Témakörök



Lezárt aukciók


Gundel Károly: A vendéglátás művészete (A kötet szerepelt az ÁKV 1980. évi XIV. aukciójának 161. tételeként.)

Beszélgetések a fehér asztal örömeiről és multjáról

Szerző
Gundel Károly
Szerkesztő
Ballai Károly
Gundel Károly
Magyar Szakácsok Köre (Budapest) ,
Kiadói egészvászon kötés , 192 oldal
Sorozatcím: Gasztronómiai könyvtár
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar 
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Aukció vége:
2023-09-24 20:18

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1934, Magyar Szakácsok Köre (Merkantill-nyomda, Bp.), VII p. + [1] p. + 185 p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Gasztronómiai Könyvtár, no.: 1. Szerkesztik: Ballai Károly és Gundel Károly.
Első kiadás. A vendéglátás művészete. Beszélgetések a fehér asztal örömeiről és multjáról. Írta: Gundel Károly.
17 étlap és ételsor hasonmását közlő függelékkel (a hasonmások közül 3 kihajtható) és tartalomjegyzékkel. Nyomtatta a Merkantill-nyomda Budapesten.
A könyv szerepelt az ÁKV 1980. évi XIV. aukciójának 161. tételeként.
Kiadói egészvászon kötésben lévő példány aranyozott feliratos címfedéllel és könyvgerinccel, feliratozatlan hátlappal, színes, mintázott előzéklapokkal, tiszta belívekkel, hiánytalan, jó állapotban.
A kötet szerzője Gundel Károly (Budapest, 1883. szeptember 23. – Budapest, 1956. november 28.) vendéglős, gasztronómiai szakíró. A népszerű városligeti „Wampetics” éttermet 1910-ben vette bérbe és nevezte át a „Gundel” névre. 1920–1925 között a Royal Szálló, 1927-től a fővárostól átvett Gellért Szálló éttermeinek bérlője lett. Gasztronómiai könyvei a legjobb és legismertebb ilyen tárgyú munkák közé tartoznak. Idegen nyelvű munkáival, szakácskiállításokon és bemutatókon népszerűsítette a magyar konyhát. A magyar vendéglős és szállodás szakma egyik vezető egyénisége volt. Gundel Károly étterme az 1939-es a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme volt. „A Gundel-vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus.” – írta róla a New York Times. "Ha van Budapesten, ami tökéletesen és hiánytalanul európai, akkor az az asztal, amelyet Gundel Károly megterít és amelyet Gundel Károly lát el a legremekebb fogásokkal. Ízlés, ötletesség, a vendég megbecsülése, mind olyasmi, amelyekkel ebben az országban igazán Gundel Károly rendelkezik legjobban." – írta Gundel Károlyról a "Fővárosi Hírlap" 1935-ben.

Előszó

A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, már pedig fajunk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos. Ilyen terület, más... Tovább

Előszó

A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, már pedig fajunk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos. Ilyen terület, más egyebek között, a magyarság konyhája, étkezésének elemei, főzési babonái, valamint asztali szokásai. A tudomány ezen rögös területének művelése elméleti célunk: felkutatni és egybegyűjteni a magyarság ősi életéből máig a népi és az úri étkezés módját, tartalmát, köznapi és ünnepi asztali szokásait, nemkülönben a magyar főzés módjait és készségeit, tárgyi emlékeit. Vissza

Tartalom

A Gasztronómiai Könyvtár beköszöntője
Ajánlás
Bevezetés
A jelen
A vendéglátásról7
A vendéghívás14
A meghívó18
Étkezés előtt20
Fűtés, hűtés21
Ültetés24
Menűkártya25
Terítés26
Világítás33
Az étkezés34
Változatosság37
Kenyér39
Ételsor40
Vegyes ízelítők (hors d'oeuvre)46
Levesek51
Előételek52
Halfélék53
Élő vagy jegelt hal?56
Halikra (caviar)58
Rákételek60
Tojásételek61
Vajas pástétomok61
Duzmák (mousse)62
A felfujtak (soufflée)62
A göngyölékek (croquette)62
A vagdalékok (hachée)63
A salmi63
A chaud-froid63
A galantinok és pástétomok63
Kocsonyák64
Gezemice (ragout)64
Tésztafélék65
Főzelékfélék65
Közételek66
Főételek70
Főzelék-étel71
Édesség71
Csemege72
Az ital73
Kávé74
A mult75
Az ókor
Apicius
Vasavarajeyam
Anonymus
Mátyás király udvara
Ulászló
Régi magyar szakácskönyvek
Magyar családélet és háztartás a XVI-XVII. században
Apor Péter Metamorphosis-a
Bécsi udvar
József nádor
Szirmay Antal példái
A XIX. század derekán
Az iparszerű főzés
A magyar konyha fejlődése
A paprika125
A paprika a régi szakácskönyvekben132
Nemzeti ételeink136
Külső befolyások141
A vendéglők szerepe147
A tokaji bor149
Függelék
Étlapok és ételsorok
Étlapok és ételsorok (17 hasonmással)155
Utószó178
A felhasznált irodalom180
Vissza
Tétel sorszám:
140

Kikiáltási ár:
6.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
35.000 Ft Licitek száma: 25



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!