Tartalom
A.
Ablak - enyvet-, vagy kittet készíteni 167
Ablakokat, világosokat, papírból csinálni 28
Ablak-üvegeket homályos és megkékesedett, megtisztítani 54
Abrázatról sárga és barna foltokat levenni 150
Aczélt és vasat kékíteni 138
Aczélt és vasat tisztítani 154
Aczélt keményíteni 127
Aczélt rézhez forrasztani 137
Aczél-rugókat megkeményíteni, vagy is edzeni 157
Aczél' jóságának bizonyos próbája 51
Almát soká eltartani 78
Ángol csizma - feketítő, különös jó 49
Ángol csizma - feketítő, ólcsóbb, szintúgy finom 49
Ángol flastrom' készítése 167
Angol szappan' készítése 157
Apró marha-dög ellen 84
Apró marha' húsa hogy porhanyó és jobb ízű legyen 84
Aranynak állított portékát megpróbálni, ha az é? 28
Arany csipkét és paszomántot kitisztítani 129
Aranyozott edényekről az aranyat levenni 145
Aranyba foglalt köves munkát kitisztítani 145
Aranyozni poharat 145
Arany - fényesítő szer 147
Asztalos enyvet készíteni 50
Asztalos enyvet erősebbé tenni 50
Atlaczot mosni 22
B.
Babot , zöldet , télre eltenni 79
Babot, zöldet, télre salátának eltenni 79
Bab-szárnak haszna 90
Bádogosok' forrasztójok 144
Beretva - fenő szíjjat készíteni 29
Beretvát, penna-kést köszörülni 165
Beretválkozó szappan, finom 158
Beretválkozó szappan, finom, jó szagú por 152
Betűket eltörleni
Betűrendbe venni Szótárokat, foglalatokat, 's a' t. 173
Bodzák' hasznai 87
Bolhák' kívesztése a' szobákból 88
Bolhák, kerti , ellen 108
Bor-csinálásról, Gotthárd és Hellenthál szerint 63
Bor' különös neme 70
Bor hogy félen álló hordóban meg ne romoljék 69
Bor nincsen é ón-mézzel megvesztegetve? 71
Bornak ártatlan füstölése 72
Borban ha van é viz ? megtudni 70
Borhoz jó féle kén-füstölőt készíteni 70
Borsó hogy meg ne zsizsikesedjék 14
Bort butelliákban fainúl eltartani 57
Bort gyengét megjavítani 72
Bort eczetest megjavítani 73
Bort meghiggasztni , ha tisztulni nem akar 71
Bort nyúlossat megjavítani 72
Bort savanyút helyre hozni 73
Bort tisztává tenni 71
Borjúval való gazdaságos bánás 47
Bőrnek , botnak való fényes lack 160
Brilliántot tisztítani 130
Búzát zsizsiktől és más férgektől megóvni 14
Búza - vetésnek legbizonyosabb módja 89
Bőr (magyar országi) készítésének új módja 150
C.
Cacao - vajat készíteni 149
Champagniai bort csinálni 57
Champagniai első mód 58
Champagniai második mód 59
Champagniai harmadik mód 60
Champagniai negyedik mód 61
Champagniai ötödik mód 62
Champagniai hatodik mód 62
Chocoládét csinálni 29
Cologniai vizet legegyűgyűbben készíteni 169
Csapra ütött hordóval való bánás' módja 68
Cseresnyét frisset sokáig eltartani 78
Csíkot könnyű szerrel fogni 50
Csizmát és czipöt tartósokká tenni 95
Csizma-talpakat tartósokká tenni 95
Csizmát az ált-ázástól megőrizni 96
Csizma' vagy czipö' bőrét széppé fényessé és tartóssá tevő kenőcs 96
Csizma-feketítőt lágyat készíteni 12
Csizma-feketítőt keményet 12
Csizma-feketítőt ángolt készíteni 49
Csizma-feketítőt olcsót, finomat 49
Czín-edényekben van e' sok ólom? megtudni 165
Czínelt vasról a' czínt levenni 144
Czínezni réz edényeket belől 144
Czitrom-fű-víz (Melissengeist) 154
Czvibakkot franczia mód szerint sütni 52
Czvibakkot cseh mód szerint 37
Czvibakkot más módon készíteni 37
Czukrot tisztítani 42
D.
