Előszó | 5 |
A metszés és a koronaalakítás jelentősége (P. Cifranic) | 7 |
A csehszolvákiai és a külföldi gyümölcstermesztés áttekintése | 9 |
A gyümölcsfa részei (S. Chlebík) | 12 |
A gyökér | 12 |
A törzs | 14 |
A korona | 18 |
A hajtások és vesszők | 20 |
Szemek és rügyek | 23 |
A termőgallyak, termőágak | 24 |
A levelek és az asszimiláció | 28 |
A gyümölcsfák metszésének és koronaalakításának alapelvei (P. Cifranic) | 32 |
A gyümölcsfák életkori szakaszai | 32 |
Az évi növekedés szakaszossága, ritmusa | 34 |
A rügyek elhelyezkedése és a hajtásnövekedés | 37 |
Összefüggés a hajtás helyzete, növekedése és a termőre fordulás között | 38 |
A metszés mértéke | 44 |
A metszés ideje | 46 |
A visszametszés és a ritkító metszés | 48 |
Összefüggés a törzs magassága, a fa növekedése és a termőképesség között | 52 |
A gyümölcstermő növények metszése (S. Chlebík) | 55 |
A metszés szerszámai és segédeszközei | 55 |
A metszés technikája | 58 |
A rügy feletti metszés | 58 |
Az ágak ággyűrűre metszése | 60 |
A kéregbemetszések | 68 |
Hosszanti kéregbemetszések (köpülyözés) | 70 |
A sebek ápolása a fatörzsön | 72 |
A termőre fordulás meggyorsítása | 74 |
A metszés felosztása (P. Ciranic) | 78 |
Az alakító metszés | 78 |
A ritkító metszés | 82 |
Az ifjító metszés | 83 |
Az alakfák nevelése (P. Cifranic) | 86 |
Az alanyok és felosztásuk | 86 |
A típusalanyok gyors szaporításának néhány módszere | 89 |
Szaporítás fásdugványokkal | 89 |
Szaporítás szemzéssel | 91 |
Közbeoltás típusalannyal | 93 |
A koronaalakítás alapelvei | 93 |
A vezérvesszők metszése és hajlítása | 95 |
A legjelentősebb metszési módok áttekintése (P. Cifranic) | 98 |
Az almástermésűek metszésének módjai | 98 |
A Gaucher-féle metszés (hosszú metszés) | 98 |
A Lorette-féle metszés (rövid metszés) | 102 |
Vegyes metszés | 104 |
A Pekrun-féle metszés | 105 |
Az idősebb termőrészek kezelése | 107 |
Néhány egyéb metszési módok | 109 |
A legújabb fiziológiailag indokolt metszési mód | 109 |
A csonthéjasok metszése | 111 |
A terület kihasználása a gyümölcstermesztésben | 114 |
Az alma és körtefák metszése (P. Cifranic) | 116 |
Terebélyes koronaformák | 118 |
Az ágcsoportos (több szintes) korona | 118 |
Oeschbergi metszés | 125 |
Amerikai módszerek | 127 |
Orsógúla | 129 |
Sávos telepítésmódok és gyümölcsösnövények | 134 |
A függőleges füzér | 135 |
A vízszintes füzér | 137 |
Sűrű sávos telepítések | 139 |
Ruzynéi palmetta (szárnyas) | 141 |
Téchobuzicei sövény | 144 |
Német gyümölcsfa-nevelési módok | 147 |
Francia gyümöcsfa-nevelési módok | 157 |
Olasz palmetta | 167 |
Belga sövény, Haag-sövény | 174 |
A holland gyümölcssövények | 176 |
Angol gyümölcssövények, Seabrook-sövény | 176 |
Svájci módszerek | 177 |
A sövényrendszerű művelés közös jellemző vonásai | 184 |
A kajszi- és az őszibarackfák metszése (P. Cifranic) | 187 |
A kajszifa nevelése | 187 |
A kajszifa biológiájának sajátosságai | 188 |
A kajszi metszésének külföldi tapasztalatai | 189 |
A külföldi tapasztalatok alkalmazásának csehszlovákiai eredményei | 193 |
Koronatípusok | 193 |
A kajszibarackfa metszése | 197 |
Az őszibarackfa metszése | 204 |
Az őszibarackfa nevelése természetes szárnyasnak | 220 |
Az őszibarackfa metszését és koronaalakítását befolyásoló néhány tényező | 221 |
A roudniciei módszerek | 222 |
Füzérek és több szintes koronaformák | 225 |
Az őszibarackfa metszésével kapcsolatos néhány külföldi különlegesség és tapasztalat | 232 |
Az őszibarackfák metszésének korszerű módjai | 232 |
A cseresznye-, meggy-, a szilva- és a ringlófák metszése (P. Cirfranic) | 235 |
A cseresznyefák metszése | 235 |
A meggyfa metszése | 236 |
A szilvafélék és a ringló metszése | 239 |
Egyéb gyümölcsfák metszése és alakítása (P. Cifranic) | 241 |
A diófa | 241 |
A mogyoró | 243 |
A mandula | 244 |
A gesztenye | 246 |
A birs | 246 |
A naspolya | 247 |
Az eperfa | 247 |
A bogyósgyümölcsűek metszése (P. Cifranic) | 249 |
A ribiszke | 249 |
A köszméte | 256 |
A málna | 258 |
A szeder | 262 |
A csipkebogyó | 264 |
Felhasznált irodalom | 265 |