A dió | |
A dió őshazája és földrajzi elterjedése | 3 |
Vad termőhelyei és őshonosságának kérdése hazánkban | 3 |
A diófa növénytani helyzete | 5 |
A dió rendszertani beosztása | 5 |
A dió morfológiai leírása | 5 |
A dió virágbiológiája | 11 |
A gyümölcs kifejlődése és érése | 20 |
A diófajták ismertetése | 22 |
A diófajták általános jellemzése és érése | 22 |
A fa növekedése | 22 |
A fa rügyezése és virágzása | 23 |
A fa edzettsége | 23 |
A fa termőkora és termékenysége | 23 |
A levelek alakja és nagysága | 24 |
A gyümölcs tulajdonságai | 24 |
A gyümölcs nagysága | 25 |
A héj vastagsága | 25 |
A héj felülete | 26 |
A gyümölcs alakja | 26 |
A gyümölcs béltartalma | 26 |
A magbél héjának színe és vsatagsága | 27 |
A magbél íze | 27 |
A diófajták osztályozása | 29 |
Királydió = Juglans regia L. | 29 |
Lószemű vagy óriás dió | 29 |
Bütykös dió | 29 |
Papírhéjú dió | 29 |
Cinege dió | 30 |
Közönséges gömbölyű dió | 30 |
Apró gömbölyű dió | 30 |
Nagy kődió | 30 |
Kis kődió | 30 |
Hosszúkás dió | 30 |
Hengeres dió | 30 |
Kihegyezett vagy szíves dió | 30 |
Karimás dió | 31 |
Csőrös dió | 31 |
A elterjedtebb nemes diófajták ismertetése | 33 |
Eszterházán előállított és kiválasztott dióhibridek rövid ismertetése | 43 |
Kaghazi | 46 |
Diófajkeverékek és azok fontossága a természetben | 56 |
A dió fajrokonai | 61 |
A dió nemesítése | 66 |
Nemesítési célok és szempontok | 66 |
A fa kiváló tulajdonságai | 67 |
A gyümölcs kiváló tulajdonságai | 76 |
Tenyészkiválogatás (Selectio) | 81 |
Elitfa kijelölés | 81 |
Céltudatos kiválasztás | 82 |
Anyafák kiválasztása vegetatív szaporítás céljára | 84 |
Anyafák kijelölése generatív szaporítás céljára | 85 |
Anyafák kijelölése alanyszaporítás céljára | 86 |
Keresztezés (hibridizálás) | 86 |
A szülőpárok megválasztása | 87 |
A mesterséges megtermékenyítés | 87 |
Kiválasztó (szelektív) megtermékenyítés pollenkeverék alkalmazásával | 92 |
Vegetatív hibridizálás, oltásos keresztezés. Micsurin | 93 |
A hibridcsemeték felnevelése | 94 |
A diófa nemesítés a Szovjetunióban | 95 |
A dió szaporítása | 101 |
Magcsemete nevelése és faiskolának alkalmas területek kiválasztása | 101 |
A magcsemete fává nevelése a faiskolában | 103 |
A dió vegetatív szaporítása | 105 |
Külföldön használatos dióoltási eljárások | 107 |
Gyűrűs szemzés | 108 |
Ablakos szemzés | 109 |
Szemlapozás | 109 |
Közönséges alvó szemzés | 109 |
Oltás | 109 |
A dió vegetatív szaporítása hazánkban | 112 |
A dió növényházi oltása | 114 |
Dióoltás kézben előhajtatással | 120 |
A diófa szabadföldi oltása | 123 |
A diófák szemzése | 125 |
Termődiófák átoltása | 125 |
A dió szaporítása bujtás útján | 126 |
A diófa gazdasági jelentősége | 127 |
A dió telepítése | 130 |
A diófa tenyészeti feltételei | 130 |
Fekvés | 130 |
Talaj | 131 |
A diófa telepítésére alkalmas helyek | 132 |
A diófák térigénye | 133 |
Köztes ültetés a dió gyümölcsösben | 134 |
Az ültetés | 135 |
A fa helyének elkészítése, gödörásás | 136 |
A diófa ültetési ideje és módja | 136 |
Alacsony vagy magastörzsű fákat ültessünk-e? | 139 |
A diófa ápolása | 141 |
A diófa ifjítása | 145 |
A talaj művelése | 146 |
A diófa vízszükséglete | 147 |
A diófa trágyázása | 147 |
A diótermés betakarítása | 149 |
A dió kikészítése a piac számára | 150 |
Javaslat a dió osztályozására | 151 |
A diófa hozama | 155 |
A diófa ipari értéke | 155 |
A magyar diókereskedelem statisztikai adatai | 155 |
A külföldi államok diótermése | 155 |
A diófa fontosabb rovarkártevői, betegségei és elemi károk | 155 |
A hikori dió | |
A hikori dió termesztése | 160 |
A mandula | |
A mandula őshazája és földrajzi elterjedése | 168 |
