mártás261
Vinaigrette mártás261
Vörösbor mártás261
Koktélok262
Whiskey-cola262
Manhattan262
Síshake262
Barack-koktél262
Vermouth-tonik262
Amerikai hűsítő263
Tojásflip263
Rumfliip263
Konyakos kávé263
Narancsbólé263
Fröccs-koktél263
Vitaminkoktél264
Pezsgő julep264
Habos sörkoktél264
Grog264
Kávés grog265
Florida koktél265
Gránátalma-koktél265
Forró gyomorkeserű265
Karácsonyi majomfarka265
Ital-etikett266
Főzőóvoda (ABC-ben)266
Áttörés (passzírozás)266
Bezöldségelés266
Bundázás266
Csirke darabolása267
Csokoládé bevonat267
Csontlé267
Dinsztelés267
Élesztő267
Elősütés267
Érlelés268
Felverés268
Filézés268
Forralás268
Főzés268
Galuskaszaggatás268
Gerstli269
Gomba269
Gőzölés269
Habarás269
Habverés270
Hagyma270
Hal tisztítása270
Húslé270
Húsleves270
Káposzták271
Karamell271
Kelesztés (élesztővel)271
Kikeverés272
Legírozás, montírozás272
Natúr sütés272
Pácolás272
Palacsinta272
Panírozás273
Párizsi sütés273
Párolás273
Passzírozás273
Pecsenyelé (jus) készítése273
Pirítás274
Piskótatészta274
Pörkölt készítése274
Rántás275
Sűrítés275
Sütés275
Szűrés277
Zselatin277
Mutató279
Vissza
Tétel sorszám:
028

Kikiáltási ár:
1 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
6.200 Ft Licitek száma: 26



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!