Lezárt aukciók


Bernátsky Jenő, Dr.: Az ehető gombák gyűjtése, felismerése, konzerválása és mesterséges tenyésztése

Szerző
Dr. Bernátsky Jenő
Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-Társulat (Budapest) ,
Könyvkötői egészvászon kötés , 208 oldal
Sorozatcím: Gazdasági Tanácsadó
Kötetszám: 13
Nyelv: Magyar 
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Aukció vége:
2021-09-26 20:00

Aukciós tétel adatai

Budapest, 1921, Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-Társulat kiadása (Athenaeum R.-T. Könyvnyomdája, Bp.), 208 p., ill.

Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata

Első kiadás. Gazdasági Tanácsadó. No.: 13. sz.
Az ehető gombák gyűjtése, felismerése, konzerválása és mesterséges tenyésztése. Írta: Dr. Bernátsky Jenő egyet. m.-tanár, igazgató.
Ötvenhárom szövegközti, fekete-fehér, feliratos rajzzal illusztrált, valamint részletes tartalomjegyzékkel kiegészített kötet. A könyvet az Athenaeum R.-T. Könyvnyomdája nyomtatta Budapesten.
Könyvkötői egészvászon kötésben lévő példány feliratozatlan címfedéllel és hátlappal, aranyozott feliratos, enyhén kopott könyvgerinccel, színes előzéklapokkal, tiszta belívekkel, hátlap felőli előzéklapon ceruzás számjelzéssel, hiánytalan állapotban.
A kötet szerzője, Bernátsky Jenő (Versec, 1873. február 10. – Budapest, 1944. december 3.) botanikus. A budapesti Tudományegyetem Bölcsészeti Karán, természetrajz-vegytan szakon szerzett diplomát. 1896-tól a Magyar Nemzeti Múzeum Növénytárában, majd 1905-től a a Szőlészeti Kísérleti Állomáson dolgozott, később padig a Gombászati Kísérleti Állomás vezetőjeként tevékenykedett. A vegetációkutatás egyik hazai úttörője. Leginkább az Alföld sziki és fás növényzetével, a Nyírséggel és a Bánsággal foglalkozott. Később figyelmet fordított a mikológiára, a növénykórtanra és a növényvédelemre is.

Előszó

Részlet a könyvből: AZ EHETŐ GOMBÁK ÉRTÉKE. Az ehető gombák értékéről ellentétes vélemények vannak elterjedve. Némelyek azt gondolják, hogy nem érdemes velük foglalkozni, mert - állítólag -... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből: AZ EHETŐ GOMBÁK ÉRTÉKE. Az ehető gombák értékéről ellentétes vélemények vannak elterjedve. Némelyek azt gondolják, hogy nem érdemes velük foglalkozni, mert - állítólag - nincs táplálóértékük és jóllakni velük nem lehet Mások viszont azt hirdetik, hogy a gombák táplálóértéke a hús táplálóértékével vetekedik; régibb kémiai elemzésekre hivatkozva, különösen a gombák nagy fehérjetartalmát hangsúlyozzák. De mások megint azt állítják, hogy a gombák fehérjetartalmát az emberi szervezet nem tudja teljesen megemészteni. Egyesek luxuscikknek vélik a gombákat, amelyek csak ínyencek asztalára valók, mások csak gyomortölteléknek minősítik. Az igazság a középúton van: a gombák a húsnál kevésbé táplálók, de a zöld főzeléknél jóval többet érnek. A gomba körülbelül annyi vizet tartalmaz, mint a zöld főzelék és mint a tej; a burgonyának és húsnak is kétharmadrésze víz. Nitrogéntartalmú anyagokra nézve a gomba csak a hús mögött áll; de a tej kevesebb, a burgonya és különösen a zöld főzelék lényegesen kevesebb nitrogénvegyületet tartalmaz, mint a gomba. A gomba szénhidráttartalma a legcsekélyebb. Zsírt is csak jelentéktelen mennyiségben tartalmaz s ebben a zöld főzelékhez hasonló. Vissza

Tartalom

I. Az ehető gombák értéke 3
II. Az ehető gombák gyűjtése és kezelése 8
III. Az ehető gombák konzerválása 13
IV. A mérges gombák 17
V. A gombák meghatározása 20
VI. Az ehető és mérges gombafajok részletes ismertetése 33
A) Lemezes gombák 34
B) Csöves gombák 142
C) Tüskés gombák 164
VII. A csiperke (champignon, veresbélű vagy pacsirtagomba) mesterséges tenyésztése 187 Vissza
Tétel sorszám:
070

Kikiáltási ár:
9.000 Ft
(Minimum licitlépcső: 100 Ft)

Hátralévő idő:
Amennyiben az utolsó 5 percben licit érkezik, a lejárati időpont további 5 perccel módosul.


Leütési ár:
25.600 Ft Licitek száma: 18



Ft
Minden aukción megnyert tétel után 15% árverési jutalékot számolunk fel, amely jutalékot a megnyert árverést követően a vételár alapján azon felül kell megfizetni!