A mandulatermesztés térfoglalása és Földön | 168 |
A mandula növénytani helyzete | 171 |
Rendszertani beosztása | 171 |
A mandula morfológiai jellemzése | 171 |
A mandula virágbiológiája | 175 |
A gyümölcs kifejlődése és érése | 177 |
A mandula fajrokonai | 178 |
A mandulafaták ismertetése | 182 |
Hazai fajták | 184 |
Idegen, európai fajták | 188 |
Amerikai fajták | 192 |
Díszmandulafajták | 193 |
A mandula nemesítése | 194 |
Nemesítési célok és irányelvek | 194 |
Nemesítési módok | 201 |
A mandula szaporítása | 205 |
Alany | 205 |
Magvetés | 206 |
Az alany felnevelése | 206 |
A szemzés | 207 |
Az oltvány felnevelése | 208 |
A mandula telepítése | 209 |
Éghajlat | 209 |
Talaj | 210 |
Az oltványok ültetése | 210 |
Az ültetés ideje | 211 |
Talajelőkészítés, gödörásás | 211 |
Telepítés magról | 212 |
Az oltványok ültetési távolsága | 213 |
Köztestermesztés (melléktermények alkalmazása) a mandulásban | 213 |
A telepítés ápolása az első évben | 214 |
A mandulafa koronalakítása | 214 |
A mandulafa kehelyalakú koronája | 215 |
A termő mandulafa ápolása | 216 |
Talajművelés | 216 |
A mandula metszése | 216 |
A mandula ifjítása | 218 |
A mandula átoltása | 218 |
A mandulafa trágyázása | 219 |
A mandula értékesítése | 220 |
A mandula hozama | 222 |
A mandula felhasználhatóságának módja | 226 |
A mogyoró | |
A mogyorótermesztés elterjedése a Földön | 230 |
A mogyoró növénytani ismertetése | 232 |
Rendszertani helyzete és morfológiai jellemzése | 232 |
A mogyorófajok ismertetése | 233 |
Mogyoró fajkeverékek | 239 |
A mogyoró virágbiológiája | 239 |
A termesztett mogyorófajták ismertetése | 240 |
A fajták gyümölcsészeti csoportosítása | 240 |
A legismertebb nemes mogyorófajták ismertetése | 244 |
A mogyoró szaporítása | 258 |
A magvetés | 258 |
A mogyoró oltása | 259 |
A mogyoró szaporítása tősarjakról | 260 |
A mogyoró szaporítása bujtásról | 260 |
Sugaras bujtás | 260 |
Feltöltéses bujtás | 261 |
A mogyoróbokor felnevelése az iskolában | 262 |
A mogyoróbokor tenyészeti feltételei és telepítése | 262 |
Éghajlat | 262 |
Fekvés | 263 |
Talaj | 263 |
Talajelőkészítés | 263 |
A mogyoróbokrok helyének kijelölése | 264 |
A mogyoró ültetése | 264 |
A mogyoróbokor termékenysége | 265 |
A mogyoróültetvények gondozása | 265 |
Talajművelés | 265 |
Melléktermények | 265 |
A mogyoróbokor metszése | 265 |
A mogyoróbokor ifjítása | 267 |
A mogyoróbokor trágyázása | 267 |
A mogyoró értékesítése | 269 |
Szedés és raktározás | 269 |
A mogyoró kereskedelmi minősítése | 269 |
A mogyoró felhasználása | 271 |
A mogyoró hozama | 271 |
A mogyoró főbb termesztési helyei | 273 |
A gesztenye | |
A gesztenye őshazája és földrajzi elterjedése | 277 |
A gesztenye növénytani helyzete | 278 |
Rendszertani helyzete | 278 |
A gesztenye virágbiológiája | 279 |
A gesztenyefajok növénytani leírása | |
Európai fajok | 280 |
Amerikai fajok | 281 |
Ázsiai fajok | 283 |
Gesztenyefajkeverékek | 284 |
Nemes gesztenyefajták | 284 |
A gesztenye mint díszfa | 286 |
A gesztenye nemesítése | 288 |
A szelidgesztenye szaporítása | 290 |
A szelidgesztenye oltása | 292 |
A szelidgesztenye tenyészeti feltételei | 293 |
A szelidgesztenye ültetése | 294 |
A szelidgesztenye metszése és ápolása | 294 |
A szelidgesztenye ifjítása | 294 |
A termés betakarítása | 295 |
A szelidgesztenye terméshozama | 295 |
A gesztenye elraktározása | 296 |
A szelidgesztenye felhasználhatósága | 296 |
A diófa fontosabb rovarkártevői, betegségei és elemi károk | 299 |
A mandula betegségei és ellenségei | 304 |
A mogyoró betegségei és ellenségei | 308 |
A szelidgesztenye ellenségei és betegségei | 309 |
Felhasznált irodalom | 311 |