Témakörök



Lezárt aukciók


Máté János: Debreczeni szakácskönyv (A kötet szerepelt az ÁKV 1983. évi XVIII. aukciójának 285. tételeként.)

Nélkülözhetetlen tanácsadó, magyar gazdaszszonyok számára/Mely magában foglal 900 legjobb izü étel - tésza és czukorsütemény, torta, csemege, aludtlé, fagylalt, gyümölcs-csemege és legjobb minőségü meleg és hideg ital készités módját a legizletesebben és kevés költséggel

Szerző
Máté János
Lektor
Somlyai Julia
Telegdi Lajos (Debreczen) ,
Könyvkötői egészvászon kötés , 248 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2023-09-24 20:52

Aukciós tétel adatai

Debreczen, 1865, Telegdi Lajos (Okolicsányi és Társa Gyorssajtója, Debrecen), XVI p. + 232 p. + [2] p.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Debreczeni szakácskönyv. Nélkülözhetlen tanácsadó, magyar gazdaszszonyok számára. Mely magában foglal 900 legjobb izü étel, tésza és czukorsütemény, torta, csemege, aludtlé, fagylalt, gyümölcs-csemege és legjobb minőségü meleg és hideg ital készités módját a legizletesebben és kevés költséggel. Szerzé: Máté János szakács. Átnézte és bővített: Somlyai Julia.
Tartalomjegyzékkel és kötetvégi könyvhirdetéssel. A könyvet Okolicsányi és Társa Gyorssajtója nyomtatta Debrecenben. A címlapon és a borítófedél hátoldalán tollal, illetve ceruzával írt, régi tulajdonosi bejegyzések láthatók. A címlap hátoldalán, illetve a könyvbe kötött eredeti borítófedélen a címlaptól eltérő kiadási év (1864) került feltüntetésre.
A könyv szerepelt az ÁKV 1983. évi XVIII. aukciójának 285. tételeként.
Könyvkötői egészvászon kötésben lévő példány feliratozatlan címfedéllel, könyvgerinccel és hátlappal, az eredeti, színes, kőnyomatú borítófedél megtartásával, foltos, néhol ceruzás aláhúzásokat és lapszéli jelöléseket tartalmazó belívekkel, hiánytalan állapotban.
Máté János (?-?) szakács, a tájjelegű ételeket és a magyar vidék viszonyaihoz átdolgozott nemzetközi (pl.: francia) fogásokat tartalmazó Debreczeni szakácskönyv szerzője. A kötet gasztrotörténeti érdekessége, hogy a benne szereplő "Fokhagymás kolbász" receptet többen a híres debreceni páros kolbász egyik ősének tartják (lásd bővebben Vinkó József gasztrotörténeti esszéjében: A debreceni, in: Heti Válasz, 2015/9., 53.)

Előszó

Szakácskönyvemet azon reménynyel bocsátom közre, hogy a n. é. honleányoknak hasznos kézikönyvvel szolgáljak, mert sok évi tapasztalán után mindig arra forditottam különös figyelmet, hogy mindenkor... Tovább

Előszó

Szakácskönyvemet azon reménynyel bocsátom közre, hogy a n. é. honleányoknak hasznos kézikönyvvel szolgáljak, mert sok évi tapasztalán után mindig arra forditottam különös figyelmet, hogy mindenkor változatos jó étkeket állitsak elő, mely a legkényesebb szájízt is kielégitse, de mind a mellett kevés költségbe kerüljön, mert a jó szakácsnak mindig az éléskamarához kell alkalmaztatni magát, mivel, különösen vidéken, nem lehet ugy mint nagy városban a piaczra szaladni, hogy a mi egy vagy más ételhez szükséges, akármely időben megvásárolhassuk. - A könyv tartalmát nem akartam nevelni a gyakortai tapasztalás után sikertelennek mutatkozott ételek leirásával, melyekkel szakácskönyveink bővölködnek, s ujabb elnevezésök után sem tudtak meghonosulni; hanem olyan ételek leirását adom, melyek, bárha franczia eredetüek, mégis a magyar-konyhában is gyakran készitetnek: szóval, czélom az volt, hogy szakácskönyvemben minden olyan ételek, sütemények, csemegét stb. feltaláltassanak, melyek a legünnepélyesebb alkalmakkal is tökéletesen kielégitők, de kiállitásuk mégsem tulságosan drágák. Vissza

Tartalom

I. Rész.
Levesnemüek. 1-11
II. Rész.
Bőjti levesek. 12-15
III. Rész.
Leves után való étkek (Asiettek). 16-27
IV. Rész.
Gombák. 28-30
V. Rész.
Halak (Aszétli gyanánt). 31-36
VI. Rész.
Marhahúsok sora. 37-45
VII. Rész.
Mártások (Szószok). 46-53
VIII. Rész.
Vastag ételek. 54-70
IX. Rész. 71-79
X. Rész. 80-95
Halak sütve 96-98
XI. Rész.
Saláták és compótok. 99-104
XII. Rész.
Tésztás étkek, laskák, galuskák és gombóczok. 105-110
XIII. Rész.
Zsírban sült tészta-étek. 111-116
XIV. Rész. 117-122
XV. Rész.
Irósvajas lepények és bélesek. 123-128
XVI. Rész.
Élesztős tészták és kalácsok. 129-135
XVII. Rész.
Palacsinták és pogácsák. 136-140
Pogácsák 141-143
XVIII. Rész. 144-150
XIX. Rész.
Vajas tészták és pástétomok. 151-155
XX. Rész. 156-164
XXI. Rész.
Apró czukros süteménye. 165-172
XXII. Rész.
Összehajtott ostyák és szeletek. 173-175
XXIII. Rész. 176-180
XXIV. Rész. 181-186
XXV. Rész. 187-195
XXVI. Rész.
Meleg és hideg italok. 196-198
Hideg italok. 199
XXVII. Rész.
Likőrök. 200-203
XXVIII. Rész.
Befőzött gyümölcs-sürűk (marmeládok) vagy liktáriom-félék. 204-206
Befőtt egész gyümölcsök. 207-212
Gyümölcs-csemegék. 213-215
XXIX. Rész.
Főzelékek télirei eltartása. 216-220
XXX. Rész.
Kolbász-, hurka-készités és sonka-páczolás módja. 221-224
Toldalék.
A jó gazdaszszony háztartási teendői. 225-227
Dísz és pecsét-mosás módja. 228-230
Kenőcsök és szagos szappanok 231
Fogpor készitése. 232
Ezüstnemüek tisztítása. Vissza
Tétel sorszám:
261

Kikiáltási ár:
30.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
402.500 Ft Licitek száma: 137



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!