Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet: A jó házi konyha VIII. (Fedélterv: Byssz Róbert) (hátlap hiány)
Igy kell főzni!/I. Levesek./II. Becsinált levesek./III. Vegyes és pörkölt levesek./IV. Levesbevalók.
Szerző
Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet
Singer és Wolfner
(Budapest)
Kiadói tűzött papírkötés
, 27 oldal
Sorozatcím: |
A jó házi konyha
|
Kötetszám: |
8
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
24 cm x 17 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2024-07-21 20:00
|
Aukciós tétel adatai
Budapest, é. n., Singer és Wolfner (Hungária Nyomda, Bp.), 27 p. + [5] p.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
A jó házi konyha VIII. Így kell főzni! I. Levesek. / II. Becsinált levesek. / III. Vegyes és pörkölt levesek. / IV. Levesbevalók. Összeállította: Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet.
A füzet 105 receptet tartalmaz. A címfedél grafikáját Byssz Róbert készítette. Hirdetésekkel kiegészített kötet. A címlapon ceruzával írt tulajdonosi bejegyzés látható. Nyomtatta a Hungaria Nyomda, Budapesten.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány több színnel feliratozott, színes, illusztrációval díszített, keretes, sérült, foltos címfedéllel, feliratozatlan, sérült könyvgerinccel, átlagos állapotban. A kötet hátlapja hiányzik.
A szerző, Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet a két háború közötti Magyarország gasztronómia-szakírója volt. A korabeli sajtóban rendszeresen publikált gasztronómiai cikkeket. Számos népszerű szakácskönyvet publikált és szerkesztett Magyarországon.
Előszó
Részlet a könyvből:
Ajánlatos, hogy minden háziasszony, aki csak teheti, vagyoni helyzetéhez mérten, nagyban vagy akár egész kicsinyben, ugy rendezze be a kamráját, hogy abban mindig minden...
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
Ajánlatos, hogy minden háziasszony, aki csak teheti, vagyoni helyzetéhez mérten, nagyban vagy akár egész kicsinyben, ugy rendezze be a kamráját, hogy abban mindig minden elképzelhető, ami a főzéshez szükséges, kéznél legyen. Liszt mindig megszitálva, só, cukor, zsemlyemorzsa megdarálva, megszitálva, piritott rántás készen, amely cserépedényben sokáig eltartható, paprika, bors törve stb. Mindez nagy időmegtakaritást jelent.
Vissza
Fülszöveg
A gazdasszony művészetének, a sütés-főzés tudományának uj kodexe jelenik meg a magyar könyvpiacon, ezzel a füzettel, amely Hunyady Erzsébet nagy szakácskönyvének első részét foglalja magában. A...
Tovább
Fülszöveg
A gazdasszony művészetének, a sütés-főzés tudományának uj kodexe jelenik meg a magyar könyvpiacon, ezzel a füzettel, amely Hunyady Erzsébet nagy szakácskönyvének első részét foglalja magában. A háztartási irodalom e klasszikus munkája, amely megtanít, mégpedig tökéletesen a konyhaművészetnek a gyakorlati életben talán mindennél fontosabb tudományára, tíz füzetben lesz teljes és mintegy 1600 receptet fog tartalmazni. Megtalálja benne, amit keres a gazdag és szegény, a középosztálybeli s a milliomos, mindenki, mindent.