Dézsád, teknöd ha fut 93
Dinnyét megnemesíteni U7
Diót zöldet becsinálni 25
Dohányból, közönségesből knasztert csinálni 8
Dohányból, közönségesből varinát 8
Dohánynak javítása' módja 8
Dohány-pácz 8
Dohányt jó ízűvé és gyengévé csinálni 53
Dohány - termesztésnek legjobb módja hazánkban 119
Dohos hordót igazítani 70
E.
Ebén-fát majmolni 148
Eczet-port készíteni 29
Eczetet mézes vízből 33
Eczetet jót csinálni. 74
Eczetet romlottat -javítani 74
Eczet tolvaj (Rauber-essig) készíteni 74
Eczet', bor-vagy törköly - készítése' módja 74
Egerek ellen 99
Egres vizet készíteni szomjúság ellen 43
Égett bornak színeket adni 23
Égett bort a' legerősebbet készíteni (spir. vin. rect.) . 157
Elefánt-csontot, melly megsárgult, ismét fejérré tenni 137
Élesztő-kovász 27
Élesztőt minden romlás nélkül sokáig eltartani 27
Enyvet, közönségest , asztalosoknak valót készíteni 50
Enyvet, közönségest, asztalosoknak valót erősebbé tenni 50
Enyvet, közönségest, papír-és könyv-ragasztásra 50
Építésre való fát, az idő' viszontagságitól megoltalmazni 21
Ércz-és más matéria-öntéshez formát készíteni 119
Ezüst elényeket kifőzni 17
Ezüstöt fejérré kifőzni 158
Ezüst csipkét, paszomántot megújítni 130
Ezüst csipkét sinórt 130
Ezüstöt öszve-forrasztani 137
Ezüstöt, rezet fényesíteni 158
F.
Fagylaltakat készíteni 41
Fa-héj-vizet készíteni 153
Fa-hernyó ellen 114
Fák' elültetéséről 111
Fákat , vén gyümölcs — élesztő szer 109
Fákat odvas vén , helyre hozni 112
Fának (nagyfának) által ültetése' módja 111
Fát termésre bírni 110
Fát termékennyé tenni 112
Fa-trágya, különös. 111
Falat, padlást hamu-színre festeni 16
Fekete bogár (Schvaben) ellen 101
Fekete spanyol-viaszt csinálni. 131
Fekete tust csinálni, kétféle módon 136
Fekete páczok 155
Fényesítő szer esztergályozott fákra 160
Festék-mázolásnak (Anstreicher-Kunst)' rövid előadása 161
Festést, vászonra tett olaj , megtisztítani 160
Fejérítés', vászon és czérna —, módja a' hollandoknál 48
Fejér ruhákat, megsárgúltakat, ismét fejérekké tenni 48
Fejéríteni , meljet, nyakat 136
Fejér ruhát állandóan jegyezni 158
Fejér személynek , varrás közben, ha keze izzad 170
Firniszt, asztalosokét , készíteni kétféle módon 142
Firniszt, fényzöt (Lack-fírniss) készíteni, kétfélét 145
Fog-por, hasznos és olcsó 169
Franciscanus-füstölöt csinálni 170
Füstölő-por 170
Füstölő szagos por 132
Füstölt húst, negyvennyólcz óra alatt készíteni 45
G.
