Gyürky Antal: Az előrehaladt borkezelés és pinczegazdászat ismertetése és gyakorlati utmutatás (A könyv szerepelt az ÁKV 1987. évi, XXV. aukciójának a 144. tételeként)
A szüretelés, mustkezelés, a homoki borok tökéletesitése, a pincze berendezése, borászati eszközök használata és a pinczében előforduló minden teendőkre nézve
Szerző
Gyürky Antal
Franklin-Társulat Magyar Irod. Inténzet és Könyvnyomda(Budapest)
,
Könyvkötői félvászon kötés
, 143 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv:
Magyar
Méret:
20 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2023-12-10 20:00
Aukciós tétel adatai
Budapest, 1889, Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda (Franklin-Társulat Nyomdája), 143 p.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Első kiadás. Az előrehaladt borkezelés és pinczegazdászat ismertetése és gyakorlati utmutatás. A szüretelés, mustkezelés, a homoki borok tökéletesitése, a pincze berendezése, borászati eszközök használata és a pinczében előforduló minden teendőkre nézve. Bortermelők, borkezelők és pinczemesterek számára írta: Gyürky Antal. Előszóval és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kötet. A címlapon tollal írt tulajdonosi bejegyzések láthatóak. A könyv szerepelt az ÁKV 1987. évi, XXV. aukciójának a 144. tételeként. Nyomtatta a Franklin-Társulat Nyomdája. Könyvkötői félvászon kötésben lévő példány, feliratozatlan, színes, mintás címfedéllel és hátlappal, kézzel feliratozott ragasztott címkével ellátott könyvgerinccel, néhány oldalon színes és fekete-fehér ceruzás jelölésekkel, aláhúzásokkal és bejegyzésekkel, hiánytalan állapotban. A könyv szerzője, Gyürky Antal (Felsőszelény, 1817. március 12. – Dorog, 1890. július 31.) borász, mezőgazdász, királyi kataszteri felügyelő, borászati és közgazdasági szakíró. A szabadságharc leverése után Pesten telepedett le és gazdálkodással, valamint mezőgazdasági szakirodalommal foglalkozott. Később Entz Ferenccel együtt beutazta Magyarország bortermő vidékeit, ezt követően 1880-ig Besztercebányán kataszteri felügyelőként tevékenykedett. Szerkesztette és kiadta a Szőlészeti és Borászati Közlemények című kiadványt, valamint 1858-ban megalapította az első magyar borászati hetilapot, a Borászati Lapokat, azzal a céllal, hogy előmozdítsa a hazai szőlőművelés, borkezelés és pincegazdászat minél szélesebb körű és minél magasabb szintű művelését. Számos cikke jelent meg többek között a Gazdasági Tudósításokban, az Ismertetőben és a Gazdasági Lapokban.
Előszó
Az újabb időben oly nagy haladás történt a borászatban, a minőt máshol alig tapasztalunk. Ma már annak, a mit valaki, csak egy-két évtized előtt is tanult vagy olvasott, kevés hasznát veszi, mert...
Tovább
Előszó
Az újabb időben oly nagy haladás történt a borászatban, a minőt máshol alig tapasztalunk. Ma már annak, a mit valaki, csak egy-két évtized előtt is tanult vagy olvasott, kevés hasznát veszi, mert most már nem csak a fogyasztók izlése változott és mást követelnek mint eddig, de átalában a viszonyok is nagyon megváltoztak.
Most már senki sem várhat hosszú éveken át míg borait az idő megérleli és megtisztítja annyira, hogy palaczkozásra és szállításra alkalatos legyen és a finomabb izlésű fogyasztókat is kielégítse. Most mindenkinek arra van szüksége, hogy borait a legrövidebb idő alatt tökéletesen éretté tegye, hogy mielőbb értékesíthesse és a befektetett tőkéjét kamatjaival együtt mielőbb zsebre tehesse.
Vissza
Előszó 3
I. A borkezelési helyiségekről 7
A sajtóház 8
Az erjesztő-kamra 10
A pincze 13
II. Kezelési eszközök és gépek 16
A mustmérő és savmérő 17
A borszeszmérő 21
Pinczefelszerelési eszközök 22
III. A must és bor alkatrészei és sajátságai 26
A must 27
A bor alkatrészei 30
A borok osztályozása 34
A borkóstolás 35
IV. A szüretről 39
Szüreti előkészületek 40
A szőlő-szedés 43
Fehér must-csinálás 46
A gallizálás 49
Vörös must-csinálás 54
A homoki szőlők szüretelése 60
V. A borkezelésről 65
A borhevítés vagy pasztörizálás 68
A bor első lefejtése 71
A bor egyenlősítése 76
A borok töltögetése 78
Csapon levő bor 81
A bor második lefejtése 83
Borderítés 87
Palaczkozás 93
A borsöprő értékesítése 96
A tököly értékesítése 99
VI. Borkülönlegességek 102
Aszúborok 103
Csemege-borok 111
Ürmös borok 116
VII. A borbetegségekről 120
A borsavanyodás 121
A bor eczetesedése 123
A bor keserű íze 124
A bor megfeketedése 125
A színtelen bor 126
A nyúlós bor 127
Izetlen bor 129
A bor idegen íze 130
Dohos szagú bor 131
A vörös bor keserű íze 134
A bortörődés 135
A bor penészesedése 137
VIII. A bor-iskolázásról 138
Vissza
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.
Leütési ár:
100.100 Ft
Licitek száma: 29
Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!
Felhasználási feltételek elfogadása
MINDEN AUKCIÓN VETT TÉTEL UTÁN A LEÜTÉSI ÁR + 15% ÁRVERÉSI JUTALÉK FIZETENDŐ!
Aukciós szabályzatunk módosult! A változást piros színnel jelöltük szabályzatunkban. Kérjük, az első licitálás megkezdése előtt figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket, valamint az Aukciós szabályzatot.
Az Antikvarium.hu aukciós felületének részletes szabályai és technikai leírása.
Az Antikvárium.hu Kft. aukciós felületének részletes szabályai és technikai leírása itt.