A munka terve a következő:
I. Vegyes sütemények
II. Télire való befőzések, főzelékek
III. Pecsenyék
IV. Előételek, gombák és mártások
V. Zsírban sült tészták
VI. Szárnyasok
VII. Hideg ételek
VIII. Levesek és levesbevalók
IX. Felfujtak és puddingok
X. Torták
Vissza
Tartalom
Levesek | |
Általános tudnivalók | 1 |
Husleves | 2 |
Husleves szárnyasból | 2 |
Barnaleves | 2 |
Sertésorjaleves | 3 |
Gulyásleves | 3 |
Gulyásleves más módon | 3 |
Tyukleves felvert galuskával | 4 |
Szárnyas aprólék-(ragu)-leves | 4 |
Maradék sültből készült leves (Bosporus) | 4 |
Malacaprólék-leves (Fricassé) | 4 |
Korhelyleves füstölt kolbásszal | 5 |
Tárkonyos bárányleves | 5 |
Kaszás leves | 5 |
Gömböcleves | 6 |
Rákleves zsemlyegaluskával | 6 |
Rákleves rizstöltelékkel | 7 |
Halleves tejfölösen | 7 |
Halleves paprikásan | 8 |
Halleves rántással | 8 |
Halikra leves | 8 |
Becsinált levesek | |
Csirkebecsinált citrommal | 8 |
Csirkebecsinált paradicsommal | 9 |
Csirkebecsinált édesen | 9 |
Csirkebecsinált kalarábéval | 9 |
Csirkebecsinált zöldborsóval | 9 |
Galambbecsinált | 10 |
Borjubecsinált | 10 |
Nyulbecsinált | 10 |
Csirkebecsinált almával | 10 |
Csirkebecsinált pöszmétével | 11 |
Vegyes és pörkölt levesek | |
Gombaleves | 11 |
Paradicsomleves | 11 |
Krumplileves | 11 |
Káposztaleves | 12 |
Savanyu tojásleves | 12 |
Hagymaleves | 12 |
Tojáshéjleves rizstöltelékkel | 12 |
Tojáshéjleves tüdős rizstöltelékkel | 13 |
Borleves | 13 |
Köménymagos leves | 13 |
Darakockaleves | 13 |
Gombócleves | 14 |
Pirított lebbencsleves | 14 |
Pirított gerstli-kása)leves | 14 |
Lebbencsleves más módon | 14 |
Pirított reszelttésztaleves | 15 |
Vegyes zöldségleves | 15 |
Hagymás táskaleves | 15 |
Sóskaleves | 15 |
Zöldbableves | 16 |
Zöldborsóleves | 16 |
Almaleves | 16 |
Pöszméte (piszke) leves | 16 |
Birsalmaleves | 17 |
Meggyleves | 17 |
Téli szárazborsóleves | 17 |
Téli szárazbableves | 17 |
Levesbevalók | |
Gyurt tészták | 17 |
Tüdős táska | 18 |
Husos táska | 19 |
Hagymás táska | 19 |
Grízes hagymás táska | 19 |
Dara | 20 |
Rizs | 20 |
Gerstli vagy aprókása | 20 |
Szágó | 20 |
Karfiol | 20 |
Kalarábé | 20 |
Zeller | 20 |
Zöldborsó | 21 |
Májgaluska | 21 |
Spárga | 21 |
Daragaluska | 21 |
Daragaluska más módon | 21 |
Felvert galuska | 21 |
Felvert galuska burgonyával | 22 |
Zsemlyegombóc | 22 |
Zsemlyemorzsagombóc | 22 |
Májgombóc | 22 |
Húsos gombóc | 22 |
Gombás gombóc | 23 |
Velős gombóc | 23 |
Burgonyagombóc | 23 |
Kel- vagy kalarábés gombóc | 23 |
Burgonyagombóc más módon | 23 |
Gyűszűfánk | 23 |
Gyűszűfánk más módon | 24 |
Zsemlyekocka tojással és darával | 24 |
Zsemlyekocka zsírban pirítva | 24 |
Kenyérszeletek pirítva, tojással | 24 |
Eresztett tészta | 24 |
Májrizs | 24 |
Borsótészta | 25 |
Consommé | 25 |
Séberli | 25 |
Májas séberli | 25 |
Tüdős séberli | 25 |
Vajas séberli | 26 |
Hablepény | 26 |
Májas hablepény | 26 |
Májas lepény | 26 |
Májas pité | 26 |
Marhatőgye rizzsel | 27 |
Vissza