Gazdasági figyelmeztetés 17
Gerslit sokáig eltartani 87
Gesztenyét, szelídet, sokáig eltartani 34
Gesztenyét óltani 117
Gertya-hamu' büdössége ellen 102
Gyertyákat, jó illatúkat, készíteni 5
Gyertyákat jó és lassan égőket mártani 6
Gyertyákat világosan és csendesen égőket mártani 7
Gyertya-mártáshoz faggyút tisztítani 6
Gyertyának szánt büdös faggyút megorvosolni 103
Gyertyát jó egöt mártani. 7
Gertyát szépet és tartósat önteni 5
Gyöngyvizet (Perlvasser) készíteni 168
Gyöngyöt, sárgúltat, megtisztítani 130
Gyümölcs-fákat, véneket élesztő szer 109
Gyümölcs-fa körüli gondoskodásnak kivonatos előadása, 112
Gyümölcsöt úgy becsinálni, hogy meg se ránczosodjék 52
Gyümölcsöt soká eltartani 77
Gyümölcsöt télre elrakni 78
Gyümölcs' könnyű eltartása' módja 77
Gyümölcs' fák alját kövérítő trágya 111
Gyümölcs-termesztésnek különös jó módja 114
H.
Halat, besózottat kiáztatni 97
Halat, besózottat elevenen messze földre vinni 97
Hal' különös sütése' módja 97
Halnak, büdösödésre hajlónak, rossz szagát elvenni . 37
Hamut , széksó helyett, szappan-főzéshez készíteni . 9
Hangyát a' méh-köpűktöl , fáktól , eltiltani . . . 91
Hangyát elűzni. 91
Ház-falat, külsőt , állandóan sárgára festeni. 20
Házi bútorok, hogy fényzetjeiket megtartsák. 159
Ház' zsúpozatját ha varjak rongálják 100
Hajat nevelni . 16
Homályos és megkékesedett ablak-üvegeket megtisztítani 34
Hordó , ha valamely hasadékon fut 73
Hordót, újat, óva tenni (Weingrün) 69
Húst nyárban a' büdösségtöl megóvni 17
Hús', marha-vagy sertés-besózásának 's páczolásának módja i9
I.
Irást régit nehezen olvashatót, olvashatóvá tenni . 144
Iuhokat megjegyezni 24
K.
Kakast, Vénet, parázzsá 's gyengévé tenni 84
Kályha-kenőcs 102
Kályha sár 102
Kályha vas , öszve rakásához való sár 155
Kályhát, vas , rozsdától megtisztítani 's fényesíteni . 102
Kánfort eltartani 33
Kánfor-spiritust készíteni. 145
Káposzta, szárított, útra 45
Káposztát, fejest, télre eltenni 79
Kardon , fegyveren kék írást csinálni 145
Kármint készíteni 123
Kávéról jegyzet 53
Kávé, főtt, hogy tiszta legyen 54
Kék keményítőből szép kék festéket csinálni .124
Kéket, berlinit, csinálni 122
Keményítőt csinálni 14
Keményítő helyett használható tinctúra (Wiener Waschblau 27
Kendert puhává és fejérré tenni 18
Kén-gyertyát és gyertyát gyújtó eszköz, phosphor nélkül 34
Kenyér-sütésről különös jegyzés 38
Kerti férgek ellen csalhatatlan szer 109
Késeket és villákat, ezüst vagy réz nyelbe becsinálni 33
Kesztyűket, fejér , kimosni 159
Kesztyűkat, őz, vagy szarvas bőr-, 's nadrágokat kitisztítani 22
Kétszer sültet, czvibakot csinálni 37
Kezeket gyenge fejérekké tenni 150
Kéz-mosó por, kéz-por, három-féle 135
Kócsag-tollat tisztítani 132
Kocsi-tengelyek', új, kenéséről jegyzés 51
Kolbászt, bonóniait készíteni. 39
Korom-gyúladás ellen a' kéményben 15
Kovász , zsemlyéhez. 51
Kovász élesztőből 27
Krumplit, fagyottat használhatóvá tenni 87
Krumplit, gőz által főzni, sertések' számára 87
Krumpli-riskását csinálni. 87
Kukuriczát, zöldet, télre eltenni
Köböl, nagy termés , építeni 92
Könyv-kötök' csirize kétféle módon 149
L.
