Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet: A jó házi konyha
Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe
Szerző
Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet
Szerkesztő
Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet
Singer és Wolfner Irodalmi Intézet
(Budapest)
Kiadói egészvászon kötés
, 512 oldal
Sorozatcím: |
A jó házi konyha
|
Kötetszám: |
|
Nyelv: |
Magyar
|
Méret: |
24 cm x 17 cm
|
ISBN: |
|
Aukció vége: |
2019-12-15 20:00
|
Aukciós tétel adatai
Budapest, é.n., Singer és Wolfner Irodalmi Intézet kiadáasa (Fővárosi Nyomda Rt.), LXVIII p. + 444 p.
Aukciós jelenlegi tétel részletes leirata
A jó házi konyha. Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe. Összeállította: Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet.
Ötödik átdolgozott és bővített kiadás. Szerzői előszóval, mint bevezetővel és két részből álló, részletes tartalomjegyékkel kiegészített kötet. Nyomtatta a Fővárosi Nyomda Rt.
Kiadói egészvászon kötésben lévő példány színes, feliratos, illusztrációval ellátott címfedéllel, feliratos könyvgerinccel, tiszta belívekkel, színezett felső lapélekkel, hiánytalan, jó állapotban.
A kötet szerzője, Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet (Stiasny Nándorné) a két háború közötti Magyarország elismert gasztronómiai szakírója. Több magyar nyelven megjelent szakácskönyv szerzője, szerkesztője és összeállítója. Gasztronómia cikkei, tanácsai, ötletei a kor ismert lapjaiban, folyóirataiban is megjelentek.
Előszó
A háztartás vezetésének tudománya
A legfontosabb tudomány. Sohasem tudhatunk, tanulhatunk belőle eleget!
A magyar nő híres jó gazdasszony volt mindég. Ha kellett, egymaga egész gazdaságot...
Tovább
Előszó
A háztartás vezetésének tudománya
A legfontosabb tudomány. Sohasem tudhatunk, tanulhatunk belőle eleget!
A magyar nő híres jó gazdasszony volt mindég. Ha kellett, egymaga egész gazdaságot vezetett és az idegen csodálkozva állott meg a rend, tisztaság, bőség láttán, aminek párját másutt nem igen találta...
Vissza
Tartalom
Első rész | |
A háztartás vezetésének tudománya | |
Háztartási munkabeosztás | |
Vendéglátás | |
Terítés | |
Tálalás | |
Étrendek | |
Téli idényre | |
Tavaszi idényre | |
Nyári idényre | |
Őszi idényre | |
Betűrendes tárgymutató | |
Második rész | |
Levesek | 1 |
Húslevesek | 1 |
Hallevesek | 7 |
Becsinált levesek | 9 |
Vegyes és pörkölt levesek | 11 |
Krémlevesek | 17 |
Levesbevalók | 19 |
Pecsenyék | 27 |
Marhahúsok | 27 |
Borjúhúsok | 43 |
Sertéshúsok | 51 |
Malachúsok | 53 |
Vadhúsok | 55 |
Bárányhúsok | 56 |
Rostonsültek | 56 |
Nyársonsültek | 59 |
Töltelékek pecsenyékbe | 61 |
Szárnyasok | 63 |
Vadak | 71 |
Halak | 74 |
Mártások meleg halakhoz | 78 |
Tojásételek | 80 |
Előételek | 93 |
Előételeknek való felfújtak és pudingok | 114 |
Felfújtak | 114 |
Puddingok | 116 |
Mártások az előételeknek való sós felfújtak és puddingokhoz | 122 |
Meleg mártások | 123 |
Hideg ételek | 128 |
Hideg húsok és sültek | 128 |
Hideg halak | 128 |
Pástétomok | 143 |
Szendvicsek | 153 |
Hideg mártások | 157 |
Körítések | |
Burgonya különféle módon | 162 |
Rizs különféle módon | 165 |
Makaróni különféle módon | 165 |
Vegyes körítések | 166 |
Zöldségkörítések | 166 |
Saláták | 173 |
Főzelékek | 183 |
Főzelékfélék | 183 |
Zöldfőzelékek könnyű módon | 200 |
Feltétek | 201 |
Tészták | 203 |
Gyúrt és főzött tészták | 203 |
Hajtogatott tészták | 213 |
Rétestöltelékek | 218 |
Porhanyós tészták | 221 |
Zsírban sült tészták | 226 |
Kelt tészták | 237 |
Tejben főzött tészták és ételek | 250 |
Pogácsák | 251 |
Torták | 256 |
Torták | 276 |
Tortaszerű lepények | 276 |
Tortakrémek | 282 |
Torták bevonására való jegecek | 282 |
Vegyes sütemények | 285 |
Vegyes sütemények | 285 |
Sós teasütemények | 307 |
Gyúrt cvibakok | 312 |
Cvibakok | 313 |
Puddingok | 316 |
Felfújtak | 322 |
Hab (Sodó) édes felfújtakhoz és pudingokhoz | 328 |
Vegyes hideg édességek | 331 |
Vegyes hideg édességek | 331 |
Kocsonyák | 333 |
Krémek | 336 |
Parfék | 339 |
Fagylat készítése | 340 |
Cukorkák készítése | 343 |
Italok | 347 |
Télire való befőzések | 353 |
Sűrű cukorban főzött gyümölcsök | 353 |
Befőttek (Kompót) | 358 |
Dzsemek | 362 |
Sűrű cukros gyümölcslevek (zselék) | 363 |
Gyümölcsök cukorban ecettel | 363 |
Lekvárok | 364 |
Főzeléknek, mártásnak és levesnek valók eltevése télire | 366 |
Saláták eltevése télire | 372 |
Zöldség eltevése télire | 374 |
Disznóölés | 375 |
Francia konyha. Összeállította Tutsek Anna | 385 |
Levesek | 385 |
Előételek | 385 |
Halak | 391 |
Főzelékek, körítések | 394 |
Mártások | 396 |
Saláták | 399 |
Húsok | 401 |
Tésztafélék | 408 |
Gyermekek étrendje | 417 |
A csecsemőkortól, ameddig a felnőttek étrendjére áttérhetnek | 417 |
Folyékony ételek | 422 |
Levesek | 425 |
Levesbevalók | 427 |
Főzelékek | 428 |
Vegyes eledelek | 431 |
Tészták | 433 |
Gyümölcspürék és kompótok | 437 |
Gyenge és beteg gyermek ételei | 438 |
Házi tudnivalók | 440 |
Vissza