Lezárt aukciók


Tarján Róbert, Dr.: Diétás szakácskönyv

Szerző
Dr. Tarján Róbert
Szerkesztő
Kiss Ágnes
Víg Vilmosné
Kossuth Könyvkiadó (Budapest) ,
Kiadói varrott papírkötés , 335 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2024-07-21 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1957, Kossuth Könyvkiadó (Franklin Nyomda, Bp.), 335 p. + [1] p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Diétás szakácskönyv. Írta: Dr. Tarján Róbert.
Néhány fekete-fehér, szöveg közti rajzzal, a receptek betűrendes mutatójával és tartalomjegyzékkel. Nyomtatta a Franklin Nyomda Budapesten.
Kiadói varrott papírkötésben lévő példány színes, feliratos címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, tiszta belívekkel, hiánytalan állapotban.
A kötet szerzője, Tarján Róbert (1913-1979) orvos, egyetemi tanár, a közegészségtan járványtan szakorvosa, az orvostudományok doktora, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet alapítóigazgatója, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke. Diétás szakácskönyv c. könyve "a különböző betegségek szerint csoportosítva közli az egyes gyógyító vagy kondicionáló diéták orvosilag is igazolt és legjobban bevált receptanyagát." (Könyvtáros, 1966/5., 274.)

Előszó

Az egészséges ember étkezését, táplálkozási szokásait ízlése és az egyes élelmiszerek piaci ára szabja meg. Általában azt eszi, amit készítenek számára és annyit, amennyi jól esik. Táplálkozását... Tovább

Előszó

Az egészséges ember étkezését, táplálkozási szokásait ízlése és az egyes élelmiszerek piaci ára szabja meg. Általában azt eszi, amit készítenek számára és annyit, amennyi jól esik. Táplálkozását elsősorban étkezési szokásai, étvágya szabják meg, természetesen erszényének figyelembevételével. A táplálkozást általában nem szoktuk munkának tekinteni, inkább élvezetnek, kellemes időtöltésnek. Szervezetünknek azonban az ételek emésztése, a tápanyagok felszívódása jelentékeny munkát ad. A gyomorban megindul az emésztés, a belekből felszívódnak a táplálék egyes részei. Ezek a tápanyag-részecskék átalakulnak, áthasonulnak a szervezetünket alkotó anyagokhoz, végül beépülnek szervezetünkbe, a fölösleges részek pedig kiürülnek. A táplálkozás tehát csaknem az egész szervezetet megterheli, igénybe veszi. Vissza

Tartalom

Bevezetés
Mi a diéta?3
A diétás konyhatechnika6
A korszerű diéta kialakulása16
Különböző betegségekben szenvedők diétája
A lázas beteg diétája20
A gyomorbetegek diétája (gyomorsavhiány, gyomorsav-túltengés)47
A gyomorfekély-beteg diétája90
A bélbeteg diétája (hasmenés, székrekedés, bélfekélyek, stb.)115
A máj-, az epeút- és az epekő-beteg diétája146
A vesebeteg és a vesekő-beteg diétája164
A szívbeteg diétája180
A magas vérnyomásos beteg diétája190
Az anyagcsere-betegségben szenvedő (pajzsmirigy fokozott működése, köszvény) és a reumás diétája200
A tuberkulózis-beteg diétája213
A cukorbeteg diétája230
A rákos beteg diétája273
Egyéb diéták
Vegetáriánus (Húsmentes) étrend 275
Soványító étrend286
Hízlaló, feljavító étrend298
A terhes és szoptatós anya étrendje306
Öregek étrendje314
A receptek betűrendes mutatója323
Vissza
Tétel sorszám:
315

Kikiáltási ár:
3.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
20.000 Ft Licitek száma: 67



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!