Lábakat a' hidegtől megoltalmazni. 30
Lakkot égett borból készíteni .148
Len-és repcze-olajat megtisztítani 38
Lencse-borso-vetésröl, olly helyen, hol ritkán terem jo fövö ázalék 89
Lencsét borsót, nehéz fövésűt, megfőzni 87
Lencse, hogy jól teremjen 90
Lencse szalmáról jegyzés 90
Lépet, madár fogót, fagyöngyből készíteni 15
Leves-szeleteket, szárazakat, készíteni .15
Libát, aprót, felnevelni 83
Limonádénak, czitrom-port készíteni 26
Limonádét , szárazat, csinálni 26
Liqueurt, kellemest, könnyű szerrel késziteni 26
Ló-heréből kedves téli takarmányt csinálni 39
Ló-szerszám kenőcs 165
Lónak serényét, farkát megnevelni 16
Lúd-hízlalás' módja 82
Lúd-hízlalás olly módja , melly szerint az, 14 nap alatt, nagy májat és hat font zsírt nevel 85
Lúd-taluról jegyzés. 81
Lúd-tollakat finomítani 82
M.
Magyar víz , vagy magyar Királyné' vize 147
Malter, igen állandó, vakoláshoz 92
Maltert, erősset készíteni, csatornákhoz, híd-lábakhoz. 46
Mandula-szappan, jó szagú 151
Marha-vagy sertés-hús' páczolásának módja 19
Márványon , kiülő betűket csinálni 122
Matrácz, olcsó, jó 90
Matrácznak új neme 90
Máz, fejér, kályhákra és edényekre 139
Megy-bort, és megy-vizet készíteni 23
Meggyet, zöld éretlent, becsinálni 35
Méh-sert hamarjában csinálni 44
Méh-dobolásról 9|
Méh-fű-víz, vagy úgy nevezett Karmeliták' spiritussa 148
Meszet, óltatlant, maga erejében meszsze elvinni. 39
Meszelés hogy jobban megfogja a' falat 16
Méz-szappan 152
Mézes kalácsot csinálni 31
Mocsok-szedö szappant készíteni, kétféle módon .127
Mocsok-szedő kemény golyóbist csinálni 128
Mogyoró-olajat készíteni 38
Mohot a' fáról leveszteni 109
Molytól a' ruhát megőrizni 94
Mosdó-por, jó szagú 151
Mosdó-víz, ártatlan és jó 167,168
Mosni úgy ki akármilyen rosszúl festett ruha-matériát hogy a' színe ki ne menjen. 51
Mustárt pecsenyéhez, készíteni 75
Mustár-mártást készíteni, melly a' franczia mustárral vetekedjék 57
N.
Narancs-hajat becsinálni 25
Nyakat, meljet fejéríteni 136
Nedveket, (Szaftokat) málnából sat. készíteni . . 43
Nedveket, befőtteket, palaczkokban eltenni. . . 57
O.
Olaj , hogy tartósabb égésű' legyen a' lámpásban 34
Olaj-festést, vászonra tett, megtisztítani 160
Olaj-festést, régit megújítani. . . . 160
Ólom-krétát (Bleyweis) készíteni . . 150
Oltani való gallyakat messze földre elvinni. 109
Óltvány-fácskákat nyúltól megóvni. 115
Oltót, tejóltót, jót készíteni 30
Oltásról, hasítékba valóról, jegyzetek 118
Opodeldoc' készítése 157
P.
Palaczkokat, mocskos, zsíros, kimosni , 103
Pálinka-főzéshez , mesterséges jó élesztőt csinálni 40
Paradicsom-almát télre, eltenni . 77
Paszomántot aranyat, ezüstöt, kitisztítani 129
Pasztel-festéket készíteni 156
Pata-féreg, farkas féreg ellen a' kertekben .116
Patkányok ellen 101
Patkoláskor, a' hánykódó lovat megállítani 24
Pecséteket, zsír-tenta-rozsda-sat. fejér ruhából kivenni 103,127
Pecséteket tisztító golyóbis 128
Pecsétet, kéket, zöld matériából kivenni . 21
Pecsét-viaszt , lágyat, készíteni 149
Pipát megvonni . . 53
Pípázást ártatlanná tenni 53
Piskótát csinálni 37
Poloskák ellen. 100
Pomádét, fejéret. , finomot, készíteni 132
Pomádé-csinálás' módja legegyszerűbb .133
Pomádé-csinálás hajnövesztő 133
Pomádé-csinálás orczát, bőrt finomító és szépítő. 134
Pomádé-csinálás jóféle , kézhez 134
Posztót, vásznat , tenger-szín zöldre festeni . 159
Por-szappant készíteni 158
Porczellánt öszveragasztani 166
Porczellánt öszveragasztani hamarjában 166
Porczellán edényekhez ragasztó 166
Porczellán edényeket kifőzni, hogy el ne pattanjanak 22
Pot pourrít, szagosító edényt, készíteni 152
Puncs-esszencziát könnyű szerrel csinálni 54
Puncsot csinálni 54
Pulykát aprót felnevelni 82
Puska-csöket kitisztítani 17
Puska-por erejét megpróbálni 16
R.
