Lezárt aukciók


Gyürky Antal: Az előrehaladt borkezelés és pinczegazdászat ismertetése és gyakorlati utmutatás (A könyv szerepelt az ÁKV 1987. évi, XXV. aukciójának a 144. tételeként)

A szüretelés, mustkezelés, a homoki borok tökéletesitése, a pincze berendezése, borászati eszközök használata és a pinczében előforduló minden teendőkre nézve

Szerző
Gyürky Antal
Franklin-Társulat Magyar Irod. Inténzet és Könyvnyomda (Budapest) ,
Könyvkötői félvászon kötés , 143 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2023-12-10 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1889, Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda (Franklin-Társulat Nyomdája), 143 p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Az előrehaladt borkezelés és pinczegazdászat ismertetése és gyakorlati utmutatás. A szüretelés, mustkezelés, a homoki borok tökéletesitése, a pincze berendezése, borászati eszközök használata és a pinczében előforduló minden teendőkre nézve. Bortermelők, borkezelők és pinczemesterek számára írta: Gyürky Antal.
Előszóval és részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kötet. A címlapon tollal írt tulajdonosi bejegyzések láthatóak. A könyv szerepelt az ÁKV 1987. évi, XXV. aukciójának a 144. tételeként. Nyomtatta a Franklin-Társulat Nyomdája.
Könyvkötői félvászon kötésben lévő példány, feliratozatlan, színes, mintás címfedéllel és hátlappal, kézzel feliratozott ragasztott címkével ellátott könyvgerinccel, néhány oldalon színes és fekete-fehér ceruzás jelölésekkel, aláhúzásokkal és bejegyzésekkel, hiánytalan állapotban.
A könyv szerzője, Gyürky Antal (Felsőszelény, 1817. március 12. – Dorog, 1890. július 31.) borász, mezőgazdász, királyi kataszteri felügyelő, borászati és közgazdasági szakíró. A szabadságharc leverése után Pesten telepedett le és gazdálkodással, valamint mezőgazdasági szakirodalommal foglalkozott. Később Entz Ferenccel együtt beutazta Magyarország bortermő vidékeit, ezt követően 1880-ig Besztercebányán kataszteri felügyelőként tevékenykedett. Szerkesztette és kiadta a Szőlészeti és Borászati Közlemények című kiadványt, valamint 1858-ban megalapította az első magyar borászati hetilapot, a Borászati Lapokat, azzal a céllal, hogy előmozdítsa a hazai szőlőművelés, borkezelés és pincegazdászat minél szélesebb körű és minél magasabb szintű művelését. Számos cikke jelent meg többek között a Gazdasági Tudósításokban, az Ismertetőben és a Gazdasági Lapokban.

Előszó

Az újabb időben oly nagy haladás történt a borászatban, a minőt máshol alig tapasztalunk. Ma már annak, a mit valaki, csak egy-két évtized előtt is tanult vagy olvasott, kevés hasznát veszi, mert... Tovább

Előszó

Az újabb időben oly nagy haladás történt a borászatban, a minőt máshol alig tapasztalunk. Ma már annak, a mit valaki, csak egy-két évtized előtt is tanult vagy olvasott, kevés hasznát veszi, mert most már nem csak a fogyasztók izlése változott és mást követelnek mint eddig, de átalában a viszonyok is nagyon megváltoztak. Most már senki sem várhat hosszú éveken át míg borait az idő megérleli és megtisztítja annyira, hogy palaczkozásra és szállításra alkalatos legyen és a finomabb izlésű fogyasztókat is kielégítse. Most mindenkinek arra van szüksége, hogy borait a legrövidebb idő alatt tökéletesen éretté tegye, hogy mielőbb értékesíthesse és a befektetett tőkéjét kamatjaival együtt mielőbb zsebre tehesse. Vissza

Tartalom

Előszó 3
I. A borkezelési helyiségekről 7
A sajtóház 8
Az erjesztő-kamra 10
A pincze 13
II. Kezelési eszközök és gépek 16
A mustmérő és savmérő 17
A borszeszmérő 21
Pinczefelszerelési eszközök 22
III. A must és bor alkatrészei és sajátságai 26
A must 27
A bor alkatrészei 30
A borok osztályozása 34
A borkóstolás 35
IV. A szüretről 39
Szüreti előkészületek 40
A szőlő-szedés 43
Fehér must-csinálás 46
A gallizálás 49
Vörös must-csinálás 54
A homoki szőlők szüretelése 60
V. A borkezelésről 65
A borhevítés vagy pasztörizálás 68
A bor első lefejtése 71
A bor egyenlősítése 76
A borok töltögetése 78
Csapon levő bor 81
A bor második lefejtése 83
Borderítés 87
Palaczkozás 93
A borsöprő értékesítése 96
A tököly értékesítése 99
VI. Borkülönlegességek 102
Aszúborok 103
Csemege-borok 111
Ürmös borok 116
VII. A borbetegségekről 120
A borsavanyodás 121
A bor eczetesedése 123
A bor keserű íze 124
A bor megfeketedése 125
A színtelen bor 126
A nyúlós bor 127
Izetlen bor 129
A bor idegen íze 130
Dohos szagú bor 131
A vörös bor keserű íze 134
A bortörődés 135
A bor penészesedése 137
VIII. A bor-iskolázásról 138 Vissza
Tétel sorszám:
145

Kikiáltási ár:
9.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
100.100 Ft Licitek száma: 29



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!