Gundel Károly: A vendéglátás művészete (A kötet szerepelt az ÁKV 1980. évi XIV. aukciójának 161. tételeként.)
Beszélgetések a fehér asztal örömeiről és multjáról
Szerző
Gundel Károly
Szerkesztő
Ballai Károly
Gundel Károly
Magyar Szakácsok Köre(Budapest)
,
Kiadói egészvászon kötés
, 192 oldal
Sorozatcím:
Gasztronómiai könyvtár
Kötetszám:
1
Nyelv:
Magyar
Méret:
19 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2023-09-24 20:18
Aukciós tétel adatai
Budapest, 1934, Magyar Szakácsok Köre (Merkantill-nyomda, Bp.), VII p. + [1] p. + 185 p., ill.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Gasztronómiai Könyvtár, no.: 1. Szerkesztik: Ballai Károly és Gundel Károly. Első kiadás. A vendéglátás művészete. Beszélgetések a fehér asztal örömeiről és multjáról. Írta: Gundel Károly.
17 étlap és ételsor hasonmását közlő függelékkel (a hasonmások közül 3 kihajtható) és tartalomjegyzékkel. Nyomtatta a Merkantill-nyomda Budapesten. A könyv szerepelt az ÁKV 1980. évi XIV. aukciójának 161. tételeként.
Kiadói egészvászon kötésben lévő példány aranyozott feliratos címfedéllel és könyvgerinccel, feliratozatlan hátlappal, színes, mintázott előzéklapokkal, tiszta belívekkel, hiánytalan, jó állapotban.
A kötet szerzője Gundel Károly (Budapest, 1883. szeptember 23. – Budapest, 1956. november 28.) vendéglős, gasztronómiai szakíró. A népszerű városligeti „Wampetics” éttermet 1910-ben vette bérbe és nevezte át a „Gundel” névre. 1920–1925 között a Royal Szálló, 1927-től a fővárostól átvett Gellért Szálló éttermeinek bérlője lett. Gasztronómiai könyvei a legjobb és legismertebb ilyen tárgyú munkák közé tartoznak. Idegen nyelvű munkáival, szakácskiállításokon és bemutatókon népszerűsítette a magyar konyhát. A magyar vendéglős és szállodás szakma egyik vezető egyénisége volt. Gundel Károly étterme az 1939-es a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme volt. „A Gundel-vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus.” – írta róla a New York Times. "Ha van Budapesten, ami tökéletesen és hiánytalanul európai, akkor az az asztal, amelyet Gundel Károly megterít és amelyet Gundel Károly lát el a legremekebb fogásokkal. Ízlés, ötletesség, a vendég megbecsülése, mind olyasmi, amelyekkel ebben az országban igazán Gundel Károly rendelkezik legjobban." – írta Gundel Károlyról a "Fővárosi Hírlap" 1935-ben.
Előszó
A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, már pedig fajunk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos.
Ilyen terület, más...
Tovább
Előszó
A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, már pedig fajunk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos.
Ilyen terület, más egyebek között, a magyarság konyhája, étkezésének elemei, főzési babonái, valamint asztali szokásai.
A tudomány ezen rögös területének művelése elméleti célunk: felkutatni és egybegyűjteni a magyarság ősi életéből máig a népi és az úri étkezés módját, tartalmát, köznapi és ünnepi asztali szokásait, nemkülönben a magyar főzés módjait és készségeit, tárgyi emlékeit.
Vissza
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.
Leütési ár:
35.000 Ft
Licitek száma: 25
Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!
Felhasználási feltételek elfogadása
MINDEN AUKCIÓN VETT TÉTEL UTÁN A LEÜTÉSI ÁR + 15% ÁRVERÉSI JUTALÉK FIZETENDŐ!
Aukciós szabályzatunk módosult! A változást piros színnel jelöltük szabályzatunkban. Kérjük, az első licitálás megkezdése előtt figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket, valamint az Aukciós szabályzatot.
Az Antikvarium.hu aukciós felületének részletes szabályai és technikai leírása.
Az Antikvárium.hu Kft. aukciós felületének részletes szabályai és technikai leírása itt.