Ragasztó (kitt) igen jóféle 146
Ragasztó melly tüzet vizet kiáll 146
Ragasztó vízben álló fa-csökhöz 155
Ragasztó porczellán-edényekhez. 166
Rákokat könnyű szerrel főzni 28
Rákokat 'jó húsban tartani 35
Rák-zsírt készíteni . 42
Rácz-ürmöst csinálni 55
Rezet, fejéret csinálni 138
Rezet, sárgát, fényesíteni 147
Réz-képet (kupferstich) piszkost megtisztítani 161
Rezet forrasztani 137
Rét-trágya, különös 117
Ribizlit oltani 118
Rózsa-vizet főzni 29
Rózsa-méz 52
Rózsa-olajat készíteni 153
Rózsa-spiritus 153
Rosdás fegyvereket kitisztítani 21
Rozsdás vas, aczél , és réz eszközöket pallérozó papírok készítésé' módja 156
Rozsda-tinctúra , melly a' bort feketére festi 148
Rozsólist hidegen készíteni 55
Ruhát, kényes setét színűt kimosni 159
Ruhát rozsa-színre festeni 159
Ruha-matériát, akármelly rosszul festett, kimosni, hogy színe ki ne menjen 51
S
Salátát 48 óra alatt termeszteni 117
Sajtot, lengyel országit , jót készíteni 9
Sajtot klenóczit készíteni. 36
Sajtról, klenócziról, liptairól, jegyzés 87
Sajtot, túrót úgy eltenni, hogy meg ne penészedjék, 's gyengén maradjon 35
Sajtot sztrachinót készíteni 56
Selyem kendőket, nyakra-valókat kimosni 22
Selyem bogár' nevelésében fortély 48
Selymet, gyapjat, vásznat karmazsin-színre festeni .139
Selymet, gyapjat, vásznat király-színre 140
Selymet, gyapjat, vásznat hamu-színre 140
Selymet, gyapjat vásznat sat. veresre festeni • 140
Selymet, gyapjat, vásznat sárgára 141
Selymet, gyapjat, vásznat barnára 141
Selymet, gyapjat, vásznat feketére 141
Selymet, gyapjat, vásznat zöldre 142
Selymet, gyapjat vásznat sat. kékre festeni . 142
Sert, duzzadó, vagy korsó-sert (Plutzerbier (készíteni 49
Sertés-hizlalás' módja .46
Sertés-hizlalásról jegyzés. 46
Sódar' páczolásának módja 97
Sódar' páczolásának más jeles módja 98,99
Sódart jó ízűvé főzni 45
Sódart úgy sózni-be, hogy más télen is olly friss legyen mnint az elsőn 98
Spanyol viaszt, fáinat, készíteni 130
Spanyol viaszt, közönségest készíteni 130
Spanyol viaszt, feketét készíteni 131
Spanyol viaszt, igen közönségest, készíteni 131
Spanyol viaszt, sárgát készíteni 131
Spanyol viaszt, zöldet készíteni 131
Szappan-készítésnek könnyű módja. 11
Szappan spiritust készíteni. 146
Szappan főzés' mestersége rövideden 9
Szappan selyem ruha-mosáshoz való 12
Szalámi' készítése' módja 18
Szarvas,-őz-kesztyűket, nadrágokat sat. kitisztítani. 22
Szarut, vagy csontot feketére festeni 137
Szarut, vagy csontot feketére páczolni 138
Szarut, olly puhává tenni, hogy formába lehessen nyomni 143
Szarvat (marha-szarvat) meglágyítani , és pallérozni 143
Széksó helyett , szappan-főzéshez hamut készíteni 9
Szeplő ellen 169
Szilvát, veres, aszalni 78
Szilvát, zöld éretlent becsinálni 35
Szobát , pecsétest kisikárolni 92
Szobrok' statuák , és bálványok' öntésére való massza (agyag) 139
Szulczok (vanilia , kávé sat.) 40, 41
Szöllö-óltás, biztos 110
Szöllő tö-szaporitásnak új és könnyű módja 118
Szöllőt, malozsa helyett használni 76
Szöllőt messzire elvinni . 76
Szöllőt úgy elpakolni, hogy messze útat kiálljon 76
Szöllőt eltartani 77
Szöllö zsír és kenet 170
Szöllő bújtásnak új neme 118
Szöllő vessző' gyökereztetésében a' bogdányi németek' módjok. 119
T.
