Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
Pomológia. Szerkeszti: Dr. Kerekes Lajos. III. kötet.
Alma I. A fajtákat leírta: Horn János.
A 40 művészi műnyomaton lévő, gyümölcsöket ábrázoló, színes rajzokkat a természet után Kochné Klopfer Erzsébet festette. Bevezetéssel ellátta: Dr. Rapaics Raymund. Nyomtatta a Stephaneum Nyomda Rt. Budapesten.
Kiadói tűzött papírkötésben lévő példány feliratos címfedéllel, feliratozatlan könyvgerinccel, 40 színes különálló, néhol enyhén foltos műnyomattal, hiánytalan állapotban, eredeti, feliratozott, illusztrációval ellátott, kissé foltos, kiadói félvászon papírmappában.
A kötet gyümölcsfajtáit szakszerűen leírta, Horn János, (Budapest, 1881. október 21. – Budapest, 1958. szeptember 26.) gyümölcstermesztő, kertész, növénynemesítő, szakíró, főiskolai tanár. A Kertészeti Tanintézetben végzett. A Nagybocskói Kertmunkás Iskola elismert tanára. A nemzetközi visszhangot kapott, Első Magyar Gyümölcskísérleti Telep megbecsült vezető kertésze. A Kertészeti Tanintézet vezető főkertésze. A Tanácsköztársaság alatt az intézet igazgatója lett és megszervezte annak főiskolává való átalakítását. Ezért a tevékenységéért később erősen háttérbe szorították és külföldi szakmai nyomásra csak 1925-ben került vissza a felsőoktatásba. 1944-től a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán az általános gyümölcstermesztési tanszék vezetője volt. A kertészeti szakoktatás mellett igen jelentékeny a kertészeti szakirodalmi tevékenysége, főleg a gyümölcsészeti irodalom sikeres népszerűsítésben. A Kerekes Lajos által szerkesztett Pomológia sorozatban színvonalas és szakszerű fajtaleírásokat készített.
Előszó
Az almafa (Malus) az északi mérsékelt földöv növénynemzetsége, 12-15 faja Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos. Fák vagy magas cserjék. Virágaik nagyok, kétivarúak, kevéstagú ernyőszerű fürtben csoportosulnak. Az 5 csészelevél többnyire rövid háromszögű, az érett gyümölcsön is megmarad s vagy összehajlik (zárt kehely) vagy szétnyílik (nyílt kehely). Az 5 szirom hosszúkás tojásdad, töve körömbe keskenyedik, fehér vagy rózsaszín, néha csak kívül pirosló. A porzók száma 20-50. A termő 5, pergamenszerű termőlevélből alakult, alsó állású, vagyis a kocsány felső része, a vacok, körülfogja a magházat s azzal összenőtt. Az 5 bibeszál alján összenőtt. A termés, vagyis az almagyümölcs külső része, a húsa, a megnövekedő vacok, belső része, a csutkája, az 5, pergamenszerű termőlevél, mindenik 2-2 maggal.
Az almafa fajai közül gyümölcsészeti tekintetben legfontosabb a közönséges almafa (Malus communis), mert alakkörébe tartoznak a nemes gyümölcsöt termő fajták. A közönséges almafának két alfaját különböztetjük meg, egyik a vadalmafa, másik a nemes almafa. A vadalmafa (ssp. silvestris) virágjának vacka és csészeleveleinek háta kopasz, honos az európai erdőkben, de sehol sem nő tömegesen, keletre Transzkaukáziáig terjed, nagyon gyakori a Kaukázusban. A nemes almafa (ssp. pumila) inkább ázsiai honosságú, nagyon gyakori Turkesztánban, bőven található a Kaukázusban is, tovább nyugatra már kevesebb, hogy Kelet-Európában meddig honos, még nem tudjuk, talán a Balkánon, sőt Erdély déli részén is. A nemes almafa virágjának vacka és csészeleveleinek háta molyhosgyapjas ; három változatát különböztetik meg, egyik a cserjetermetű paradicsomalma (var. paradisiaca), másik a doucin (var. tomentosa f. mitis), ezeket alanynak használják, harmadik a házi almafa (var. domestica), a gyümölcsükért termesztett fajták őse.
A termesztett almafajták eredete nagyon bonyolult és még korántsem tisztázott kérdés. Egyes szerzők azt állítják, hogy bizonyos középeurópai almafajták az európai vadalmafa származékai. Az orosz kutatók kimutatták, hogy a vadalmafa terjedésének központja a Kaukázus, ott legnagyobb a változatossága. Ha .azonban egyáltalában szerepel valamiképen a termesztett fajták ősei közt, legfeljebb annyiban, hogy ott keleten könnyen kereszteződhet a házi almafa vadon élő alakjaival. Az orosz kutatók azt is megállapították, hogy a házi almafa vadon élő alakjainak gyümölcse Turkesztánban a legnagyobb, és színben, alakban, ízben, nagyságban, a kocsány méreteiben ugyanazt a változatosságot mutatja, mint a termesztett almafajták főbb csoportjai. Kétségtelen tehát, hogy a termesztett .almafajták őseinek zöme a házi almafa (Malus communis ssp. pximila var. domestica) turkesztáni vadon élő alakjaitól származik.
A közönséges almafán kívül egyes termesztett almafajták eredetében több kutató feltevése szerint két ázsiai almafa is szerepet játszik, a Kelet-Ázsiában, Szibériában és Himaláján honos cseresznyealmafa (Malus baccata) és a Szibériában és Észak-Kínában honos szilvalevelű almafa (Malus prunifolia). E két ázsiai almafa terjedése nyugati határán találkozik a házi almafával, s ott könnyen kereszteződnek. A szilvalevelű almafa és a házi almafa kereszteződésére vezetik vissza az Asztrakáni fehér alma, s így a rózsaalmák eredetét, az orosz kutatók szerint pedig a renetek a cseresznyealmafa és a házialmafa kereszteződésének származékai. Mindezek azonban feltevések, kísérletileg még nem ellenőrizték, noha újabban amerikai és orosz gyümölcsészek számtalan keresztezési kísérletet végeztek a termesztett almafajták származásának kiderítésére.
A termesztett almafajták száma óriási, már a mult században leírtak vagy 1500-at, azóta ez a szám sok újabb fajtával gyarapodott. Hogy könnyebben eligazodhassunk a fajták ismeretében, különböző fajtacsoportokat különböztetünk meg.
Vissza