Tarhót csinálni 32
Tarhonyát készíteni 86
Tajték pipa' karczolásait levonni, és megsárgítni 171
Tentát jó feketét csinálni. 124
Tentát ólcsóbbat , szintúgy finomat 125
Tentát veresset . 125
Tentát zöldet 126
Tentát kéket 126
Tentát sárgát 126
Tentát sympathéticát csinálni, a' mellyel való írás csak akkor lássék, ha más tinctúrával megnedvesíted. 147
Tenta-csinálás módja, hétféle képen 106
Tenta pecséteket papírról levenni 126
Tejfelt, ha megromlott vagy megbüdösödött, helyrehozni. 25
Tejről némely jegyzetek 81
Thét, hollandiait keszíteni 53
Tobák-csinálás' némely módjai 171
Tobákot, finom rappét, készíteni 172
Tobákot, sárgát, kellemetessé tenni 172
Tojás-olajat készíteni 28
Tojást sokáig eltartani 86
Trágyát , igen hathatósat , készíteni . 88
Tyúkot, soványt, huszonnégy óra alatt felhizlalni . . 84
Tyúkokat tojatni . 86
Tök-káposztát télre eltenni 80
Tükröt csinálni 139
Tükröt tisztítani 44
U.
Ugorkát sós vízzel becsinálni 43
Ugorkát télre eczet nélkül eltenni 80
Ürgét kiveszteni 102
Üröm-taplót csinálni 33
Üröm esszencziát készíteni 55
Ürmöst, rácz , csinálni 55
Üveget, porczellánt öszve ragasztani 166
Üveget, régit megtisztítani 103
Z.
Zsákok' bélyegzésére, fekete festéket csinálni . 22
Zsindelyt úgy elkészíteni, hogy könnyen gyúladó nelegyen 15
Zsizsik ellen a' búzában13
Zsizsik ellen más szer . . .14
Zsír-és tenta-pecséteket kivenni 103
Y.
Vadász-csizmára való kenőcs 48
Vakondokokat fogdosni 's elpusztítani 24
Vályogos épület' vakolasáról 92
Vasat lágyítani 135
Vasat, aczélt rozsdától megmenteni 154
Vas kályhát rozsdától megtisztítani, 's megfényesíteni . 102
Vásznat, házi, fejéríteni. 93
Vászon' helyes fejérítése módja , gyepen 93
Vászon' és czérna' fejérítése, módja 48
Vaj , hogy meg ne avasodjék . 80
Vajjal, írós , való bánás 80
Vajat, íróst, besózni, hogy sokára se avasodjék-meg . 81
Verebeket a' fáktól eltiltani 116
Veres hagymát nagyra nevelni 117
Veres hagymát negyedit, hogy vetik. . . . 116
Vermedbe , hogy a' zsizsik be ne kapjon 33
Vetésbeli némelly jegyzetek 89
Vetésben , egy híres gazda' praxissa 89
Viaszt, sárgát , vagy feketét, megfejériteni 12
Viza-hójagot, szulczokhoz elkészíteni 41
Vizet, jó szagút, készíteni 31
Vissza